Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przeszczep szpiku.

Planujesz oddać szpik?
Tak
46%
 46%  [ 6 ]
Nie
53%
 53%  [ 7 ]
Głosowań: 13
Wszystkich Głosów: 13

Autor Wiadomość
dzula 
Mistrz

Wysłany: 2009-04-08, 20:05   Przeszczep szpiku.

Zainspirowane dzisiejszym wydaniem Wiadomości. Myśleliście kiedyś o tym, że oddając szpik kostny, możecie uratować czyjeś życie? Może ktoś z Was już to zrobił?

OverMyHead 
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2009-04-08, 20:08   

Dodałabym do ankiety opcję "Jeszcze nie wiem"... bo ja np. tak właśnie mam... wiem, że może to komuś uratować życie, ale nie wiem czy kiedykolwiek oddam... nie mówię tak, nie mówię nie.

Damian 
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2009-04-08, 20:25   

Pytanie w ankiecie wg. mnie jest źle sprecyzowane Gdyby komuś mi bliskiemu był potrzebny szpik to nawet przez chwilę bym się nie zawahał. W innym przypadku jestem na nie, bo gdybym był na tak, to już zapewne dawno temu oddałbym swój szpik kostny.

dzula 
Mistrz

Wysłany: 2009-04-08, 20:27   

W nagłej potrzebie (prawie) każdy by oddał, a pytam właśnie o bezinteresowność, dla kogoś kogo nawet nie znasz.

zwyczajna 
Specjalista

Wysłany: 2009-04-08, 21:24   

Ja niestety nie spełniam podstawowych warunków...

Ozzie Zombie 
Użytkownik

Wysłany: 2009-04-08, 22:00   

Boję się oddawania szpiku. Cholernie... Ale zrobiłbym to. Po osiemnastce pojadę do Poznania i zarejestruję się jako dawca. Obiecuję.

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-04-08, 23:52   

A przybliży mi ktoś procedurę? Coś się zmieniło? Bo wiem, że niby ciężko jest oddać szpik. Jeśli mi by to nie zagrażało, to czemu by nie?

dzula 
Mistrz

Wysłany: 2009-04-09, 20:01   

Trzeba mieć 18-35 lat, nie chorować przewlekle na cukrzyce itp, wiadomą rzeczą, że nie można być chorym ani niczym zarażonym oddając szpik.

Kasia 
Moderator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2009-04-09, 20:03   

Podstawowe kryteria dyskwalifikujące dawcę:

- zakażenie wirusem HIV (lub przynależność do grupy zwiększonego ryzyka zakażenia tym wirusem)
- obecność antygenu HBs, przeciwciał anty HCV przy obecności HCV RNA (obecność przeciwciał HBc oraz przebyte zakażenie wirusem typu A są akceptowalne)
- aktywna gruźlica w okresie minionych 5 lat
- cukrzyca – jeśli wymaga podawania leków p/cukrzycowych
- aktywna astma wymagająca podawania leków (jeśli kandydat nie miał napadu astmy przez ostatnie 5 lat i nie pobiera leków to może być zakwalifikowany)
- przebyty zawał serca, zabiegi naczyniowe na sercu (pomostowanie) i inne schorzenia wymagające ciągłego podawania leków (wypadanie płatka zastawki dwudzielnej, zaburzenia rytmu nie wymagające leczenia są akceptowalne)
- epilepsja (jeżeli pacjent pobiera leki p/padaczkowe i w ciągu minionego roku nie wystąpił więcej niż jeden napad to dawca może być zakwalifikowany)
- nadciśnienie – jeżeli jest utrzymywane na prawidłowym poziomie przez leki to kandydat może być zaakceptowany)
- stosowanie leków hormonalnych (konsultacja z lekarzem Poradni Przeszczepowej)
- ciąża – ciąża i laktacja bezwzględnie dyskwalifikuje dawcę (czasowo)
- łuszczyca
- tatuaż (dyskwalifikuje jedynie wówczas gdy został on wykonany w półroczu poprzedzającym badania dla potencjalnych dawców)
Poza badaniami pobierana jest próbka krwi na typowanie antygenów układu HLA (układ zgodności tkankowej).

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-04-09, 23:32   

A gdzie można oddać szpik i jak to się odbywa - włącznie z procedurami.

slu 
Moderator

Wysłany: 2009-04-10, 00:12   

Najpierw to chyba pobierają krew, a potem w sali operacyjnej robione sa jakieś nakłuwania, czy coś w tym stylu

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-04-10, 00:13   

A dokładniej?
Właśnie - ja też wiem mniej więcej o co chodzi - ale chciałbym wiedzieć dokładnie co, jak, jakie są zagrożenia... itd.

Kasia 
Moderator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2009-04-10, 07:15   

Szpik kostny pobierany jest na sali operacyjnej, w znieczuleniu ogólnym lub nadoponowym, metodą wielokrotnych nakłuć okolicy tylnej górnej krawędzi kości biodrowej. Po wkłuciu igły do jamy szpikowej odsysa się szpik kostny w objętości do 5 ml. Zwykle po zabiegu pozostaje kilka śladów po nakłuciach na skórze po każdej stronie pleców w okolicy pośladków. Całkowita objętość pobranego szpiku zależy każdorazowo od sytuacji klinicznej i określa ją przede wszystkim waga biorcy (pod uwagę brana jest również waga dawcy, liczba komórek w pobranym szpiku).
Średnio pobiera się około 1000 ml szpiku, rzadko więcej niż 1500 ml. Zabieg trwa zazwyczaj 45 - 90 minut. Szpik pobierany jest do specjalnego pojemnika z płynem przeciwkrzepliwym.
Po pobraniu jest filtrowany i następnie poddany dalszej obróbce, jeśli jest to potrzebne. Zwykle kilkanaście dni przed planowanym pobraniem szpiku dawca zgłasza się do stacji krwiodawstwa, gdzie pobierana jest od niego krew do autotransfuzji (około 400 ml). Zostanie ona podana dawcy po zakończeniu pobrania szpiku.
Organizm dawcy całkowicie regeneruje się w okresie kilku tygodni po zabiegu. Już następnego dnia po zabiegu pobrania szpiku, dawca może wrócić do swoich codziennych zajęć.
Dawcami zostają nawet małe dzieci.

Odpowiedz do tematu