Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Lunatykowanie, Lunatykował kiedyś ktoś z was?
Autor Wiadomość
jerry 
Ekspert

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2009-01-27, 18:48   Lunatykowanie, Lunatykował kiedyś ktoś z was?

Cytat:
Somnambulizm to zjawisko chodzenia w czasie snu, które wiąże się z niedojrzałością centralnego układu nerwowego. Dosyć często występuje u dzieci i w takiej formie uznawane za niegroźne. Występujące regularnie u dorosłych jest już chorobą.

Śpiący nagle wstaje i zaczyna chodzić lub wykonywać inne czynności (np. jeść, ubierać się itp.), przy czym umysł znajduje się ciągle w stanie snu, więc niemożliwa jest świadoma kontrola zachowania. Oczy somnambulika są otwarte, więc może on omijać przeszkody czy przedmioty stojące mu na drodze, jednak jego reakcje na pytania innych osób mogą być powolne albo może nie być ich wcale. Ma zaburzoną koordynację.

Somnambulizm nie pozostawia wspomnień. Osoby cierpiące na tę przypadłość najczęściej nie zdają sobie z niej sprawy. Objawy pojawiają się ok. 30-40 minut od zaśnięcia, w szczytowym momencie snu wolnofalowego. Charakterystyczną cechą u somnambulików są hiperaktywne fale delta, a to oznacza sen nadmiernie, patologicznie wręcz głęboki. Skuteczną metodą opanowywania epizodów somnambulizmu jest spłycanie snu.
Wikipedia

Lunatykował kiedyś ktoś z was?

Ja nigdy.I raczej nie chciałabym czegoś takiego doświadczyć.

monique1985 
Specjalista

Wysłany: 2009-01-27, 21:06   

Ja również nigdy nie miałam takiej historii w swoim życiu,no chyba że o niej nie wiem :grin:

Yvonne 
Zaawansowany

Wysłany: 2009-01-28, 11:33   

Ja lunatykowalam jako dziecko. Pamiętam, że kiedyś w środku zimy wyszłam nawet z domu! Na szczęście wróciłam i o wszystkim wiem tylko z opowiadań taty, który mi wtedy drzwi otworzył... na szczęście mineło mi to ;)

Damian 
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2009-01-29, 16:40   

Dwa razy w życiu zdarzyło mi się lunatykować.Wiążą się z tym śmieszne historie :)

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-29, 17:18   

Ja jedynie to nieraz coś mówie przez sen :)

monique1985 
Specjalista

Wysłany: 2009-01-29, 17:32   

Też mi się to czasami zdarza:) najlepsze jest to jak ktos ci to opowiada co ty mówiłes/as a ty nic nie pamiętasz :grin:

OverMyHead 
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2009-02-02, 21:58   

Mi zdarzało się lunatykować i tez kiedyś wyszłam z domu.... Czasami wydawało mi się ze śniłam o czymś a rano z opowiadań rodziny okazywało się, ze to było naprawdę.. i, że lunatykowałam ;)

lukasov 
Uczestnik

Wysłany: 2009-02-02, 22:01   

Kiedyś na wycieczce klasowej,kilkudniowej spaliśmy gdzieś w domkach pod W-wą i w nocy obudziły mnie jakieś hałasy,okazało się,że kolega lunatykuje...,ale się wtedy go przestraszyłem;))Sam nie lunatykuje,przynajmniej nikt tego nie stwierdził.

Dziobek 
Zaawansowany

Wysłany: 2009-02-02, 22:42   

Kiedy byłam młodsza kładłam się zazwyczaj w swoim pokoju, i często budziłam się w łóżku... rodziców lub starszej siostry :lol: Siostra najczęściej na spokojnie odprowadzała mnie do swojego łóżka... A rano zawsze dostawałam opieprz :grin: Teraz na szczęscie już mi się to nie zdarza. Ale za to gadam różne głupoty przez sen. Jak pracowałam za granicą, dzieliłam pokój z trzema dziewczynami. Czasami ze zmęczenia padałam pierwsza spac. Dziewczyny opowiadały mi, że często siadałam z otwartymi oczami na łóżku, zaczynałam coś opowiadac, a kiedy zrozumiałam, że One nie wiedzą o co mi chodzi, kładłam się i dalej w najlepsze spałam :razz: Rano ze szczegółami zawsze dowiadywałam się o tym, co robiłam. Na początku Im nie wierzyłam. Uwierzyłam dopiero wtedy, kiedy spotkało to moją kumpele z pokoju :lol: ale się w takich sytuacjach idzie ubawic :mrgreen:

Łukasz 
Profesjonalista

Wysłany: 2009-02-02, 23:23   

Ja czasami mówię przez sen. Ostatnio dowiedziałem się że przeklinałem.

Bartek 
Ekspert

Zaproszone osoby: 7
Wysłany: 2009-02-03, 07:36   

Łukasz napisał/a:
Ostatnio dowiedziałem się że przeklinałem.

Ja to samo , też ostatnio się dowiedziałem od rodziców, że gadałem coś głośno przez sen i przeklinałem :D

Wasek 
Ekspert

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 2009-02-03, 08:52   

Ja nigdy nie lunatykowałem i mam nadzieję że nie będę

Odpowiedz do tematu