Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Po kolędzie czy po kopertę?
Autor Wiadomość
jerry 
Ekspert

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2009-01-28, 12:00   Po kolędzie czy po kopertę?

Co myślicie o zwyczaju odwiedzin swoich parafian przez księży w domach?
Wasze zdanie o wizycie duszpasterskiej..

monique1985 
Specjalista

Wysłany: 2009-01-28, 12:02   

hmmm,szczerze to zależy w jakim celu owy duszpasterz miałby sie u nas zjawić,bo jeśli w celu sprawdzenia ilości kartek oddannych do spowiedzi,to szczerze jest to wizyta niepotrzebna i zbędna.Natomiast jeśli przychodzi aby porozmaiwać o problemach i o troskach życiowych to jestem za.

Łukasz 
Profesjonalista

Wysłany: 2009-01-28, 15:49   

Kolęda to tradycja od kilkuset lat. Ważne by zachowywała swoją pierwotną ideę czyli bliskość duchownych i parafian a nie bliskość duchownych i koperty parafian ;) co nie znaczy wcale, że owej koperty zostawiać nie trzeba jednak jeśli jej nie ma(bo nie każdy akurat ma kasę naprzykład u mnie nie zawsze ksiądz wychodził z kopertą) to ksiądz nie powinien wcale tego tematu poruszać. To zależy od księdza jak wygląda kolęda. Jeżeli ksiądz jest dobry to wiadomo że się go innaczej traktuje.

Kasia 
Moderator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2009-01-28, 16:14   

Po Bożym Narodzeniu i po Nowym Roku rozpoczyna się czas wizyt duszpasterskich w naszych domach, czyli tak zwanej kolędy. Jedni wyczekują wizyty księdza z radością, dla innych to przykry obowiązek, jeszcze inni twierdzą, że to tylko zbiórka pieniędzy lub strata czasu. Są i tacy, którzy boją się księdza jak ognia (swoją drogą, ciekawe dlaczego?). Nieprzypadkowo kolęda odbywa się po świętach Bożego Narodzenia, kiedy to wspominamy przyjście Boga na ziemię. Okres Bożego Narodzenia jest czasem pogłębienia więzów z Bogiem, z rodziną, jak również z parafią. Kolęda jest oficjalną wizytą duszpasterską, dlatego przyjęcie kapłana w naszych domach jest wyrazem naszej wiary i przywiązania do Kościoła i duszpasterzy.

beatenka 
Zaawansowany

Wysłany: 2009-03-30, 23:12   

Przeważnie jest tak:
Pytanie czy karteczki od spowiedzi oddane ... porozgląda się za kopertą i po 3 minutach go nie ma.... I to jest wizyta...duszpasterska

Wojtek 
Profesjonalista

Wysłany: 2009-03-30, 23:21   

Tak tylko, że w naszej parafii przez ostatnie lata wygląda to tak, że przyjeżdża jakiś pustelnik i odwiedza nas. Bez sensu co on wie o nas, o naszej parafii, o tym jak się żyje w Więcborku. Powinien na kolędę przychodzić osoba z naszej parafii.

slu 
Moderator

Wysłany: 2009-03-30, 23:30   

Wojtek, 100 % racji, dwa lata z rzędu to przerabiałem

OverMyHead 
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2009-03-31, 15:57   

A u mnie jeszcze nie było nikogo z poza... Tylko nasi ;]

Damian 
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2009-03-31, 17:07   

U mnie już 3 razy z rzędu był ten pustelnik :D

dzula 
Mistrz

Wysłany: 2009-03-31, 20:11   

No, teraz też był u mnie pustelnik, siedział z minutę może... A wcześniej ksiądz Jarek np. przynajmniej pół godziny lubił posiedzieć i pogadać.

Larry 
Administrator

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2009-04-06, 19:15   

Kolęda owszem ale dla tych, którzy tego chcą.
Jeśli nie czujesz takiej potrzeby trzeba to zrozumieć.
Obecnie jakbyście to nie nazywali jest to obowiązek!
Podobnie jest ze spowiedziami (np. wielkanocnymi).

Co do pytania z tematu.
Kolenda ma sens tylko wtedy kiedy jej naprawdę potrzebujemy a nie oczekujemy aby ją odpękać i spokojnie mamy na kolejny rok. W obecnym układzie wygląda to jakby ksiądz przychodził po swego rodzaju "podatek roczny".
Jeśli są wyjątki to odgórnie są nastawiane na "jednynie słuszny tor".

Kościół to biznes, który za pieniądze daje nam poczucie wspólnoty, sakramenty, nadzieje itp.

Takie własnie jest moje zdanie na ten temat...

Odpowiedz do tematu