Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepowiednie

Czy wierzysz w przepowiednie ?
Tak
38%
 38%  [ 5 ]
Nie
61%
 61%  [ 8 ]
Głosowań: 13
Wszystkich Głosów: 13

Autor Wiadomość
Damian 
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2008-04-07, 19:03   Przepowiednie

Temat zacznę od wklejenia materiału z forum paranormalne.pl które może zaciekawić niejedną osobą.Tak jak brzmi tytuł tematu wypowiadać będziemy się tu o przepowiedniach.Jeżeli znacie jakieś fajne ,bądź wg. was wiarygodne wklejajcie je.

aRON napisał/a:
Niektórzy badacze dzieł Nostradamusa doszli w odniesieniu do kilku jego czterowierszy do zaskakujących wniosków. W ich przekonaniu w dwóch czterowierszach Nostradamus przepowiedział, iż w czasie igrzysk olimpijskich w roku 2008, starożytna okultystyczna sekta, uważana przez wszystkich za wymarłą, zademonstruje światu swoja ukrytą dotąd siłę.
Wyznawcy tej pogańskiej religii będą oddawać się nekromancji i praktykować krwawe obrzędy.

Na ich czele stanie w 2008 człowiek, który miał ponosić odpowiedzialność za nadejście "Króla Grozy" latem 1999 roku. Pierwszy z tych wierszy brzmi następująco:

Rok wielkiego siódmego numeru obrócony
Pojawi się w czasie igrzysk hekatomby,
Niedaleko od Wielkiego Tysiąclecia,
Kiedy zmarli opuszczą swoje groby.

Wyrażenie "niedaleko od Wielkiego Tysiąclecia", zgodnie z przytoczona wyżej interpretacja, należy rozumieć jako "niedaleko, niewiele lat od 2000 roku".
Może to oznaczać jednak, iż fakt nastąpi po 2000 roku. Właściwym czasem, na który wydaje się wskazywać Nostradamus w pierwszej linijce, jest rok następujący po kończącym się liczba siedem, czyli prawdopodobnie po roku 2007.
Ponieważ wyrażenie "wielki siódmy numer" pasuje raczej do roku 2007, opisywane w tym czterowierszu wydarzenie - powstanie zmarłych z grobu - nastąpi wkrótce potem, prawdopodobnie w roku 2008.
Przypuszczenie, ze w omawianym czterowierszu chodzi rzeczywiście o rok 2008, wydają się potwierdzać zawarte w drugiej linijce słowa o "igrzyskach hekatomby".
Hekatomba - słowo zapożyczone z klasycznej greki, znaczące "sto wołów" - to wielka publiczna krwawa ofiara. W starożytnej Grecji takie krwawe ofiary składano na otwarcie zawodów atletycznych, rozgrywanych regularnie w Koryncie i w innych miastach.
Zawody te, z których najsławniejsze były igrzyska w Olimpii, nie miały wiele wspólnego z zawodami sportowymi, jakich świadkami jesteśmy w dzisiejszych czasach. Były to wielkie pogańskie igrzyska, w których uczestniczyli atleci ze wszystkich greckojęzycznych obszarów śródziemnomorskich.
Pierwotnie igrzyska olimpijskie związane były z kultem bogini świata podziemnego Demeter oraz bogini Księżyca Selene i prawdopodobnie rozwinęły się z prymitywnych kultów płodności.
Pod koniec IV wieku n.e. cesarz Teodozjusz, który podobnie jak inni rzymscy władcy z drugiej połowy tego stulecia - z wyjątkiem Juliana Apostaty - był chrześcijaninem, zakazał rozgrywania wszystkich igrzysk, łącznie z organizowanymi w Olimpii. O wydaniu tego zakazu zadecydował ich pogański charakter, oraz fakt, iż uczestniczący w nich atleci występowali nago, co raziło chrześcijańską moralność. W ten sposób nastąpiło zamkniecie tego, co można nazwać "igrzyskami hekatomby", chociaż - jak się wydaje - składania ofiar zaprzestano już znacznie wcześniej.
Czy w dzisiejszych czasach mamy do czynienia z czymś, do czego Nostradamus mógł odnieść wyrażenie "igrzyska hekatomby" ?
Rzecz jasna, obecnie nie składa się zwierząt w ofierze bogom. Warto jednak przypomnieć, iż twórcy nowożytnych igrzysk olimpijskich, które po raz pierwszy zostały rozegrane w 1896 roku, świadomie nawiązywali do tych największych igrzysk hekatomby, jakie odbywały się w Olimpii ku czci Demeter i Selene. Pierwsze igrzyska olimpijskie po 2007 - "roku wielkiego siódmego numeru" wymienionego w pierwszej linijce czterowiersza 74 z Centurii X- powinny się odbyć po roku 2008. W tym też czasie zmarli mają wstać z grobów. Brrrrr...... Czyżby czekała nas zatem historyjka niczym ze słynnego filmu "Noc żywych trupów" ?

Obserwując ostatnio co dzieje się w Chinach i wokół nich przesłanie przepowiedni staje się coraz ciekawsze.Cała ta sprawa z Tybetem ,a do tego dziś zgasł znicz Olimpijski.
Ostatnio zmieniony przez Damian 2008-04-07, 19:07, w całości zmieniany 3 razy  

Yvonne 
Zaawansowany

Wysłany: 2008-04-07, 19:08   

Hmm... nie wierzę w przepowiednie... Tyle mialo się już stać! Heh, a ile konców świata przeżyliśmy ;)

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2008-04-07, 19:15   

Aha i jeszcze jedno, bo zapomniałem dodać.Proszę wypowiadających się w tym temacie o podjęcie dyskusji na temat przepowiedni, a nie sam komentarz do ankiety w stylu wierzę, nie wierzę.Pozdrawiam.

Mundzior
Zaawansowany

Wysłany: 2008-04-11, 11:13   

O wielu wydarzeniach decyduje głównie przeznaczenie. Uważam, że każdy ma gdzieś zapisane co go czeka. Podobnie jest z innymi rzeczami. Co ma być to będzie. Wiele rzeczy można dopasować i wtedy można w przepowiednie uwierzyć.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2010-04-15, 21:43   

Odświeżam temat. Ostatnimi czasy w związku z niedawną tragedią natknąłem się na tą przepowiednię Nostradamusa:
Cytat:
I wtem wielki ptak metalowy upadnie, a na nim znajdować się będą osoby ważne kraju niezwyciężonego…
a na kraj ogarnięty chaosem i żałobą, wrogi najeźdzca ze wschodu uderzy.

Więcej na:
http://koniecswiata.info/...kiego-samolotu/
Ostatnio zmieniony przez Damian 2010-04-15, 21:54, w całości zmieniany 2 razy  

phaedra 
Mistrz

Wysłany: 2010-04-15, 21:52   

Podobnie jest tutaj :

http://efakta.w.interia.pl/rosyjskiestrzaly.html

Larry 
Administrator

Wysłany: 2010-04-15, 21:53   

Damian napisał/a:
natknąłem się na tą przepowiednię Nostradamusa

Czy jesteś pewny, że jest to jego przepowiednia?
Kilka dni temu czytałem, że jest to wymysł jakiegoś internauty.
Niestety nie chciało mi się dokładnie tego sprawdzić.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2010-04-15, 22:07   

Zanim przeczytałem wasze posty doczytałem w komentarzach, że to wkręt. Chciałem usunąć post, ale niech już pozostanie, bynajmniej jak ktoś na niego natrafi gdzieś w necie będzie wiedział, że to bujna wyobraźnia jakiegoś internauty :)

http://www.wspolczesna.pl...SWIAT/671932630
Ostatnio zmieniony przez Damian 2010-04-15, 22:19, w całości zmieniany 1 raz  

Bartek 
Ekspert

Zaproszone osoby: 7
Wysłany: 2010-04-16, 07:32   

Natknąłem się na tą przepowiednie, krótko po katastrofie samolotu. Co mie zastanawiało, przewowiednie Nostradamusa o tej katastrofie były zamieszczana z datą 11-12.04.2010. Więc coś tu nie było tak. Dopiero przedwczoraj przeczytałem na jednym z portali informacyjnych, że to fikcja. - wymysł jakiegoś człowieka.

Chodź nie ukrywam, że jak pierwszy raz zobaczyłem tę przewowiednie uwierzyłem, że to słowa Nostradamusa. :wink:

A nawiązując do filmiku, to teraz jestem jeszcze ciekaw co wyniknie z badań autentyczności nagrania. Analizie fonoskopijnej, które poddane zostanie tło dźwiękowe filmu.

Zastanawiające są to strzały i odgłosy. np. "Zmiana planów Kur**", "Uciekajmy stąd - po rosyjsku".
Ostatnio zmieniony przez Bartek 2010-04-16, 07:39, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu