|
Wszechobecna tolerancja |
| Czy jesteś tolerancyjny ? |
| Tak |
|
62% |
[ 10 ] |
| Nie |
|
37% |
[ 6 ] |
|
| Głosowań: 16 |
| Wszystkich Głosów: 16 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Damian
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
|
Wysłany: 2008-02-05, 12:50 Wszechobecna tolerancja
|
|
|
Poruszam ten temat ponieważ jest on bardzo na topie i nieco mnie osobiście bulwersuje.Tolerancję różnorako można rozumieć.W tym temacie chodzi mi o model tolerancji na Zachodzie, który ukradkiem wkrada się do naszego kraju.
Co mi się nie podoba ? A no to ,że w takiej Wlk. Brytanii wprowadzono zakaz mówienia w szkole "mama" ,"tata", ze względu na to, iż może obrażać to uczucia dzieci adoptowanych przez rodziny homoseksualne.Doszły mnie słuchy o zakazie noszenia krzyżyka w pracy i szkołach a to dlatego,że obraża on uczucia religijne wyznawców islamu.Przykłady można mnożyć.Każdy chyba słyszał o niektórych z tych ewenementów.
Do czego to prowadzi aby mniejszość miała większe prawa od większości,a imigranci zaczynali mieć większe przywileje od rdzennych obywateli ? Do czego ten świat zmierza ?? Może za kilka lat będziemy mieli tolerować pedofili ,zoofili oraz resztę zboczeńców w imię tolerancji ?? Piszę o nas ,bo prędzej czy później ta moda przyjdzie do Polski z Zachodu.Już teraz coraz częściej słyszy się o manifestacjach homoseksualistów. |
|
|
|
 |
OverMyHead
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wiek: 22 Dołączyła: 11 Lis 2006 Posty: 2345 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2008-02-05, 13:03
|
|
|
Zgadzam się z Damianem, to co wyrabia się na Zachodzie to już przesada...
Hmm.. zakaz noszenia krzyżyków w pracy, aby nie obrazić wyznawców Islamu tak? Tylko, że taki zakaz może obrazić chrześcijan dla których symbol krzyża jest czymś bardzo ważnym...
Zakaz mówienia "tata" i "mama" bo mogłoby to urazić dzieci ze związków homoseksualnych... Ale czy takie związki nie rażą przypadkiem reszty społeczeństwa, dla którego od wieków rodzina kojarzyła się jako mama, tata i dziecko .....
Skoro istnieje tak wszechobecna tolerancja.. to jak dobrze Damian wspomniał czy niedługo będziemy musieli tolerować zoofilii i pedofilii?
Wracając jeszcze do tych związków homoseksualnych... osobiście nic przeciwko temu nie mam.. do czasu, gdy nie zaczynają tych swoich protestów... obnoszenia się z tym a masową skalę...
W ankiecie zaznaczyłam, ze nie jestem tolerancyjna... dlaczego? Dlatego, ze wielu rzeczy nie potrafię zaakceptować, jak i zrozumieć.. nie toleruję wielu zachowań i postaw ludzkich...
Oczywiście nie jest tak zawsze... |
|
|
|
 |
Anka
Profesjonalista

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 2008-02-05, 13:18
|
|
|
Ja chyba jestem dość tolerancyjna... Śmieszą mnie związki homoseksualne, ale to wszystko! Ludziom trochę już odwala, i to już ich problem to co robią! Co do innych narodowości, czy ras... to dla mnie też nie jest jakis problem! Każdy jest jaki jest... |
|
|
|
 |
michelmanray
Specjalista

Wiek: 28 Dołączył: 17 Lis 2007 Posty: 416 Skąd: skoraczewo, więcbork
|
Wysłany: 2008-02-05, 13:20
|
|
|
Ja natomiast zaznaczyłem że jestem tolerancyjny.
Dlaczego ? Dlatego że toleruje związki homoseksualne i inne cuda
Jest tylko jedno "ale" które absolutne nie neguje tolerancji (mojej i w ogóle)
Toleruje to co jest zgodne z niejako encyklopedycznymi normami i definicjami (wypracowanymi przez stulecia) :
a więc .. związki homoseksualne ...jak najbardziej tak (skoro to lubią niech sobie żyją)
ale rodzina homoseksualna - nie (bo rodzina z definicji to związek kobiety i mężczyzny i ich potomstwo)
podobnie z adopcją (adopcje są związane z tworzeniem rodziny a ta jak wyżej )
Krzyżyki na piersi tak - bo w demokratycznym państwie każdy ma prawo do przekonań religijnych
ale zakaz krzyżyków ... - nie bo jeżeli ktoś czuje się urażony ...to niech nie patrzy Demokracja prawda a taki zakaz jest właśnie objawem nietolerancji.
I wszystko jest łatwiejsze... - tylko porównywać do encyklopedii .. i już nie ma problemu z określeniem siebie
| OverMyHead napisał/a: | ... Ale czy takie związki nie rażą przypadkiem reszty społeczeństwa, dla którego od wieków rodzina kojarzyła się jako mama, tata i dziecko .....
| No i właśnie ...nie rażą...one po prostu nie zgadzają się z definicją rodziny. To wszystko |
|
|
|
 |
OverMyHead
Administrator

|
Wysłany: 2008-02-05, 13:27
|
|
|
A to co jest niezgodne z jakąś tam definicją... coś co jest sprzeczne z przyjętymi normami itp.
wg mnie razi ... ludzie od tego sie odwracają.. uważają to coś za "nienormalne" |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2008-02-05, 14:17
|
|
|
Widzisz manray wielu ludzi jest tolerancyjnych ,ale powinny być jakieś granice moralności.Mimo iż zaznaczyłeś w ankiecie opcję "tak" zostałbyś uznany za osobę nietolerancyjną przez masę lewactwa z zachodu.To co się tam wyrabia to istna patologia.Mi osobiście też nie przeszkadzają pary homoseksualne ,ale powinny być jakieś granice.Niech sobie żyją razem ze sobą ,ale po co te manifestacje ? Myślę ,że wielu osobom to nie przeszkadza ale poprzez takie działania homoseksualiści robią sobie w społeczeństwie wrogów.Najgorsze jest to ,że we wszystko miesza sie dzieci i to ich naraża się na pranie mózgów.Chcecie próbkę tego w jaki sposób dzieci narażane są na pranie mózgów przez władzę ? Oto mała próbka tego co już za naszą zachodnia granicą jest normalnością w podręcznikach szkolnych:
http://www.joemonster.org...u-papke-z-mozgu
I słuszny komentarz na końcu:
| Cytat: | | Teraz czekamy już tylko na następne odcinki np. "Moja mama ma dwie koleżanki" "Mój tata żyje z koniem", a już w 2020 roku nowe poradniki "Dzieci się ze mnie śmieją, bo mam tylko jedną mamę i jednego tatę" |
I na koniec powtarzam jeszcze raz nie przeszkadza mi to ,że kogoś pociąga osoba tej samej płci ,ale nie róbmy z tego normalności.Jakby nie patrzeć to jest patologiczne zjawisko i zamiast pomagać w walce z tą chorobą robimy na odwrót. |
|
|
|
 |
michelmanray
Specjalista

|
Wysłany: 2008-02-05, 14:26
|
|
|
| Damian napisał/a: | | Mimo iż zaznaczyłeś w ankiecie opcję "tak" zostałbyś uznany za osobę nietolerancyjną przez masę lewactwa z zachodu |
Tak.. tylko że kto tak naprawde byłby tolerancyjny ??
Ja ..uznający prawo do bycia sobą w jednoczesnej zgodzie z moralnymi zasadami - uniwersalnymi moralnymi zasadami (dla jasności)
... czy masa "Lewactwa" która tolerancje przeobraża w bój o bycie ponad prawem albo zniesienie wszelkich granic które są gwarantem ... właśnie tolerancji.
Podtrzymuje swoje zdanie. Homoseksualiści niech sobie będą - ale przyznawanie im dzieci to już bzdura - nie brak tolerancji. To tak samo jakby uczniowie w szkole zaprotestowały przeciwko "nietolerancji" ze strony nauczycieli którzy bronią wstępu do pokoju nauczycielskiego. :PPP jakieś normy są potrzebne. Inaczej społeczenstwo zamieniło by się w gęstą papke obyczajową która była by mało znośna.
Dziwie się tylko że ludzie na wysokich stanowiskach na których ciąży taka odpowiedzialność...tak bardzo sie gubią. |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2008-02-05, 14:41
|
|
|
Widzisz oni mają swoją rację i mimo wszystko iż uderzają w wolność innego człowieka czy też nawet większej grupy ludzi przyznają różnego typu prawa mniejszości (chociażby adopcja dzieci przez homoseksualistów) mając to za oznakę tolerancji.Przez to wszystko Zachód powoli zaczyna gnić od środka.Już dziś wielu ludzi gardzi tym wszystkim i pod tym względem zazdrości nam Polakom ,że mieszkamy w normalnym kraju gdzie sprawy stawia się jasno.Nie będę wspominać o tym jaki negatywny skutek ma mieszanie wielu kultur w jednym kraju ,bo tu za dobry przykład można podać obecną sytuację we Francji lub chociażby wypowiedź naszego selekcjonera drużyny piłkarskiej:
http://www.infopatria.pl/art.php?art=812 |
|
|
|
 |
michelmanray
Specjalista

|
Wysłany: 2008-02-05, 14:46
|
|
|
| Damian napisał/a: | Przez to wszystko zachód powoli zaczyna gnić od środka
|
Doskonale ujęte Piekna otoczka skrywająca brudy i smród.
Tak na marginesie - analizując komentarze tego tematu wydaje mi się że tak naprawde każdy kto zagłosował na nie-tolerancje tak naprawde jest bardziej tolerancyjny od tych którzy wypowiadaja się za tolerancja bardzo głośno i burzliwie.
MOżna by nawet pokusić sie o stwierdzenie że własnie sama proba wypowiedzi w tym temacie jest już doskonałym dowodem tolerancji .. .. nietolerancja objawiła by się założeniem nowego tematu . lub bojkot obecnego. |
|
|
|
 |
slu
Moderator

Wiek: 23 Dołączył: 28 Paź 2006 Posty: 3452 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2008-02-05, 14:55
|
|
|
Jeśli chodzi o mnie to nie zagłosowałem w ankiecie z tego względu, że jestem gdzies pomiędzy tymi dwoma przymiotnikami. Moje poglądy w żadnym wypadku nie są poglądami skrajnymi. Jeśli zachowanie, sposób bycia itp. ludzi nie wykracza poza szeroko przyjęte normy to w tym przypadku jestem tolerancyjny. Natomiast jeśli osoba przebywająca w moim towarzystwie zachowuje się w sposób naganny to oczywiście nie toleruje jej. Często spotyka się takie sytuacje, że osoba np. czarnoskóra nie dostosowuje się do norm przyjętych przez daną grupę społeczną, wtedy naturalną koleją rzeczy jest odtrącana, co wielu mylnie nazywa rasizmem. Jeśli chodzi o homoseksualistów to jestem bardzo nietolerancyjny w stosunku do takich związków. Myślę, jednak że ta nietolerancja to normalna reakcja. Nie można dopuścić do tego, aby takie związki mogły adoptować dzieci, bo to będzie zamachem na cywilizację i fizjologię człowieka.
Coraz bardziej przeraża mnie nasze pokolenia, które żyje z dnia na dzień, nie ma ani pomysłu na życie, ani ambicji. Bezstresowe wychowanie i rozpieszczanie dzieciaków daje efekty braku kultury względem starszych i braku jakichkolwiek zahamowań. Życie materialistyczne niestety prezentuje coraz więcej młodych, którzy nastawieni są tylko i wyłącznie na dobrą zabawę. Liczy się ubiór liczą się pieniądze a ideałów brak. Takie grupy społeczne nie znajdują uznania w moich oczach, weźmy np. uczestników Big Brothera 4.1 to są ludzie "patologiczni" nie toleruje ich. |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2008-02-05, 14:59
|
|
|
Zgadzam się w 100% z Slu.Mam identyczny pogląd na tę sprawę aczkolwiek zaznaczyłem w ankiecie opcję "nie" ze względu na to ,że nie pasuję do europejskiego modelu osoby "tolerancyjnej" |
|
|
|
 |
OverMyHead
Administrator

|
Wysłany: 2008-02-05, 15:00
|
|
|
| Zauważmy też różnice pomiędzy tolerancja, a akceptacją pewnych rzeczy czy też sytuacji... |
|
|
|
 |
michelmanray
Specjalista

|
Wysłany: 2008-02-05, 15:07
|
|
|
| OverMyHead napisał/a: | | Zauważmy też różnice pomiędzy tolerancja, a akceptacją pewnych rzeczy czy też sytuacji... |
Otóż to OverMYHead
Tolerancja a Pilnowanie przestrzegania zasad moralnych to dwie rózne sprawy. |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2008-02-05, 15:16
|
|
|
Ale niestety w dzisiejszych czasach te 2 pojęcia łączą się w jedną całość.Jeżeli nie akceptujesz jakiegoś zjawiska = nie jesteś tolerancyjny.
| Cytat: | | Doktor Kochanowski - rzecznik praw obywatelskich - polecił aby zaproponować ministrowi sprawiedliwości taką zmianę prawa, która karze za każdy - nawet najmniejszy - klaps. |
Swoją drogą słyszałem o podobnym przypadku który zdarzył się bodajże w Anglii.Pewna Polka na oczach policjanta dała małemu dziecku przysłowiowego klapsa po czym została zawinięta za to wykroczenie Pisali o tym bodajże na wp.pl |
|
|
|
 |
OverMyHead
Administrator

|
Wysłany: 2008-02-05, 15:18
|
|
|
Dla mnie akceptacja i tolerancja to dwa różne pojęcia...
| Cytat: |
Pewna Polka na oczach policjanta dała małemu dziecku przysłowiowego klapsa po czym została zawinięta za to wykroczenie Pisali o tym bodajże na wp.pl |
To już naprawdę przegięcie... jakaś paranoja ? |
|
|
|
 |
phaedra
Mistrz

|
Wysłany: 2008-02-05, 20:33
|
|
|
Jestem tolerancyjny, ale też przyznaję się, tak jak Damian, do pewnych granic moralności - tak bym to nazwał. Owszem, niech grupy homoseksualne istnieją, nie mam nic przeciwko temu, ale juz adopcja dziecka to jest przegięcie nie z tej ziemi. Nie chciałbym, aby takie perwersje były w Polsce, gdyż uważam, że tradycyjny model rodziny musi być taki sam od wielu wieków - czyli matka, ojciec i potomstwo. O tym ,ze za klapsa dziecku można dostać się do więzienia nie nazwałbym tego w ogóle wykroczeniem. Tak było za wieków, przynajmniej był porządek i dziecko wiedziało, kto jest w hierarchii, a nie, żeby rodzic spełniał głupawe i bezsensowne zachcianki dziecka. I do tego jeszcze ADHD ... |
|
|
|
 |
Łukasz
Profesjonalista

Wiek: 21 Dołączył: 13 Sty 2007 Posty: 718 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2008-02-05, 23:31
|
|
|
| Uważam siebie za osobę tolerancyjną jednak w ankiecie zaznaczyłem NIE bo w stosunku do tego co się dzieje na Zachodzie to nie jestem. Już padało stwierdzienie, że są granice moralności i ja się z tym zgadzam. Dlatego ciężko mi teraz siebie określić. Może jestem gdzieś pomiędzy. |
|
|
|
 |
michelmanray
Specjalista

|
Wysłany: 2008-02-06, 11:01
|
|
|
| Łukasz napisał/a: | | Uważam siebie za osobę tolerancyjną jednak w ankiecie zaznaczyłem NIE bo w stosunku do tego co się dzieje na zachodzie |
A dlaczego tak usilnie zapatrujemy sie na Zachód i bierzemy poprawkę na ich przewrotną mentalność ... pytanie ankiety nie dotyczyło chyba tolerancji względem Zachodu tylko tolerancji w naszych realiach, prawda ? |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2008-02-06, 11:27
|
|
|
| Cytat: | | a dlaczego tak usilnie zapatrujemy sie na zachód i bierzemy poprawke na ich przewrotną mentalność ... |
A no bo dlatego ,że my jako członek UE musimy zgadzać się na dyktowane nam warunki przez zachód i nie mówię ,że będzie to za rok ,ale zapewne za parę lat i u nas wiele wymienionych absurdów stanie się codziennością.Jest to tylko kwestia czasu. |
|
|
|
 |
michelmanray
Specjalista

|
Wysłany: 2008-02-06, 11:37
|
|
|
| Damian napisał/a: | | jako członek UE musimy zgadzać się na dyktowane nam warunki przez zachód |
Musimy ???????!
Wcale nie. |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2008-02-06, 11:42
|
|
|
| Narazie nie musimy na wszystko ,ale z czasem będzie trzeba godzić się na różnego typu ewenementy.Poza tym drugą możliwością byłoby odejście z Unii ale na to raczej się nie zanosi. |
|
|
|
 |
michelmanray
Specjalista

|
Wysłany: 2008-02-06, 11:55
|
|
|
To prawda .. na niektóre dziwne sprawy bedziemy musieli.. się godzić....
ale jesteśmy pełnoprawnym członkiem UE.
Zwykle wystarczy nasz sprzeciw by wywołać turbulencje i zmieniać bieg tego chorego postępu - pod warunkiem że nasi politycy nie będa zbyt ulegli. |
|
|
|
 |
Łukasz
Profesjonalista

Wiek: 21 Dołączył: 13 Sty 2007 Posty: 718 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2008-02-06, 12:45
|
|
|
| Poprostu nie tolerujemy ich przesadnej tolerancji. |
|
|
|
 |
michelmanray
Specjalista

|
Wysłany: 2008-02-06, 12:59
|
|
|
hahahahhah dokładnie !!!
to tak samo jak z nadgorliwością i nadidealizmem ..które przerodzić się mogą w faszyzm.
Skrajna Tolerancja jest .. zła |
|
|
|
 |
Krystian
Zaawansowany

|
Wysłany: 2008-02-13, 20:33
|
|
|
| Związki homoseksualne mogą być, czemu nie. Ale bez dzieci z tym się zgadzam , ponieważ dziecko musi mieć mamę i tatę, a nie np dwóch ojców. Każdy kocha tak jak lubi, ale bez przesady. Mam tu na myśli miłość zakazaną do dzieci (pedofilia itp), a reszta niech robi co chce. Kwestia krzyżyków i zakaz ich noszenia to przesada, dlatego, że człowiek wyznający swoją wiarę ma prawo nosić przedmioty ukazujące jego wiarę i nikt nie ma prawa tego zabraniać. Bez względu na to czy jest to muzułmanin czy katolik albo jeszcze innej wiary. |
|
|
|
 |
|
|