Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Żadna praca nie hańbi ?! Czy aby na pewno?
Autor Wiadomość
monique1985 
Specjalista

Wysłany: 2009-03-16, 17:31   Żadna praca nie hańbi ?! Czy aby na pewno?

Ja myślę, że tak do końca to nie jest prawdą. A Wy co na to? Jakie zawody wg Was "hańbią"?

slu 
Moderator

Wysłany: 2009-03-16, 17:32   

Jest kilka zawodów, które hańbią, np. prostytucja.

monique1985 
Specjalista

Wysłany: 2009-03-16, 17:36   

No to mamy już jeden,też oczywiście sie zgadzam.Ciekawe jaka lista nam sie ułoży

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-16, 22:36   

Według mnie żadna praca, nie hańbi – choć coś się znajdzie – ale to już raczej nie praca a czynności zaliczane do przestępstw. Fakt możemy nie popierać prostytucji, – ale jak już kiedyś na forum było o Polskich prostytutkach w Anglii – to niestety był to jedyny sposób tych dziewczyn na utrzymanie się, a nawet na powrót do domu..
Zanim coś napiszecie – to zastanówcie się dobrze. Nie można oceniać tego, co robi inny człowiek z perspektywy dobre czy złe… czy sam bym to zrobił czy nie – a z perspektywy położenia społecznego danej osoby ( w jakiej jest sytuacji ).
Nie! Nie popieram prostytucji, – ale nieraz trzeba zrozumieć kobiety tak zarabiające.
Jeśli miałbym podać pracę niegodną – to jedynie na myśl nachodzi mnie zabijanie dla pieniędzy, czy też kradzieże..

dzula 
Mistrz

Wysłany: 2009-03-17, 17:24   

Zabijanie dla pieniędzy, tj. jeśli chodzi o tzw "prywatnych zabójców" to ich praca jest jedynie dla nich prestiżem... Poza tym skoro kobiety uprawiają prostytucję, bo nie mają innego wyjścia, to równie dobrze zabójca może nie mieć wyjścia. Tylko chyba wkraczamy na inny temat. Myślałam dziś długo, czy uważam jakąś pracę za hańbiącą i nie wymyśliłam nic. Pewnie trzeba by zapytać o to 'wyższe' osobistości, które same nie pamietają, że wszystko zaczyna się od latania ze szmatą. No chyba, że ktoś ma całe życie ustawione dostając np. spadek i nie muszą martwić się o pracę. Takie osoby też mogą mieć inny pogląd.

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-17, 18:06   

Zabijanie, a prostytucja - co chcesz tutaj porównać? Czy prostytutka robi komuś krzywdę? Czy czasem nie krzywdzi siebie? A morderca? - to nawet nie jest praca.. to jest zbrodnia.

dzula 
Mistrz

Wysłany: 2009-03-17, 18:40   

Zawodów nie można wcale porównywać, bo każdy jest z innej kategorii i innej półki. Morderstwo jest zbrodnią, nikt nie jest w stanie zaprzeczyć. Pisząc powyższe miałam na myśli pewien artukuł o mężczyźnie, który musiał za wszelką cenę zdobyć pieniądze, aby uratować swoje dziecko (żony nie miał, długa historia) no i jedynym szybkim wyjściem, było jednorazowe wkroczenie w mafię i zabicie kogoś. Podsumowując, on nie miał wyjścia i prostytutka nie ma wyjścia (rozmawiamy o jednostkach, bo są właśnie prywatni zabójcy, którzy to lubią i prostytutki, które to 'lubią')

monique1985 
Specjalista

Wysłany: 2009-03-17, 18:50   

dzula,bardzo dobrze powiedziane :wink:

Damian 
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2009-03-17, 20:35   

Za dużo filmów się naoglądałaś.

zwyczajna 
Specjalista

Wysłany: 2009-03-17, 22:32   

Niby żadna praca nie hańbi, a każdy z nas znalazłby taką, która byłaby dla niego upokarzająca...

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-17, 23:50   

Ale to już inna sytuacja.. Jak był by temat jakiej pracy byś się nie podjął/podjęła - to ok.
Tutaj chodzi czy praca hańbi. A nie, czego byśmy się podjęli.
Dzula – nie wzoruj się na filmach – one są po to by je tylko i wyłącznie oglądać uruchamiając wyobraźnie.
No czekam na propozycję następnych rodzajów prac które są niby hańbiące.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2009-03-17, 23:56   

Jeżeli jesteśmy uczciwi w tym co robimy to żadna praca nie hańbi.

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-18, 00:02   

Dokładnie jak piszesz.. każdy robi, aby zarobić. Ale co za praca może hańbić? Ja wpadłem na morderców i złodziei- nic więcej mi nie przychodzi na myśl.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2009-03-18, 00:05   

Złodziej, morderca - nie nazwałbym tego zawodem.

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-18, 00:29   

Prędzej napisałem:
Cytat:
Czy czasem nie krzywdzi siebie? A morderca? - to nawet nie jest praca.. to jest zbrodnia.

No ale już myśląc tak jak ten co krzywdzi innych dla pieniędzy, że to jego praca to według mnie zasługuje na miano Hańbiącej Pracy - choć osobiście nie nazwałbym tekiej postawy pracą.

Larry 
Administrator

Wysłany: 2009-03-19, 16:04   

Myślę, że powiedzenie "Żadna praca nie hańbi" dotyczy pracy, która wykonywana jest "dla dobra innych". Zdecydowanie taka praca nie hańbi!

Żadna taka praca nie hańbi natomiast często ludzie pracujący "hańbią" swoją pracę :)

Kolejna sprawa.
Niekiedy ciężką pracę określa się jako praca, która hańbi co według mnie jest zdecydowanie błędnym określeniem.

Anka 
Profesjonalista

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2009-03-19, 16:11   

To, że żadna praca nie hańbi, moim zdaniem to prawda... Szczególnie w tych czasach. Kiedy jest ogromne bezrobocie i jak to mówią "tonący brzytwy się chwyta". Ale mam na myśli tu prace legalne- nie żadne prostytucje, morderstwa, itd... Dla wielu osób wykonywana praca to nie jest spełnienie marzeń... ale praca to praca. Lepiej ją szanować póki się ją ma...

OverMyHead 
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2009-03-19, 18:29   

Według nas żadna praca nie hańbi... ale inaczej patrzą na to ludzie dla których najważniejsza jest kasa i prestiż... Takie osoby szydzą z innych.. np. z osób, które sprzątają... bądź mają pracę mniej płatną od nich...
Moim zdaniem ważne jest tylko to aby praca, którą wykonujemy była uczciwa.

monique1985 
Specjalista

Wysłany: 2009-03-19, 18:51   

Dokładnie Magda, uważam tak samo, czekałam na opinie, która będzie jak najbardziej pasowała do mojej :lol:

Odpowiedz do tematu