|
|
|
|
Przepowiednie |
| Czy wierzysz w przepowiednie ? |
| Tak |
|
38% |
[ 5 ] |
| Nie |
|
61% |
[ 8 ] |
|
| Głosowań: 13 |
| Wszystkich Głosów: 13 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Damian
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
|
Wysłany: 2008-04-07, 19:03 Przepowiednie
|
|
|
Temat zacznę od wklejenia materiału z forum paranormalne.pl które może zaciekawić niejedną osobą.Tak jak brzmi tytuł tematu wypowiadać będziemy się tu o przepowiedniach.Jeżeli znacie jakieś fajne ,bądź wg. was wiarygodne wklejajcie je.
| aRON napisał/a: | Niektórzy badacze dzieł Nostradamusa doszli w odniesieniu do kilku jego czterowierszy do zaskakujących wniosków. W ich przekonaniu w dwóch czterowierszach Nostradamus przepowiedział, iż w czasie igrzysk olimpijskich w roku 2008, starożytna okultystyczna sekta, uważana przez wszystkich za wymarłą, zademonstruje światu swoja ukrytą dotąd siłę.
Wyznawcy tej pogańskiej religii będą oddawać się nekromancji i praktykować krwawe obrzędy.
Na ich czele stanie w 2008 człowiek, który miał ponosić odpowiedzialność za nadejście "Króla Grozy" latem 1999 roku. Pierwszy z tych wierszy brzmi następująco:
Rok wielkiego siódmego numeru obrócony
Pojawi się w czasie igrzysk hekatomby,
Niedaleko od Wielkiego Tysiąclecia,
Kiedy zmarli opuszczą swoje groby.
Wyrażenie "niedaleko od Wielkiego Tysiąclecia", zgodnie z przytoczona wyżej interpretacja, należy rozumieć jako "niedaleko, niewiele lat od 2000 roku".
Może to oznaczać jednak, iż fakt nastąpi po 2000 roku. Właściwym czasem, na który wydaje się wskazywać Nostradamus w pierwszej linijce, jest rok następujący po kończącym się liczba siedem, czyli prawdopodobnie po roku 2007.
Ponieważ wyrażenie "wielki siódmy numer" pasuje raczej do roku 2007, opisywane w tym czterowierszu wydarzenie - powstanie zmarłych z grobu - nastąpi wkrótce potem, prawdopodobnie w roku 2008.
Przypuszczenie, ze w omawianym czterowierszu chodzi rzeczywiście o rok 2008, wydają się potwierdzać zawarte w drugiej linijce słowa o "igrzyskach hekatomby".
Hekatomba - słowo zapożyczone z klasycznej greki, znaczące "sto wołów" - to wielka publiczna krwawa ofiara. W starożytnej Grecji takie krwawe ofiary składano na otwarcie zawodów atletycznych, rozgrywanych regularnie w Koryncie i w innych miastach.
Zawody te, z których najsławniejsze były igrzyska w Olimpii, nie miały wiele wspólnego z zawodami sportowymi, jakich świadkami jesteśmy w dzisiejszych czasach. Były to wielkie pogańskie igrzyska, w których uczestniczyli atleci ze wszystkich greckojęzycznych obszarów śródziemnomorskich.
Pierwotnie igrzyska olimpijskie związane były z kultem bogini świata podziemnego Demeter oraz bogini Księżyca Selene i prawdopodobnie rozwinęły się z prymitywnych kultów płodności.
Pod koniec IV wieku n.e. cesarz Teodozjusz, który podobnie jak inni rzymscy władcy z drugiej połowy tego stulecia - z wyjątkiem Juliana Apostaty - był chrześcijaninem, zakazał rozgrywania wszystkich igrzysk, łącznie z organizowanymi w Olimpii. O wydaniu tego zakazu zadecydował ich pogański charakter, oraz fakt, iż uczestniczący w nich atleci występowali nago, co raziło chrześcijańską moralność. W ten sposób nastąpiło zamkniecie tego, co można nazwać "igrzyskami hekatomby", chociaż - jak się wydaje - składania ofiar zaprzestano już znacznie wcześniej.
Czy w dzisiejszych czasach mamy do czynienia z czymś, do czego Nostradamus mógł odnieść wyrażenie "igrzyska hekatomby" ?
Rzecz jasna, obecnie nie składa się zwierząt w ofierze bogom. Warto jednak przypomnieć, iż twórcy nowożytnych igrzysk olimpijskich, które po raz pierwszy zostały rozegrane w 1896 roku, świadomie nawiązywali do tych największych igrzysk hekatomby, jakie odbywały się w Olimpii ku czci Demeter i Selene. Pierwsze igrzyska olimpijskie po 2007 - "roku wielkiego siódmego numeru" wymienionego w pierwszej linijce czterowiersza 74 z Centurii X- powinny się odbyć po roku 2008. W tym też czasie zmarli mają wstać z grobów. Brrrrr...... Czyżby czekała nas zatem historyjka niczym ze słynnego filmu "Noc żywych trupów" ? |
Obserwując ostatnio co dzieje się w Chinach i wokół nich przesłanie przepowiedni staje się coraz ciekawsze.Cała ta sprawa z Tybetem ,a do tego dziś zgasł znicz Olimpijski. |
| Ostatnio zmieniony przez Damian 2008-04-07, 19:07, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Yvonne
Zaawansowany

Wiek: 26 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 210 Skąd: Butzbach
|
Wysłany: 2008-04-07, 19:08
|
|
|
Hmm... nie wierzę w przepowiednie... Tyle mialo się już stać! Heh, a ile konców świata przeżyliśmy |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2008-04-07, 19:15
|
|
|
| Aha i jeszcze jedno, bo zapomniałem dodać.Proszę wypowiadających się w tym temacie o podjęcie dyskusji na temat przepowiedni, a nie sam komentarz do ankiety w stylu wierzę, nie wierzę.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Mundzior
Zaawansowany

|
Wysłany: 2008-04-11, 11:13
|
|
|
| O wielu wydarzeniach decyduje głównie przeznaczenie. Uważam, że każdy ma gdzieś zapisane co go czeka. Podobnie jest z innymi rzeczami. Co ma być to będzie. Wiele rzeczy można dopasować i wtedy można w przepowiednie uwierzyć. |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2010-04-15, 21:43
|
|
|
Odświeżam temat. Ostatnimi czasy w związku z niedawną tragedią natknąłem się na tą przepowiednię Nostradamusa:
| Cytat: | I wtem wielki ptak metalowy upadnie, a na nim znajdować się będą osoby ważne kraju niezwyciężonego…
a na kraj ogarnięty chaosem i żałobą, wrogi najeźdzca ze wschodu uderzy. |
Więcej na:
http://koniecswiata.info/...kiego-samolotu/ |
| Ostatnio zmieniony przez Damian 2010-04-15, 21:54, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
phaedra
Mistrz

|
|
|
|
 |
Larry
Administrator

Wiek: 33 Dołączył: 12 Sty 2005 Posty: 3483 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2010-04-15, 21:53
|
|
|
| Damian napisał/a: | | natknąłem się na tą przepowiednię Nostradamusa |
Czy jesteś pewny, że jest to jego przepowiednia?
Kilka dni temu czytałem, że jest to wymysł jakiegoś internauty.
Niestety nie chciało mi się dokładnie tego sprawdzić. |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2010-04-15, 22:07
|
|
|
Zanim przeczytałem wasze posty doczytałem w komentarzach, że to wkręt. Chciałem usunąć post, ale niech już pozostanie, bynajmniej jak ktoś na niego natrafi gdzieś w necie będzie wiedział, że to bujna wyobraźnia jakiegoś internauty
http://www.wspolczesna.pl...SWIAT/671932630 |
| Ostatnio zmieniony przez Damian 2010-04-15, 22:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bartek
Ekspert

Zaproszone osoby: 7
Wiek: 17 Dołączył: 26 Sty 2008 Posty: 1195 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2010-04-16, 07:32
|
|
|
Natknąłem się na tą przepowiednie, krótko po katastrofie samolotu. Co mie zastanawiało, przewowiednie Nostradamusa o tej katastrofie były zamieszczana z datą 11-12.04.2010. Więc coś tu nie było tak. Dopiero przedwczoraj przeczytałem na jednym z portali informacyjnych, że to fikcja. - wymysł jakiegoś człowieka.
Chodź nie ukrywam, że jak pierwszy raz zobaczyłem tę przewowiednie uwierzyłem, że to słowa Nostradamusa.
A nawiązując do filmiku, to teraz jestem jeszcze ciekaw co wyniknie z badań autentyczności nagrania. Analizie fonoskopijnej, które poddane zostanie tło dźwiękowe filmu.
Zastanawiające są to strzały i odgłosy. np. "Zmiana planów Kur**", "Uciekajmy stąd - po rosyjsku". |
| Ostatnio zmieniony przez Bartek 2010-04-16, 07:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Możesz zmieniać swoje posty Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Statystyki |
Mapa Forum
Wszelkie Prawa Zastrzeżone!
Administracja Forum.Wiecbork.eu - nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez Użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
|
| |
|