Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Wojsko
Autor Wiadomość
Damian 
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2007-06-24, 17:54   Wojsko

No to zapraszam do dyskusji o wojsku.

tiziano 
Profesjonalista

Wysłany: 2007-06-24, 17:59   

Jestem na NIE! Powszechna służba wojskowa jest absolutnie niepotrzebna, a wojsko zawodowe mogłoby być niepotrzebne tylko w przypadku usunięcia go ze wszystkich państw. To jest moje zdanie na ten temat. Kłucić się proszę! Temat ma się rozwijać! :wink: :razz:

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2007-06-24, 19:00   

Kłócić się ?? Nie ma sensnu..

Troche jestem w tym temacie - bo skończyłem szkołę w tym roku.. mam przyznaną kategorie A - czyli od wojska się nie uchronie.. ale mam dwa pomysły, obydwa wiążą się z informatyką ( to co lubie )

1) Starać się w wojsku aby zostać na stałe - iść na studia i być w łączności czy coś podobnego..

2) odbyć służbę zastępczą w Policji, i tam po służbie zastępczej próbować dostać się za biurko..

Dlaczego ? Bo w tych czasach policja i wojsko ma zarobki dość dobre, oraz ma wiele udogodnień, miedzy innymi 25 lat pracy ( emerytura ) i różnego rodzaju dodatki..

Narazie myślę ale co wybiore - nie mam pojęcia ..

slu 
Moderator

Wysłany: 2007-06-24, 19:07   

Idź do policji :shock: :lol:

Larry 
Administrator

Wysłany: 2007-06-24, 22:24   

Michał. Mam troche inne zdanie na temat pracy w wojsku i policji.
W wojsku jak i w policji nie zarobisz dużo mając niskie stopinie.
Kiedy nie masz skończonej szkoły zarabiasz troche ponad 1.200zł. :)
Więc śmiech na sali :)

Tak się składa, że skończyłem informatykę.
Rozmowy z kolegami, którzy zaraz po studiach poszli na ochotnika nie były zachęcające :)
Można śmiało przytoczyć tutaj powiedzenie:
"Gdzie się kończy sens i logika - zaczyna sie wojsko..."

Bez skończonej szkoły - wojsko i policja owszem ale dla ludzi,
którzy nie mają wysokich "wymagań od życia" :)

Takie jest moje osobiste zdanie na ten temat.
Co do szybkiej emeryturki - zobaczysz jakie te emerytury będą wysokie :)

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2007-06-25, 00:21   

Co do pensji w wojsku.Starszy szeregowy otrzymuje 1600 zł + raz w roku 13stka + dodatki.Wyzsi stopniem analogicznie otrzymuja wiekszy żołd.W razie wyjazdu na misje otrzymujemy pensje za misje (kwota oczywiscie jest zalezna od tego gdzie jedziemy ,na dzien dzisiejszy najwiecej dostaja "misjonarze" w Iraku i w Afganistanie) + pensje krajowa ,czyli spokojnie w miesiac mozna zarobic 5 tys PLN.No ale jak juz Lary napisał wojsko raczej nie jest instytucja w ktorej mozna zbic duzo kasy.Raczej powinno sie tam isc z zamilowania.Jezeli nie zmieni sie nic w mojej glowie to ide na zawodowego.Oczywiscie w planach mam isc na podoficerke ,moze jakies studia zaocznie w czasie sluzby zrobie.Aby zostac oficerem trzeba juz posiadac tytul mgr. + ukonczyc szkołe oficerska.Niestety w naszym wojsku nie ma tak duzych szans awansow jak na zachodzie i praktycznie chetniej bierze sie oficerow z cywila anizeli z wojska.Troche to głupie ,ale taki mamy kraj.Miejmy nadzieje ,ze to sie kiedys zmieni.

Co do Zasadniczej Służby Wojskowej w sumie tak jak większość w naszym kraju jestem za utworzeniem zawodowej armii no ale jednak nie będziemy jej mieli jak wyczytałem niedawno w internecie.Szkoda ,bo zamiast wydawac kase na kogos kto siedzi te 9 miesiecy praktycznie za kare moznaby postawic na wyszkolenie i uzbrojenie naszych żołnierzy.

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2007-06-25, 18:37   

Tak, zgadza sie na niskich stopniach nie ma sie wielkeij kasy ale ma sie 1200 zł co pozwala na oplaty zwiazane ze stuidami - potem wraz z wykrztalceniem ma sie wiecej :)

Larry 
Administrator

Wysłany: 2007-06-26, 19:04   

Koszt studiowania w moim przpadku wynosił jakieś 600zł/m-c (nie wiem może teraz jest taniej) więc zostaje Tobie jeszcze 600zł na opłaty i mieszkanie czy to Tobie starczy?

Solaris 
Zaawansowany

Wysłany: 2007-06-26, 19:28   Wojsko

Mimo, że jestem dziewczyną to jednak chciałabym poruszyć ten temat. Faktycznie uważam, że w wojsku, czy w policji nie da się zarobić dużej kasy, najniższy stopniej faktycznie zarobie może jakieś 1500 zł - śmiech na sali. Jedyny plus jaki widzę to, że szybko przechodzi się na emeryturę, ale co z tego jak taki emeryt musi dorobić, bo kasa jaką dostanie z ZUS jest śmieszne. Osobiście jestem za tym, żeby powstała zawodowa służba wojskowa, kto chce niech idzie!!! Nikomu nic nie narzucać!!!!

slu 
Moderator

Wysłany: 2007-06-26, 19:48   

Spytaj sie tych co pracują o wiele ciężej niż policjanci zarabiając 700, czy 1500 to jest mało. Znam wielu, którzy pokończyli studia i pracują za tą najniższą krajową. Więc myślę, ze gdyby dostali te 1500 zł to byliby zadowoleni. A wybrzydzanie, że za 1500 (ok 9 zł na godzine) robił nie będę jest nie na miejscu, bo co ma powiedzieć "polska inteligencja", która pracuje za 3 zł za godzinę?

Solaris 
Zaawansowany

Wysłany: 2007-06-26, 20:10   Wojsko

Znam wielu policjantów, i nie mogę stwierdzić, że nie pracują ciężko, nie piszę tu o tych, którzy siedzą za biurkiem. Nie chciałabyś być na ich miejscu, kiedy pijany facet biegnie na ciebie z siekierą, albo banda pijanych kolesi rzuca się na Ciebie z kijem. Ten zawód to ryzyko, przynajmniej większe niż w innych zawodach i pensja jaką otrzymują nie jest adekwatna do ich profesji. Narażają własne życie a ono jest bezcenne!!!!

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2007-06-26, 21:47   

Temat tyczy się wojska więc pisanie o policji jest nie na miejscu.Załóżcie może temat o policji i tam się wykłocajcie :twisted:

Larry 
Administrator

Wysłany: 2007-06-26, 23:34   

Slu napisz gdzie ta Twoja "polska inteligencja" zarabia te 3zł. na godzinę?

Zawodowe wojsko - jako niewtajemniczony zaspecjalnie jestem raczej na tak.
Tylko chciałbym aby ktoś najpierw przedstawił konkretny projekt i wszystko dokładnie policzył.

Solaris 
Zaawansowany

Wysłany: 2007-06-27, 05:26   Wojsko

Uważam, że pobory - rekrutacja do wojska, jest zwykłym przymusem ja nazwałabym to trochę jak "współczesne niewolnictwo". Osoby, które de facto nie chcą iść do wojska, nigdy nie będą dobrymi żołnierzami, bo idą tam z przymusu. Jak się kogoś zmusza do czegoś to nigdy nie będzie wykonywał swojej pracy dobrze - z pasją! Jednym z powodów zaniechania przymusowego wojska jest ekonomia, po co utrzymywać ludzi, którzy nie nadają się do tego "zawodu" , nie wspominam tu o wysokich kosztach rekrutacji.

Istnieją jednak jednostki, nie wiem ile jest takich osób, które jednak chcą iść do wojska i zostać tam na stałe. Należałoby dać im szanse na naukę. Szkoły, dodam profesjonalne szkoły wojskowe przygotowałyby tych ludzi do godnego reprezentowania kraju, dać tym Ochotniką szanse rozwoju.

slu 
Moderator

Wysłany: 2007-06-27, 10:51   

Larry napisał/a:

Tylko chciałbym aby ktoś najpierw przedstawił konkretny projekt i wszystko dokładnie policzył.

Już pisze, mam znajomego, który skończył studia i pracuje w jednej z fabryk sprzętu elektronicznego. Zarabia 670 zł. Inny przypadek. Nauczyciel przez pierwszych kilka lat pracy zarabia około 900 zł, człowiek, który skończył nie łatwe studia, dostaje takie pieniądze.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2007-06-27, 10:56   

Macie racje z tą rekrutacją oraz w pełni zawodową armią.Co do szkół wojskowych to ja słyszałem ,ze łatwiej jest się tam dostać z cywila aniżeli będąc już na służbie.Jest to głupota ,bo przede wszystkim dostęp do takich szkół powinni mieć Ci którzy już służą państwu od jakiegoś czasu.Powiedzcie mi jakie moze miec pojęcie o walce oficer który trafia do wojska w wieku 30 lat nie mając takiego doświadczenia jak chociażby starszy szeregowy ,który wykazał się np. na jakiejś misji.Osobiście jestem za tym aby awanse były zależne od osiągnięć danego żołnierza po czym zostałby wysłany w nagrode np. do szkoły podoficerskiej ,albo innej o wyższym stopniu jaki posiada.Niestety narazie jeszcze tak nie jest co jest głupotą naszego MONu ,bo chyba każdy wolałby aby dowodziła nim osoba która posiada doświadczenie ,a nie jakiś brzuchacz który całe życie siedział przed biurkiem.Miejmy nadzieje ,że to się zmieni.Co do zarobków w wojsku ponizej wklejam linki ,do tego oczywiscie mozna doliczyc jak juz pisałem w pierwszym poście 13 pensje oraz wszelkie dodatki ,ewentualnie w razie wyjazdu na misji dodatkową pensje.Aha tabelka jest z 2004 r. ,na dzień dzisiejszy stawki są nieco większe ,najniższy stopień ma własnie jakos 1600 zł.

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/1453.htm
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/0487.htm

[ Dodano: 2007-06-27, 12:03 ]
slu napisał/a:
Larry napisał/a:

Już pisze, mam znajomego, który skończył studia i pracuje w jednej z fabryk sprzętu elektronicznego. Zarabia 670 zł. Inny przypadek. Nauczyciel przez pierwszych kilka lat pracy zarabia około 900 zł, człowiek, który skończył nie łatwe studia, dostaje takie pieniądze.
Niedawno nauczycielka jakos po 6-7 lat pracy w jednej ze szkół mówiła ,ze ma na łape 1700 zł.A 900 zł na pewno nie zarobią ,bo to nawet nie jest najnizsza krajowa na dzień dzisiejszy.Co do nizszych stawek jakoś zauwazylem ,ze coraz mniej ludzi decyduje się na taką prace i to cieszy ,bo chcąc nie chcąc prywaciarze będą musieli podwyższyć pensje ,chyba że sami będą zasuwać.
Ostatnio zmieniony przez Damian 2007-06-27, 10:58, w całości zmieniany 1 raz  

Solaris 
Zaawansowany

Wysłany: 2007-06-27, 12:00   Wojsko

Dzięki za podanie przykładu twojego znajomego, który skończył studia i zarabia 670 zł, tylko nie bardzo chce mi się wierzyć, że kończąc tak trudne studia zarabia się tak mało. Człowiek z takim wykształceniem - elektronicznym, sam się na to godzi, żeby dostawać marne grosze. Teraz kiedy mamy takie "bum gospodarcze", jak najprędzej powinien sobie szukać nowej pracy, nie tylko w fabryce sprzętu elektronicznego. Jeśli jest młody i bez rodziny a w jego miejscowości nie ma innej pracy to jak najprędzej wyjechać do innego miasta. Widzę sporo ogłoszeń, gdzie poszukują inżyniera elektronika jeśli jest dobry prace znajdzie bez problemu i to za nie małą pensje.

Co do nauczycieli to faktycznie mało zarabiają. Koleżanka j. angielskiego pensji podstawowej może ma 900 zł, jednak widzę, że całkiem nieźle sobie radzi jeździ na konferencje, jest tłumaczem, a teraz ma wakacje i wyjechała do Stanów. Chyba nie wszyscy nauczyciele maja tak tragicznie.

slu 
Moderator

Wysłany: 2007-06-27, 14:03   

Znajmoy skonczył administracje i pracuje w firmie elektronicznej na tzw. taśmie produkcyjnej, bo niestety innej pracy nie znalazł.

Damian, najniższa krajowa to 936 zł brutto, przelicz sobie to na netto i wyjdzie. A co do zarobków nauczycieli to w pierwszym roku mają 700 zł, a w kolejnych kilku ok 900, jestem w temacie w miarę zorientowany...

Anka 
Profesjonalista

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-06-27, 14:33   

Opinie moich znajomych płci przeciwnej są podzielone...Jedni bardzo chcę pójść do wojska a inni uważają, że to najgorsze zło! Ja osobiście nie mam na ten temat wyrobionego zdania. Rozumię osoby, które boją sie póść do wojska...(słyszałam o tych falach, prześladowaniach, znencaniu się..) Sam wysiłek fizyczny może już u niektórych panów budzić przerażenie :wink: Ale przecież wielu chłopaków wprost uwielbia nowe wyzwania, sport...I oni chętnie podejmują wyzwanie :mrgreen: Mi się wydaje, że facet po wojsku trochę się zmienia...Nawet często się mówi, że"co to za chłopak, który nie był w wojsku...?" ale..wiecie jak to jest!

Solaris 
Zaawansowany

Wysłany: 2007-06-27, 17:01   Wojsko

Przepraszam, że to piszę, ale uważam, że Twój znajomy godzi się na to, żeby tyle zarabiać, bo rzadko która osoba tyle zarabia. Jeśli ktoś chcę zarabiać więcej szuka nowej pracy, a nie jest to teraz takie trudne, więc w ogóle nie jest mi go żal. Nie możesz mi wmówić, że cyt." innej pracy nie znalazł", bo praca jest i tylko od Ciebie zależy ile i gdzie pracujesz, szczególnie jeśli się ma wykształcenie wyższe. Nie wiem jak to jest z kierunkiem "administracja", może faktycznie nie ma dla tych osób pracy, ale wówczas warto zastanowić się nad przekwalifikowaniem i zdobyciem nowego doświadczenia.

Larry 
Administrator

Wysłany: 2007-06-27, 18:31   

Przypominam, że ten temat dotyczy wojska.
Z uwagi na to, iż dużo forumowiczów wypowiada się tutaj na temat pracy i zarobków -
postanowiłem założyć osobny temat.

Zapraszam do tego tematu (Praca i Zarobki):
http://www.forum.wiecbork...robki-vt604.htm

Szajbus 
Użytkownik

Wysłany: 2007-07-05, 13:51   

wojsko dobra rzecz i nawet Fajnie jest xD :)

phaedra 
Mistrz

Wysłany: 2007-07-05, 19:35   

He, a mógłbyś wymienić wady i zalety ?

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-12, 19:54   

Wedlug mnie teraz ?

Wady bycia w wojsku:
- stracone 9 mc-e
- przeorana psycha

Zaleta ? Po odbyciu służby ma sie spokój z WKU :)

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2007-07-12, 20:12   

No co chcesz kolega pewnie dzisiaj tankował na STATOIL :lol:

Odpowiedz do tematu