Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsza praca?
Autor Wiadomość
Mundzior
Zaawansowany

Wysłany: 2007-11-25, 11:28   Pierwsza praca?

Co sądzicie ? Jak zdobyć pierwsze zawodowe doświadczenia ?

phaedra 
Mistrz

Wysłany: 2007-11-25, 18:22   

Na stażu, praca fizyczna na początek dobrze daje w kość. Przynajmniej ja tak miałem. :grin:

iwona 
Zaawansowany

Wysłany: 2007-11-25, 20:01   

Po kilkuletniej przerwie w pracy ciężko z powrotem coś zdobyć. Jestem w takiej sytuacji i ciągle czegoś szukam. To tak jakby to była pierwsza praca.

Balbinka 
Uczestnik

Wysłany: 2007-11-25, 22:34   

ja zaczęłam od sezonowej pracy za granicą- fajna sprawa... Świetna szkoła języka :wink:

Kasia 
Moderator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-11-25, 22:41   

Ja zaczęłam swoja pierwszą pracę od stażu (długo jej nie miałam, ale w końcu się udało).

Kasia 
Moderator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-11-27, 10:32   

Staże i praktyki – obecnie niemal konieczność dla młodego człowieka będącego u progu rozwoju zawodowego. Coraz więcej firm proponuje studentom i absolwentom możliwość zdobycia cennego doświadczenia, podczas gdy szkolnictwo wyższe wciąż w małym stopniu uwzględnia zajęcia praktyczne, przedkładając ponad nie znajomość teorii.

Staże bywają płatne i darmowe, jednak nie są już dla firm jedynie okazją pozyskania taniej siły roboczej do najbardziej żmudnych prac biurowych. Osoba pojawiająca się na stażu dostaje zazwyczaj odpowiedzialne zadania dające możliwość wykazania swoich kompetencji i predyspozycji w różnych obszarach. Szansa na pozostanie w firmie, ale już jako pełnoprawny pracownik jest bardzo duża, niekiedy firmy wręcz oficjalnie ogłaszają specjalne programy staży z góry zakładając jaka ilość osób ma po nich otrzymać pracę.

Co należy wziąć pod uwagę zastanawiając się, czy staż przyniesie nam pracę?:
* branża w jakiej działa firma – najlepsze perspektywy daje obecnie IT, telekomunikacja, media oraz wszelkie branże „inżynierskie”
* wielkość firmy – im większa firma, tym więcej możliwych zwalnianych lub nowotworzonych stanowisk
* dynamika rozwoju firmy – siłą rzeczy jej funkcją jest wzrost zatrudnienia
* otwarta kultura organizacyjna i nowoczesność zarządzania firmą
Jeśli kilka z powyższych czynników się nałoży – szanse zdecydowanie rosną. W Grupie Adweb na przykład, blisko 30% zatrudnionych obecnie osób to byli stażyści firmy. Z osobami, które nie mogły pozostać w stałym zespole nierzadko nawiązywana jest współpraca zdalna o charakterze zlecenia lub czasowa współpraca przy konkretnym projekcie e-commerce. Staż, czy praktyka są świetną okazją do wzajemnego poznania się, potencjalny pracodawca wie bardzo dużo o swoim wewnętrznym kandydacie na dane stanowisko, dlatego stażysta często pomimo braku wieloletniego doświadczenia ma przewagę nad kandydatami z zewnątrz.

Wiele jednak zależy od samego stażysty. Jeżeli poważnie myślisz o pracy, potraktuj staż tak, jakby była to już praca:
* uparcie szukaj stażu/praktyki, która jest rzeczywiście związana z Twoimi kwalifikacjami i zainteresowaniami
* postaraj się wygospodarować na staż jak najwięcej czasu oraz aby trwał on minimum 1 miesiąc
* gdy już rozpoczniesz staż, staraj się bardzo dobrze poznać firmę jako całość, aktywnie uczestniczyć we wszystkim, co dzieje się wokół, pytać o wszelkie interesujące Cię zagadnienia
* omimo braku wszystkich przywilejów, weź na siebie obowiązki, takie jak punktualność, uprzedzenie o nieobecności, przestrzeganie innych zasad obowiązujących pracowników w danej firmie
* nawiązuj kontakty z pracownikami swojego działu, bądź bezpośredni i nie występuj z pozycji mało istotnego stażysty, którego i tak zaraz nie będzie…
* staraj się pracować na wysokich obrotach, być pomocnym i zrobić postępy w jakimś obszarze – jeśli będzie okazja wyeksponuj swoje dokonania
* bądź optymistą – tym jest zawsze lżej i pozytywnie oddziałują na swoje otoczenie. Wtedy, nawet jeśli nie otrzymasz upragnionej pracy, na pewno i tak świetnie sobie poradzisz mając za sobą wartościowy staż.

/////Źródło: www.wp.pl

Larry 
Administrator

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2008-01-16, 13:38   

Moja pierwsza praca (chyba 1998 rok) to firma "Maro" w Bydgoszczy.
Poszedłem do tej pracy z 2 kolegami. Mieliśmy pracować przy jako informatycy.
W firmie "Maro" przepracowałem całe 2 godziny po czy więcej mnie tam nie zobaczyli.
Okazało się, że owa praca przy komputerze to w rzeczywistości naklejanie przy taśmie naklejek na Domestos, Cif i inne. Stawka 2,50zł. za godzinę :)
(na sam dojazd do firmy z internatu musiałem wydać 7,50zł.)

Sami widzicie jakie miałem doświadczenia ze swojej pierwszej pracy :)

Solaris 
Zaawansowany

Wysłany: 2008-01-28, 21:44   Pierwsza praca?

Również pamiętam swoją pierwszą prace, był to staż, napisałabym gdzie, ale nie chce robić reklamy :) .Umowę miałam z Urzędem pracy na stanowisku księgowej, natomiast 4 miesiące spędziłam na robieniu kawy i robieniu samych nudnych mało pożytecznych rzeczy, niesamowicie się wynudziłam.

Teraz kiedy patrze na to innym okiem, nigdy bym się na to nie zgodziła, teraz ja dyktuje warunki i dokładnie wiem czego chce. Wtedy chodziło przede wszystkim o zarobienie pieniędzy, fakt, że to były marne grosze, ale wtedy cieszyłam się, że w ogóle coś mam, że mam prace!

rafalkomza 
Kandydat

Wysłany: 2011-01-15, 13:42   

Ja zacząłem (i siedzę w tym do dziś) od pracy przez... internet. Nie chodzi mi o jakieś wypełnianie ankiet, czy też klikanie w reklamy za 0,0005 grosza :) Zajmuję się tłumaczeniami i pisaniem tekstów na strony (wysokiej jakości teksty "dla ludzi" oraz tak zwane "precle", czyli lanie wody pod pozycjonowanie). Klientów znajduję w Internecie i wszystko załatwiamy drogą mailową, telefoniczną lub przez gg. Najczęściej podpisuję umowy o dzieło (przesyłamy je z klientami pocztą), więc wszystko jest jak najbardziej legalne. Pracuję kiedy chcę i gdzie chcę. Wystarczy mi tylko komputer z Internetem. Niedługo planuję założenie firmy i być może będę poszukiwał ludzi do pomocy (dam znać na forum). Jeśli ktoś lubi pisać teksty o różnej tematyce i dobrze mu to wychodzi, to może załapie się na współpracę ze mną :)

Jest to moja pierwsza praca. Zacząłem ją jakieś 2 lata temu i zarabiam w ten sposób do dnia dzisiejszego :)

bajanek
Nowicjusz

Wysłany: 2011-04-05, 20:42   

ja bardzo bym chciała podjąć pierwsza prace w wakacje
co prawda jeszcze się ucze ale taka praca to doskonale doswiadczenie na przyszlosc
ale czy coś sie znajdzie w naszym kochanym Więcborku. :lol:

Odpowiedz do tematu