Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiany klimatu - fikcja czy rzeczywistość?
Autor Wiadomość
jerry 
Ekspert

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2009-02-04, 19:09   Zmiany klimatu - fikcja czy rzeczywistość?

Na ile groźne jest globalne ocieplenie? Czy da się jeszcze uratować Ziemię? Jaki wpływ na nasze życie mogą mieć zmiany klimatu? Jak będziemy żyli za 50 lat? Zapraszam do dyskusji :smile:

Damian 
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2009-02-04, 22:33   

Trudno jest mi jednoznacznie odpowiedzieć na te pytania podważając zdanie ludzi, którzy w tym fachu mają odpowiednią wiedzę oraz wykształcenie.Dużo odpowiedzi nawiązujących do zadanych pytań można znaleźć w wielu artykułach jakie zamieszczone są chociażby na forum www.paranormalne.pl Temat ten jest powodem sporów również w szeregach naukowców.

Nawiązując do tytułu temat czyli zmiany klimatu na pewno można zauważyć iż na przestrzeni kilku lat towarzyszy temu wiele zjawisk, często pod postacią klęsk żywiołowych.Jeżeli chodzi o Polskę to na pewno pory roku nieco się przesunęły.Co do samych temperatur nie ma może jakiś diametralnych zmian, które mogłyby w jakimś sensie odbiegać od normy uznanej dla naszej strefy klimatycznej, jednak takie zjawisko jak tornado to już trochę ewenement.A o nasileniu trąb powietrznych pisać chyba nie muszę.Kiedyś tornado mogliśmy oglądać co najwyżej na jakimś kanale typu Discovery.Dzisiaj tornado w Polsce jest już faktem i to coraz częstszym.

Larry 
Administrator

Wysłany: 2009-02-04, 22:40   

Zmiany klimatu to rzeczywistość, która jest jak najbardziej naturalna dla naszej planety.
Film który dodaje opisuje w jakiś sposób moje podejście do walki z samym globalnym ociepleniem.

Moim zdaniem działanie ludzi nie jest w stanie powstrzymać tych zmian.
Ale można nieźle zarobić na tej walce :)

Łukasz 
Profesjonalista

Wysłany: 2009-02-05, 00:23   

Larry masz rację. Działania ludzi nawet w 1% nie wpływają na zmiany klimatu na naszej planecie. Jest to naturalny proces który właściwie prowadzi do ogólnego ochłodzenia klimatu na Ziemi. My mamy to szczęście że żyjemy prawdopodobnie w interglacjale - czyli przerwie między zlodowaceniami na Ziemi których było już kilka. Takie zlodowacenia występują co kilkanaście tysięcy lat co w historii naszej planety znaczy tyle co minuta.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2009-02-05, 11:10   

Dokładnie niby co 11.5 tyś. lat.

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-05, 17:38   

Klimat fakt faktem niby się ociepla ale znowu przyznam rację Łukaszowi, niby klimat się ociepla, ale faktycznie wszystko to co się dzieje na naszej planecie prowadzi do kolejnego zlodowacenia, a nie do globalnej suszy.

Łukasz 
Profesjonalista

Wysłany: 2009-03-23, 20:38   

http://wiadomosci.onet.pl/1939257,12,item.html
W gruncie rzeczy globalne ocieplenie to niezły biznes i dlatego utrzymuje się taki trend.

slu 
Moderator

Wysłany: 2009-03-23, 20:40   

A jeszcze latem Onet.pl donosił o tym, ze lodowce ulegną rekordowemu stopieniu.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2009-03-23, 21:31   

O ile faktem jest, że na północy lodowce topnieją o tyle na południowej kuli tego lodu przybywa. Na temat artykułu się nie wypowiem.

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-24, 00:09   

Damian chyba nieraz oglądasz Discovery bądź National Geographic? Dokładnie jak mówisz w jednym miejscu ich przybywa, a w drugim ubywa. Zobaczcie, że na Ziemi, tam gdzie zawsze była susza teraz pada częściej deszcz, a tam gdzie ten deszcz ciągle prawie padał – pada coraz rzadziej. Według mnie po prostu kontynenty zmieniają swoje położenie – a przy tym idzie zmiana klimatu i tyle.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2009-03-24, 09:27   

Hehehe z artykułów to wyczytałem, ale domyślam się, że na Discovery mówią o tym samym :)

Łukasz 
Profesjonalista

Wysłany: 2009-03-25, 17:08   

No ja jeszcze gdzieś niedawno słyszałem o tym, że przebiegunowanie Ziemi ma na to wpływ i może doprowadzić do katastrofy ekologicznej. Teorii jest chyba tyle ilu ludzi na świecie, a co ma być to i tak będzie.

fauno 
Mistrz

Zaproszone osoby: 4
Wysłany: 2010-01-07, 18:46   

http://wiadomosci.onet.pl...ofiar,item.html

Sądzę, że to przez globalne ocieplenie :)

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-13, 21:36   

Teraz mówią, że grozi nam globalne oziębienie :D Nie no cyrk.

fauno 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-13, 21:58   

Damian napisał/a:
Teraz mówią, że grozi nam globalne oziębienie :D

Ja to czytałem w jakimś przedruku z Science jakieś pół roku temu. Zresztą pisałem o tym, w którymś temacie na forum :)

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-13, 22:05   

No tak, również czytałem o tym już szmat czasu temu, że obecne ocieplenie klimatu przyniesie nam za jakiś czas oziębienie, a może i nową epokę lodowcową. Chodziło mi po prostu o stanowisko mediów w kwestii tego całego bumu na temat zmian klimatycznych.

Larry 
Administrator

Wysłany: 2010-01-13, 22:44   

Tera przyjdzie Zima i nas nima :mrgreen:
Proponuję sztucznie zwiększać emisje spalin żeby wzrosła temperatura :mrgreen:

A tak już na poważnie temperatury na Ziemi nie są stałe.
Wahają się znacznie na przestrzeni wieków.

Jeśli chodzi o same badania.
Często 30 lat pomiarów uznaje się za reprezentatywny ciąg pomiarowy i na jego podstawie estymuje setki/tysiące kolejnych lat :mrgreen:
Jak wiadomo klimat na Ziemi jest zmienny a dziesiątki czy setki lat pomiarów mogą okazać się niewystarczające.

fauno 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-17, 18:45   

:)

phaedra 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-17, 19:30   

20-kilka lat temu takie rzeczy zdarzały się normalnie, co zimę. Dopiero teraz jest to co dla niektórych szok, bo nie widzieli prawdziwej zimy, he, he. Przez kilkanaście lat mieliśmy w miarę ciepłe. Ja taką, jaką mamy teraz pamiętam doskonale jak byłem mały. Była gdzieś do 1986 roku, potem zaczęło się ocieplać.

fauno 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-17, 19:42   

phaedra, kilka lat temu (na pewno po roku 2000) była podobna zima - z temperaturami ok. -15 stopni, a jak byłem mały (urodziłem się w '85), to takie zimy zdarzały się często (wtedy bardziej mnie interesował śnieg itd. i nie narzekałem na jego brak).

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-17, 21:19   

Zima o której mówisz była bodajże 3 lata temu. Pamiętam, że w nocy w niektórych rejonach kraju temperatura spadała poniżej -30.
Oglądałem prognozę pogody na TVN Meteo i mówili, że obecne przymrozki maja utrzymać się jeszcze przez 2-3 tygodnie.
Śmieszy mnie te wielkie zdziwienie tym, że pada śnieg, jest zimno. W końcu mamy kalendarzową zimę. Niektórym media zrobiły sieczkę w głowie paplając w kółko o globalnym ociepleniu. Prawda jest taka, że pogoda zmienną jest. Kilka lat temu pamiętam, że w maju ludzie śmigali na plażę, a rok później mieliśmy zimę w środku wiosny. Takie wahania istniały i będą istnieć zawsze. Na pewno nie dopatrywałbym się tutaj czynników ludzkich.

fauno 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-17, 21:25   

Jeszcze przypomniało mi się, że jak byłem w LO (lata 2000-2004), to też była taka ostra zima, z temperaturami do -15, -20 (wolałbym nie przywoływać, dlaczego mi się to przypomniało ;) ).

dzula 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-17, 22:52   

Jestem dużo młodsza, ale jednak też pamiętam te mroźne zimy, nie zwykłe chlapy i ciapy jak te ostatnie. Wierzę, w stare powiedzenie "jaka zima - takie lato" i spodziewam się baaardzo gorącego lata i liczę, że kolejne zamówione 2 tygodnie nad morzem nie przesiedzę przed TV oglądając żeńskiego Tarzana :) .

slu 
Moderator

Wysłany: 2010-01-17, 23:17   

dzula napisał/a:
"jaka zima - takie lato"

Podobnie jak górale z ich wieczną zimą. Co roku gadają to samo, że zima przyjdzie lada dzień i będzie długo trzymała, a jak się okazuje, że ta nie dopisała i w ich kieszeniach jest mniej kasy, nagle zaczynają jęczeć.

Co do obecnych opadów śniegu to kilka starszych osób skarciło mnie za ich hiperbolizację. "Ty nie pamiętasz roku '79" :razz: :razz:

dzula 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-17, 23:38   

Górale to zagorzali optymiści :) Zaprawdę powiadam Wam, będzie dooobrze, będzie cieeepło wręcz gorąco, będziemy się wszyscy smażyć na słońcu i będzie nam świetnie :D

Odpowiedz do tematu