Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Witamina B17
Autor Wiadomość
Larry 
Administrator

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2009-02-13, 17:56   Witamina B17

Dlaczego witamina B17 jest "zakazana" ?
Ja dość dokładnie przeanalizowałem sprawę "zakazanej witaminy B17".
Jak znajdę chwilkę opisze to co znalazłem. Dodam też kilka swoich przemyśleń.
Bardziej jednak ciekawi mnie czy na tą chwilę ktoś z Was wie coś na temat witaminy B17?

monique1985 
Specjalista

Wysłany: 2009-02-13, 18:25   

Ja kiedys cosik czytałam na ten temat i wiem, że chodzi o to że w sklad tej witaminy wchodzi cyjanek potasu, aczkolwiek wiem też, że nie w każdym przypadku ona dziala trujaco. Musi wejść w reakcje z jakimiś molekulami (sory za moją mało naukową wypowiedź). Wiem też, że witamina b17 jest m.in. w pestkach różnych owoców i w różnych ziarnach. Wiadomo, że aby coś zaszkodzilo to musi być zjedzone w nadmiarze.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2009-02-13, 19:28   

Nigdy wcześniej o niej nie słyszałem.Oto co można na temat witaminy B17 przeczytać na wikipedii:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_B17

Może Larry wyjaśnij nam co miałeś na myśli zakładając ten temat ?

Larry 
Administrator

Wysłany: 2009-02-13, 19:45   

Odnośnie linku zaproponowanego przez Damiana:

Wikipedia napisał/a:
"...gdyż część naukowców uważa, że niedobór jej może powodować nowotwory."

Naukowcy to chyba badali skoro tak uważają?

Wikipedia napisał/a:
"Systematyczne badania naukowe dowiodły jednak brak jakiegokolwiek działania antynowotworowego"

To kto lepiej badał?

Te same badania dowiodły:
Wikipedia napisał/a:
"może prowadzić do poważnych zatruć cyjanowodorem"

Wiec badali niedokładnie czy jak?
To jak napisać, że jeśli zjesz lody możesz się przeziębić :)

Jak widzicie (na dzień dzisiejszy) na Wikipedia treść dotycząca Witaminy B17 napisana jest bardzo niedokładnie. Za to dokładnie na końcu jest przestroga przeciwko jej stosowaniu.

Czy ktoś z Was wie coś więcej na temat Witaminy B17?

tiziano 
Profesjonalista

Wysłany: 2009-02-14, 11:52   

Niestety niewiele wiem na temat tej witaminy, lecz co do wikipedii to jak mówi moja wykładowczyni od chemii: "Na wikipedii nawet w co drugim zdaniu można dopatrzyć się błędów i sprzeczności"
A poza tym czytaj uważnie:
Cytat:
W latach 20. XX wieku Ernst T. Krebs ogłosił, że odkryta przez niego witamina B17, sprzedawana pod nazwą handlową Laetrile, jest skutecznym lekiem na raka. W źródłach niemedycznych preparaty amigdaliny w dalszym ciągu opisywane są jako skuteczne środki przeciwrakowe. Systematyczne badania naukowe dowiodły jednak brak jakiegokolwiek działania antynowotworowego amigdaliny, natomiast jej stosowanie bez nadzoru lekarskiego może prowadzić do poważnych zatruć cyjanowodorem

a więc ja widzę to tak:
1. W latach 20. XX wieku naukowcy odkrywali jeszcze różne rzeczy, które dziś okazują się bzdurą.
2. Skoro o medycynie piszą w źródłach niemedycznych to lepiej tym źródłom nie wierzyć, bo to mniej więcej tak jakby ksiądz na kazaniu mówił np. o modyfikacjach genetycznych.
3. Systematyczne badania naukowe przy dzisiejszej technice są bardziej wiarygodne.
4. Stosowanie bez nadzoru lekarskiego, a więc chodzi tu zapewne o przyjmowaniu B17 w nadmiarze, a jak już zauważyła monique1985, każde lekarstwo w nadmiarze szkodzi.

mariola
Nowicjusz

Wysłany: 2010-02-04, 22:08   witamina B17

Ostatnio spotkałam w internecie bardzo ciekawy portal na temat, witamin, diet, witaminy B17 - tam jest istna kopalnia wiedzy a autorka nawet wrzuca przepsiy- co prawda mają być to przepisy dla osób chorych na nowotwory ale ja już korzystałam z kilku palce lizać- no oczywiście zalezy kto co lubi. Jeśli chodzi o witaminę B17 to amigdalina.com.pl naprawdę to wielkaaaaaa kopalnia informacji

Odpowiedz do tematu