|
Witamina B17 |
| Autor |
Wiadomość |
Larry
Administrator

Zaproszone osoby: 9
Wiek: 32 Dołączył: 12 Sty 2005 Posty: 3451 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2009-02-13, 17:56 Witamina B17
|
|
|
Dlaczego witamina B17 jest "zakazana" ?
Ja dość dokładnie przeanalizowałem sprawę "zakazanej witaminy B17".
Jak znajdę chwilkę opisze to co znalazłem. Dodam też kilka swoich przemyśleń.
Bardziej jednak ciekawi mnie czy na tą chwilę ktoś z Was wie coś na temat witaminy B17? |
|
|
|
 |
monique1985
Specjalista

Wiek: 26 Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 496 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2009-02-13, 18:25
|
|
|
| Ja kiedys cosik czytałam na ten temat i wiem, że chodzi o to że w sklad tej witaminy wchodzi cyjanek potasu, aczkolwiek wiem też, że nie w każdym przypadku ona dziala trujaco. Musi wejść w reakcje z jakimiś molekulami (sory za moją mało naukową wypowiedź). Wiem też, że witamina b17 jest m.in. w pestkach różnych owoców i w różnych ziarnach. Wiadomo, że aby coś zaszkodzilo to musi być zjedzone w nadmiarze. |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

Wiek: 23 Dołączył: 13 Sty 2005 Posty: 4730 Skąd: z dhrugiej Ihrlandii
|
Wysłany: 2009-02-13, 19:28
|
|
|
Nigdy wcześniej o niej nie słyszałem.Oto co można na temat witaminy B17 przeczytać na wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_B17
Może Larry wyjaśnij nam co miałeś na myśli zakładając ten temat ? |
|
|
|
 |
Larry
Administrator

Wiek: 32 Dołączył: 12 Sty 2005 Posty: 3451 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2009-02-13, 19:45
|
|
|
Odnośnie linku zaproponowanego przez Damiana:
| Wikipedia napisał/a: | | "...gdyż część naukowców uważa, że niedobór jej może powodować nowotwory." |
Naukowcy to chyba badali skoro tak uważają?
| Wikipedia napisał/a: | | "Systematyczne badania naukowe dowiodły jednak brak jakiegokolwiek działania antynowotworowego" |
To kto lepiej badał?
Te same badania dowiodły:
| Wikipedia napisał/a: | | "może prowadzić do poważnych zatruć cyjanowodorem" |
Wiec badali niedokładnie czy jak?
To jak napisać, że jeśli zjesz lody możesz się przeziębić
Jak widzicie (na dzień dzisiejszy) na Wikipedia treść dotycząca Witaminy B17 napisana jest bardzo niedokładnie. Za to dokładnie na końcu jest przestroga przeciwko jej stosowaniu.
Czy ktoś z Was wie coś więcej na temat Witaminy B17? |
|
|
|
 |
tiziano
Profesjonalista

|
Wysłany: 2009-02-14, 11:52
|
|
|
Niestety niewiele wiem na temat tej witaminy, lecz co do wikipedii to jak mówi moja wykładowczyni od chemii: "Na wikipedii nawet w co drugim zdaniu można dopatrzyć się błędów i sprzeczności"
A poza tym czytaj uważnie:
| Cytat: | | W latach 20. XX wieku Ernst T. Krebs ogłosił, że odkryta przez niego witamina B17, sprzedawana pod nazwą handlową Laetrile, jest skutecznym lekiem na raka. W źródłach niemedycznych preparaty amigdaliny w dalszym ciągu opisywane są jako skuteczne środki przeciwrakowe. Systematyczne badania naukowe dowiodły jednak brak jakiegokolwiek działania antynowotworowego amigdaliny, natomiast jej stosowanie bez nadzoru lekarskiego może prowadzić do poważnych zatruć cyjanowodorem |
a więc ja widzę to tak:
1. W latach 20. XX wieku naukowcy odkrywali jeszcze różne rzeczy, które dziś okazują się bzdurą.
2. Skoro o medycynie piszą w źródłach niemedycznych to lepiej tym źródłom nie wierzyć, bo to mniej więcej tak jakby ksiądz na kazaniu mówił np. o modyfikacjach genetycznych.
3. Systematyczne badania naukowe przy dzisiejszej technice są bardziej wiarygodne.
4. Stosowanie bez nadzoru lekarskiego, a więc chodzi tu zapewne o przyjmowaniu B17 w nadmiarze, a jak już zauważyła monique1985, każde lekarstwo w nadmiarze szkodzi. |
|
|
|
 |
mariola
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-02-04, 22:08 witamina B17
|
|
|
| Ostatnio spotkałam w internecie bardzo ciekawy portal na temat, witamin, diet, witaminy B17 - tam jest istna kopalnia wiedzy a autorka nawet wrzuca przepsiy- co prawda mają być to przepisy dla osób chorych na nowotwory ale ja już korzystałam z kilku palce lizać- no oczywiście zalezy kto co lubi. Jeśli chodzi o witaminę B17 to amigdalina.com.pl naprawdę to wielkaaaaaa kopalnia informacji |
|
|
|
 |
|
|