Wysłany: 2010-01-05, 01:19 Świetlówka czy żarówka tradycyjna?
Jak to jest z tymi świetlówkami i tradycyjnymi żarówkami?
Zapraszam do zapoznania się z fragmentem programu TVN UWAGA, poświęconym energooszczędności żarówek.
Jakie jest Twoje zdanie na temat świetlówek i żarówek tradycyjnych?
Co warto używać do konkretnych zastosowań?
Dlaczego Twoim zdaniem zabrania się używania tradycyjnej żarówki?
Kiedy usłyszałem słowa Pana Roberta Gwiazdowskiego z centrum im. Adama Smitha przypomniałem sobie film "Kariera Nikosia Dyzmy"...
Wysłany: 2010-01-05, 21:15
Ja nie byłem za świetlówkami już od początku ich istnienia. Jestem elektronikiem i wiem że gdy świetlówka się rozgrzewa pobiera zawsze więcej prądu ale to znowu nie jest aż taki prąd żeby robić wielkie halo, 20-30mA więcej to ok 5W, co w porównaniu z np żarówką 60W jest niewiele. Częste rozgrzewanie ma zły wpływ na skrętki które szybciej się przepalają gdy świetlówkę często się włącza i wyłącza. Świetlówki to nie przyszłość, czekamy za oświetleniem diodowym, które na pewno nie będzie takie tanie ale znacznie oszczędniejsze i długo-trwalsze. Na razie oświetlenie diodowe które można kupić jest jeszcze prymitywne i budowane na zimnych diodach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Możesz zmieniać swoje posty Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Administracja Forum.Wiecbork.eu - nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez Użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.