Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak podłaczyc Router do laptopa
Autor Wiadomość
jerry 
Mistrz



Zaproszone osoby: 2
Wiek: 28
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 1530
Skąd: Więcbork
Wysłany: 2010-06-17, 17:38   Jak podłaczyc Router do laptopa

Mam taki mały problem :grin: kupiłem Router TP-LINK TL-WR543G, 54M eXtended Range Wireless G AP Client Router i chciałbym na laptopie odbierać bezprzewodowo internet, a obecnie mam podłączony do laptopa modem Neostrady tp SAGEM kablem USB. Co należy podłączyć, jakie kable itd.? Z załączonej instrukcji nic nie rozumiem.
 
 
MorGotH 
Uczestnik


Wiek: 38
Dołączył: 01 Maj 2010
Posty: 98
Skąd: Angband
Wysłany: 2010-06-17, 18:59   

Skoro nie rozumiesz instrukcji to albo poszukaj w necie jak to zrobić albo zaproś do siebie kogoś kto to zrobi za drobną opłatą, oczywiście to drugie jest łatwiejsze o ile się trafi na osobę kompetentną.
 
 
 
Larry 
Administrator



Zaproszone osoby: 9
Wiek: 35
Dołączył: 12 Sty 2005
Posty: 3535
Skąd: Więcbork
Wysłany: 2010-06-17, 19:00   

Kup router ADSL z antenką i po kłopocie (około 100zł.).
Z tego co widzę kupiłeś AP (access point).

O ile wiem modemu Neostrady TP SAGEM do niego nie podłączysz z żądanym skutkiem.

1. Kupujesz router ADSL z antenką.
2. Podłączasz bezpośrednio do linii TP.
3. Konfigurujesz (jak kupisz - podasz model - napisze dokładnie co gdzie wpisać)
4. Cieszysz się internetem w domu (rozwiązanie umożliwia łączność po kablu i bezprzewodowo).
 
 
 
jerry 
Mistrz



Zaproszone osoby: 2
Wiek: 28
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 1530
Skąd: Więcbork
Wysłany: 2010-06-17, 19:09   

A ten router co mam jest z antenka dałem za niego 100zl to nie da się go podłączyć do Neostrady ,w opakowaniu mam jakiś kabel RJ-45 Ethernet
 
 
Larry 
Administrator



Zaproszone osoby: 9
Wiek: 35
Dołączył: 12 Sty 2005
Posty: 3535
Skąd: Więcbork
Wysłany: 2010-06-17, 19:13   

Napisałem wyżej co zrobić.
 
 
 
jerry 
Mistrz



Zaproszone osoby: 2
Wiek: 28
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 1530
Skąd: Więcbork
Wysłany: 2010-06-17, 19:27   

To czeka mnie drugi wydatek rzędu 100zl :sad:

Tak patrze w necie ,za bardzo nie wiem ale czy nie wystarczy przelotka USB na RJ ,taki kabel znalazłem w internecie ,u mnie w modemie jest tylko wyjście USB i Line .Może wystarczy ten kabel co mam w zestawie RJ-45 podłączyć do modemu .Próbowałem ale jest problem że w modemie jest wyjście USB ,ja myślę (może się mylę) że wystarczy ta przelotka i będzie chyba wszystko grało ?
 
 
Larry 
Administrator



Zaproszone osoby: 9
Wiek: 35
Dołączył: 12 Sty 2005
Posty: 3535
Skąd: Więcbork
Wysłany: 2010-06-17, 20:08   

Nie będzie działało.
Jeśli chcesz odkupie od Ciebie za rozsądną cenę AP.
 
 
 
dYniO 
Użytkownik


Wiek: 22
Dołączył: 23 Lut 2009
Posty: 28
Skąd: Brać Hajs ?
Wysłany: 2010-06-17, 22:40   

http://www.allegro.pl/ite...netia_9948.html

Ja mam takie coś i konfiguracja bardzo prosta.Jak się tylko płytkę do napędu włoży ,to już wszystko ładnie po kolei pokazuje co trzeba zrobić.
 
 
 
MorGotH 
Uczestnik


Wiek: 38
Dołączył: 01 Maj 2010
Posty: 98
Skąd: Angband
Wysłany: 2010-06-18, 18:43   

Trzeba było zapytać przed zakupem co kupić a teraz musisz kupić router z modemem adsl i wydać następne 100zł.
 
 
 
jerry 
Mistrz



Zaproszone osoby: 2
Wiek: 28
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 1530
Skąd: Więcbork
Wysłany: 2010-06-18, 20:42   

Żadnych 100zl nie muszę wydawać :smile: mam już załatwione że mogę wymienić routera w tym sklepie gdzie kupowałem na inny z wbudowanym modemem.
 
 
MorGotH 
Uczestnik


Wiek: 38
Dołączył: 01 Maj 2010
Posty: 98
Skąd: Angband
Wysłany: 2010-06-19, 11:11   

jerry napisał/a:
Żadnych 100zl nie muszę wydawać :smile: mam już załatwione że mogę wymienić routera w tym sklepie gdzie kupowałem na inny z wbudowanym modemem.


Co nie zmienia faktu że trzeba wiedzieć co się kupuje i czy to będzie spełniało nasze oczekiwania.
 
 
 
dzula 
Mistrz



Dołączyła: 03 Sie 2008
Posty: 1692
Skąd: Więcbork
Wysłany: 2010-11-12, 00:10   

Mógłby mi ktoś polecić jakiś wihajster -jeśli takowy w ogóle istnieje- w stylu dodatkowa antenka do routera, która sprawiłaby, że więcej 'internetu' będzie przepływać do drugiego urządzenia? Szczególnie zależy mi na naprawieniu takiego problemu, że na jednym końcu łóżka jakość połączenia jest dobra, a na drugim prawie tracę łączność, a bardzo lubię właśnie tą część łóżka...
 
 
 
MorGotH 
Uczestnik


Wiek: 38
Dołączył: 01 Maj 2010
Posty: 98
Skąd: Angband
Wysłany: 2010-11-12, 12:36   

Jak sam napisałeś, musiałbyś zainstalować jakąś większą antenę do swojego routera lub ew. lepszą antenę do karty radiowej w swoim komputerze o ile się da to zrobić.
 
 
 
fauno 
Mistrz



Zaproszone osoby: 4
Wiek: 29
Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 1957
Skąd: Strzelecka
Wysłany: 2010-11-13, 00:02   

MorGotH, patrz na znaczek "" ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Możesz zmieniać swoje posty
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  




Wózki widłowe | novaplanet | Prywatne Zdjęcia | zdjecia | więcborka | Najlepsze Strony | wczasy | Ogłoszenia | jezioro | więcbork