|
|
|
|
Polska na tle Świata. |
| Autor |
Wiadomość |
dzula
Mistrz

|
Wysłany: 2009-03-06, 22:20 Polska na tle Świata.
|
|
|
| Amerykanie, Anglicy, Niemcy, Ukraińcy. Wszyscy uważają nas za złodziei i złych ludzi. Trochę przygnębia mnie to, że nasz kraj jest słaby dla reszty świata pod względem gospodarczym jak i kulturalnym. W jakimś filmie starym ostatnio była taka sytuacja: komik stał na scenie i opowiadał kawały, co to nie Polak, cała sala się śmiała, ze złości wyłączyłam film, bo i tak był przygłupawy. Aczkolwiek czuję się dumna, gdy zagraniczne media cenią sobie jakieś polskie drobiazgi, albo je propagują. Np. dziś, proszę się nie śmiać, w Modzie na Sukces, Thorne sięgnął bo butelkę, na której było napisane Podhalańska Vodka i narysowane pod napisem nasze godło:) |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
|
Wysłany: 2009-03-06, 22:34
|
|
|
Dla mnie jest to mało istotne. Ważne, że ja wiem, iż my jako kraj oraz naród dysponujemy dużym potencjałem. Nasza historia jest bardzo bogata, wielokrotnie odgrywaliśmy w przeszłości wielkie role w kartach historii.
Nie zgodzę się z tym, że pod względem kulturalnym odstajemy od reszty świata. Poza tym my - Polacy jesteśmy bardzo inteligentnym narodem (kiedyś widziałem statystyki i jeżeli chodzi o Europę to jesteśmy w czołówce) potrafiącym odnaleźć się w wielu sytuacjach. Tutaj warto przytoczyć przysłowie "Polak potrafi", które znakomicie oddaje to o czym pisałem zdanie wcześniej.
Osobiście jestem dumny z tego, że jestem Polakiem. Nie obchodzi mnie to co myślą o nas Amerykanie, bo jest to tak durny naród, że aż słów mi brak Podobnie ma się to do innych narodów |
|
|
|
 |
slu
Moderator

Wiek: 23 Dołączył: 28 Paź 2006 Posty: 3452 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2009-03-06, 22:48
|
|
|
Żarty o Polakach zawsze były na topie. Ale trzeba przyznać, że duża część naszych rodaków jest tymi wyśmiewanymi alkoholikami i złodziejami. Ja jednak bym się tym nie przejmował, my tez śmiejemy się z Rosjan, Niemców czy Szkotów. Osobiście jestem dumny z mojej Polskości. Wiem jednak, że za granicą Polak często jest traktowany gorzej. Dzisiaj czytałem w "Polityce" jak to polscy intelektualiści mieszkający w USA nie przyznają się do swojej polskości i tu cytat: "W metropolii chicagowskiej mieszka około 820 tys. Polaków. Większość nie mówi po polsku. Część - bo nie umie. Część - bo się wstydzi." Niestety część z nas wystawiła sobie złą cenzurkę, która obecnie (błędnie) charakteryzuje wszystkich Polaków.
Co do gospodarki to nie można tutaj nikogo winić. Trzeba wziąć pod uwagę, że nasz kraj przez wiele lat był w niewoli czy to niemieckiej, czy radziecko - socjalistycznej. Te wszystkie lata wręcz cofały nasz kraj i po dzień dzisiejszy musimy płacić długi zaciągnięte w latach PRL-u (ok 2,5 bilionów złotych). Tak więc nie ma co porównywać innych krajów do naszego, bo my mieliśmy gorszy start.
Jeśli chodzi o kwestię kulturową to nie zgodzę się, że jest niewidoczna. Mamy wspaniałe tradycje, niesamowitą historię. Wiele krajów nie dorasta nam w tych kwestiach do pięt. |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2009-03-06, 22:55
|
|
|
Polak to złodziej, Polak to alkoholik. Wg. mnie w pewnym sensie jest to stereotyp. Oczywiście nie można negować tego, że jakaś część z nas taka nie jest, ale pojedźcie sobie gdzieś na wczasy. Tacy Anglicy są wszędzie plagą największej hołoty. Nie dość, że alkohol leje się u nich litrami to do tego wszędzie wszczynają burdy zachowując się do tego mało stosownie. Przyrównując nas do nich to jesteśmy aniołkami.
W sprawach gospodarczych w 100% zgodzę się z Slu. |
|
|
|
 |
dzula
Mistrz

|
Wysłany: 2009-03-06, 22:58
|
|
|
| Mamy, my to wiemy, ale nie jesteśmy doceniani. Taaa my płacimy im, to może niech Niemcy płacą nam szkody, albo lepiej, niech wybudują nam drugą Warszawę, taką jak przed zniszczeniem. I Ukraińcy niech płacą każdej pokrzywdzonej rodzinie wskutek śmierci krewnego chorego na raka tarczycy (nawiązuję do katastrofy w Czarnobylu). Ale tu nie chodzi o pieniądze i majątek, tylko właśnie o tych słabych Polaków, którzy wstydzą się swojej narodowości, jak opisałeś. I to właśnie im zawdzięczamy te stereotypy. |
|
|
|
 |
Michu [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-06, 23:09
|
|
|
| Chyba trochę się mylisz - bo wiele narodowości lubi Polaków i szanuje, bo twierdzą że Polacy to bardzo dobrzy pracownicy. Osobiście cieszę się, że jestem Polakiem. |
|
|
|
 |
dzula
Mistrz

|
Wysłany: 2009-03-06, 23:15
|
|
|
| Lubią Polaków, jak my Azjatów - tzw. Tania Siła Robocza... Jednym z komplementów jakich doszukuję się w wypowiedziach obcokrajowców na temat Polski jest to, że "Polki są piękne" I właśnie to miała być puenta tematu: Przykłady oszczerstw lub pochlebstw. |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2009-03-06, 23:15
|
|
|
Myślę, że Dżula miała co innego na myśli
A to, że uchodzimy za pracowity naród to fakt. |
|
|
|
 |
slu
Moderator

Wiek: 23 Dołączył: 28 Paź 2006 Posty: 3452 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2009-03-06, 23:17
|
|
|
| dzula napisał/a: | | Mamy, my to wiemy, ale nie jesteśmy doceniani. Taaa my płacimy im, to może niech Niemcy płacą nam szkody, albo lepiej, niech wybudują nam drugą Warszawę, taką jak przed zniszczeniem. I Ukraińcy niech płacą każdej pokrzywdzonej rodzinie wskutek śmierci krewnego chorego na raka tarczycy. (nawiązuję do katastrofy w Czarnobylu). Ale tu nie chodzi o pieniądze i majątek, tylko właśnie o tym słabych Polaków, którzy wstydzą się swojej narodowości, jak opisałeś. I to właśnie im zawdzięczamy te stereotypy. |
Niemcy zapłacili przymusowym robotnikom z Polski odszkodowania. Co do zapłaty za Warszawę to teraz jest to już niemożliwe. Bo obecna władza niemiecka nie ma za wiele wspólnego z III Rzeszą, więc nie bardzo można wymagać zbyt wiele. Wiem, ze może ktoś zaraz powiedzieć: No tak skoro Niemcy nie muszą płacić za III Rzeszę, to Polacy nie muszą za długi PRL-u. To jednak inna sytuacja, bo gdyby Niemcy musiały zapłacić za wszystko co zniszczył Hitler, to "poszłyby z torbami". W tej kwestii jest jeszcze sprawa niejakiej Eriki Steinbach, która chce odszkodowań od Polaków za wygnanie z Polski Niemców. Rzecz niedopuszczalna. To tak jakby mi ktoś ukradł pieniądze, po jakimś czasie bym je odzyskał i później z powrotem musiałbym je oddać. Absurd.
Osobiście od pieniędzy z Niemczech wolałbym, aby Rosjanie przyznali się do mordu w Katyniu i przekazali stronie polskiej wszystkie archiwa. Oczywiście za mord polskich oficerów nie można winić obecnych władz Rosji, ale prawda jest taka, że nasi wschodni sąsiedzi próbują zatuszować to ludobójstwo. |
|
|
|
 |
dzula
Mistrz

|
Wysłany: 2009-03-06, 23:40
|
|
|
| Nasi wschodni sąsiedzi od zawsze wszystko ukrywają. Wybuch czwartego reaktora w Czarnobylu również był zatajony, dopiero bodajże Szweccy i Amerykańscy naukowcy wysłali tajną sondę nad wówczas Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich (Ukraina stała się wolną republiką parlamentarną dopiero w 1991r.), która zrobiła zdjęcia katastrofy. A co do sprawy katyńskiej liczę, że kiedyś usłyszymy prawdę od Rosjan... |
|
|
|
 |
Łukasz
Profesjonalista

Wiek: 21 Dołączył: 13 Sty 2007 Posty: 718 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2009-03-06, 23:55
|
|
|
Ja również jestem dumny z tego że jestem Polakiem. Każdy z nas raczej zna swoją wartość, a stereotypy są nieuzasadnione tak samo na temat Polski i tak samo na temat innego kraju. Ja np. ogólnie uważam amerykanów za najmniej inteligentny naród, a to też jest zapewne stereotyp chociaż są na ich małą inteligencję przykłady |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Możesz zmieniać swoje posty Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Statystyki |
Mapa Forum
Wszelkie Prawa Zastrzeżone!
Administracja Forum.Wiecbork.eu - nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez Użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
|
| |
|