Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Stereotypy
Autor Wiadomość
OverMyHead 
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2007-10-31, 13:49   Stereotypy

Kierujecie się stereotypami? oceniacie ludzi według nich?

phaedra 
Mistrz

Wysłany: 2007-10-31, 18:58   

Nie kieruję się stereotypami, gdyż oceniam ludzi i pewne sytuacje obiektywnie. To się też przydaje w pracy zawodowej, ponieważ zajmuję się systemami jakości.

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-31, 19:43   

Co masz na myśli mówiąc stereotyp człowieczeństwa ??

OverMyHead 
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2007-10-31, 22:55   

co mam na myśli? chodzi mi o to o czym już tu rozmawialiśmy... czy oceniasz ludzi wg stereotypów? czy każdego indywidualnie? Zwracasz uwagę na wyjątki w ogólnie przyjętych stereotypach?

Stereotypów na świecie jest wiele więc nie będę ich tu raczej wypisywać:P

Larry 
Administrator

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2007-11-01, 00:05   

Stereotypy to żywione przez ludzi przekonania, które nie znajdują potwierdzenia w rzeczywistości. Są stereotypy negatywne (np. głupie blondynki, chciwy Żyd, tępy urzędnik) jak i pozytywne (np. inteligentny okularnik, dobrze tańczący gej czy zdyscyplinowany Niemiec). Znam wiele inteligentnych blondynek, i okularników mało inteligentnych więc definicja jest jak najbardziej trafna.

Osobiście nie kieruje się stereotypami (przynajmniej świadomie) podczas oceny innych ludzi. Traktuje je raczej "z przymrużeniem oka" opowiadając np. jakieś dowcipy z nimi związane :) Stereotypy czasami "pomagają mi zrozumieć" pewne zachowania :)

Mundzior
Zaawansowany

Wysłany: 2007-11-01, 23:24   

Każdy jest inny, każdy ma swoje własne zachowania, uczucia, poglądy... tyle ile jest osób na świecie tyle zachowan, ja nie uogólniam, nie generalizuję, każdą osobę oceniam indywidualnie...

michelmanray 
Specjalista

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-11-20, 21:14   

Stereotypy wynikają z lenistwa umysłowego.

Damian 
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2007-11-21, 01:32   

Ja uważam ,że niestety ale każdy z nas chcąc nie chcąc kieruje się niekiedy stereotypem.Zobaczcie przykład.Widzicie kolesia dobrej budowy w dresie z wygoloną głową.Jakie jest wasze spostrzerzenie na temat tego człowieka ?? Drugi przykład.Nie znamy kogoś osobiście ,słyszymy o tej osobie złe rzeczy ,jak myślicie jak wykreuje się nasz obraz tej osoby ?? Tego uniknąć się nie da niestety ,taka już nasza natura.

michelmanray 
Specjalista

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-11-21, 01:40   

Dlatego użyłem słowo "Lenistwo " zamiast np. "Ograniczenie"

Faktycznie jednak Damian doskonale podkreśla że jakkolwiek byśmy się niestarali ...

Stereotypów nie da się uniknąć. One są wpisane w sposób pojmowanie przez nas świata.

Odpowiedz do tematu