Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana Czasu
Autor Wiadomość
jerry 
Ekspert

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2010-03-27, 14:50   Zmiana Czasu

Jakie są korzyści i wady stosowania czasu letniego?

fauno 
Mistrz

Zaproszone osoby: 4
Wysłany: 2010-03-27, 17:49   

Wikipedia napisał/a:
Zalety i wady stosowania czasu letniego

Czas letni sprawia, że słońce (pozornie) wschodzi godzinę później. Gdy dzień trwa 12 godzin (a jasno jest na godzinę przed i po zachodzie słońca), to w czasie strefowym będą to godziny 5 - 19, natomiast w czasie letnim 6 - 20. Argumentuje się, że bardzo mało ludzi wstaje przed 6 i idzie spać o 19, pojawiają się oszczędności na oświetleniu.

Kolejną teoretyczną zaletą jest zwiększone bezpieczeństwo na drodze. O ile nie udowodniono związku między zmianą czasu o godzinę a zwiększeniem bezpieczeństwa, o tyle poruszanie się samochodem jest bezpieczniejsze, gdy jest jasno. Ponadto powroty przed zapadnięciem zmroku są bezpieczniejsze, zmniejsza się również liczba włamań do budynków.

Zakładane oszczędności zmniejszają się w czasie 5 najciemniejszych miesięcy w roku: listopada, grudnia, stycznia, lutego i marca; później się włącza światło wieczorem, ale za to wcześniej rano. Dlatego zimą wraca się do czasu podstawowego - w Polsce czasu środkowoeuropejskiego, zwanego także zimowym.

Dla ludzi o ustabilizowanym trybie życia zmiana czasu jest uciążliwa i potrzebują oni nawet kilku dni, by dostosować swój zegar biologiczny do nowych warunków - analogicznie jak przy podróżach między strefami czasowymi, chociaż w mniejszym zakresie.

Przeprowadzana dwa razy w roku w Polsce zmiana czasu jest kosztowna i skomplikowana np. w komunikacji kolejowej - pociągi, które są w trasie od godziny 2. w nocy muszą stanąć na godzinę (na najbliższej stacji na której mają postój handlowy), aby jechać dalej zgodnie z rozkładem jazdy. Natomiast przy zmianie czasu z zimowego na letni, wszystkie pociągi, które są w trasie od godziny 2. w nocy, są poopóźniane do 60 minut. Przestawienie się z czasu letniego na strefowy sprawia problemy również w systemach informatycznych (problemy przeliczania przy przechowywaniu i wyświetlaniu czasu w zależności od pory roku).

Trudno o jednoznaczne wyniki dotyczące opłacalności zmiany czasu - między innymi ze względu na zmieniające się zużycie prądu każdego roku oraz zmiany zużycia zależnie od pogody. W Nowej Zelandii zużycie prądu w pierwszym tygodniu po zmianie zmniejszyło się o 5% ; badania w USA wykazały mniejsze zużycie o 1% każdego dnia. W innym badaniu wybranego stanu USA — Indiany — wyniki mogą sugerować jednak, że zmiana czasu powoduje więcej strat niż zysków.
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Czas_zimowy

Styka?

tiziano 
Profesjonalista

Wysłany: 2010-03-28, 01:26   

to ja od siebie: wada- wstaję godzinę później; zaleta- dłużej jest jasno, tyle.

Damian 
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2010-03-29, 23:21   

Nic dodać, nic ująć.

dzula 
Mistrz

Wysłany: 2010-03-30, 11:39   

Wielką wadą jest to, że to się dzieje z soboty na niedzielę, akurat byłam na imprezie poza miastem i nikt nie wiedział czy już automatycznie mu się w telefonie czas ustawił czy to wciąż jest stary, czy autobus do domu będzie jechał o starym czy o nowym czasie... Mnóstwo problemów i oczywiście nikt nie trafił do domu o planowanej godzinie.

tiziano 
Profesjonalista

Wysłany: 2010-03-30, 15:32   

to jak zwykle po imprezie :P

dzula 
Mistrz

Wysłany: 2010-03-31, 11:34   

Haha no fakt, ale to już było naprawdę pokręcone z rozkminianiem skąd wyjeżdża autobus czy z Warszawy dojedzie w 4h aby być o 4:45 w Bydgoszczy... Straszne. Nadal się nie łapię w czasie, w telefonie nie przestawiłam sobie jeszcze i mam stary czas, a w komputerze automatycznie ustawił mi się czas rosyjski (?) przez co zaczęłam wczoraj ogarniać obiad w rzeczywistym czasie o 12, choć byłam pewna, że jest 13. Nie dla mnie takie zmiany :)

Odpowiedz do tematu