|
Legalizacja marihuany w Polsce |
| Czy marihuana powinna zostać zalegalizowana w naszym kraju ? |
| Tak |
|
41% |
[ 12 ] |
| Nie |
|
34% |
[ 10 ] |
| Tylko i wyłącznie posiadanie 1 g, zakaz sprzedawania itd. |
|
24% |
[ 7 ] |
|
| Głosowań: 29 |
| Wszystkich Głosów: 29 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Damian
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wiek: 23 Dołączył: 13 Sty 2005 Posty: 4734 Skąd: z dhrugiej Ihrlandii
|
Wysłany: 2010-01-17, 12:06 Legalizacja marihuany w Polsce
|
|
|
| Temat mam nadzieję wszystkim znany. Zapraszam do dyskusji zwolenników jak i przeciwników. |
|
|
|
 |
Larry
Administrator

Wiek: 32 Dołączył: 12 Sty 2005 Posty: 3452 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2010-01-17, 12:16
|
|
|
Miałem różne okresy w życiu i różnie ten problem postrzegałem.
W chwili obecnej nie mam konkretnego zdania na ten temat.
Z jednej strony chce mieć prawo wyboru (podobnie jak jest z innymi obecnie dozwolonymi używkami) z drugiej strony nikt mi tego prawa nie odbiera od dzisiaj.
Chwilowo wstrzymam się od głosu. Musze wszystko dokładniej przeanalizować |
|
|
|
 |
phaedra
Mistrz

|
Wysłany: 2010-01-17, 12:36
|
|
|
| Totalny sprzeciw - demoralizuje i niszczy organizmy młodych i dorosłych ludzi. To gorsze nize dopalacze i papierosy razem wzięte. Jestem na nie ! |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2010-01-17, 13:08
|
|
|
| phaedra napisał/a: | | To gorsze nize dopalacze | Myślę, że się mylisz. |
|
|
|
 |
Kasia
Moderator

Zaproszone osoby: 1
Wiek: 29 Dołączyła: 17 Paź 2007 Posty: 1530 Skąd: Więcbork City
|
Wysłany: 2010-01-17, 13:09
|
|
|
| Zdecydowanie jestem jedna z wielu osób które są przeciwko zalegalizowana marihuana. A to z tego samego względu o którym pisze forumowicz wyżej. |
|
|
|
 |
slu
Moderator

Wiek: 22 Dołączył: 28 Paź 2006 Posty: 3420 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2010-01-17, 13:20
|
|
|
| phaedra napisał/a: | | To gorsze nize dopalacze i papierosy |
Może nie gorsze, ale z pewnością marihuana to dla wielu pierwszy stopień do narkomanii. Zdaję sobie sprawę, że wielu ludzi, którzy korzystają z tych używek czyni to rozważnie i z umiarem. Jednakże prawo musi być równe dla wszystkich. Zatem albo palą wszyscy, albo nie pali nikt. A jeśli mamy na szalach dbanie o dobro innych i zaspakajanie zachcianek, to ta pierwsza opcja zdecydowanie przeważa. |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2010-01-17, 13:55
|
|
|
| Kasia napisał/a: | | Zdecydowanie jestem jedna z wielu osób które są przeciwko zalegalizowana marihuana. A to z tego samego względu o którym pisze forumowicz wyżej. | Czyli ?
Zaznaczam, iż piszemy tutaj tylko i wyłącznie o legalizacji marihuany, a nie kokainy czy też lsd. Alkohol jest legalny, a wg. mnie niesie za sobą większe spustoszenie aniżeli marihuana. Plaga pijanych kierowców, agresja, przemoc w rodzinie to tylko mała garstka przykładów jakie można tutaj wymienić. Oczywiście nie neguje tego, że marihuana palona w dużych ilościach działa destrukcyjnie, ale na pewno nie mniej niż nadmierne spożywanie alkoholu.
Legalizacja niesie za sobą wiele korzyści takich jak wielkie wpływy do budżetu państwa, kontrola jakości towaru, rozwój turystyki. Warto również dodać, że i dużo miejsc zwolniłoby się w naszych więzieniach, nikt za posiadanie grama nie dostałby zawiasów, a policja mogłaby skoncentrować się na konkretach czyli ściganiu handlarzy twardych narkotyków.
Spójrzcie również na to, że w dzisiejszych czasach żadnym trudem nie jest zakup marihuany. Czy nie lepiej zamiast sponsorować dilerów i dawać im na beemki i złote kiety zbogacić budżet naszego państwa i przyczynić się do wzrostu pensji itp. ?
Sami sobie odpowiedzcie sobie na to pytanie. |
|
|
|
 |
Kasia
Moderator

Zaproszone osoby: 1
Wiek: 29 Dołączyła: 17 Paź 2007 Posty: 1530 Skąd: Więcbork City
|
Wysłany: 2010-01-17, 14:18
|
|
|
| Damian napisał/a: | | Zaznaczam, iż piszemy tutaj tylko i wyłącznie o legalizacji marihuany, |
To dlaczego w ankiecie jest pytanie: "Czy marihuana powinna zostać zalegalizowana w naszym kraju?"
Gdyby było jak mówisz to pytanie by brzmiało inaczej np: " Legalizacja marihuany! ". A tak nie jest i ja odpowiedziałam na pytanie. |
|
|
|
 |
phaedra
Mistrz

|
Wysłany: 2010-01-17, 14:25
|
|
|
| Damian napisał/a: | | Myślę, że się mylisz. |
Są jeszcze gorsze ?
| Damian napisał/a: | | Legalizacja niesie za sobą wiele korzyści takich jak wielkie wpływy do budżetu państwa, kontrola jakości towaru, rozwój turystyki. |
| Damian napisał/a: | | Czy nie lepiej zamiast sponsorować dilerów i dawać im na beemki i złote kiety zbogacić budżet naszego państwa i przyczynić się do wzrostu pensji itp. ? |
Popierałbyś dwulicowe Państwo, że jednych niszczy i demoralizuje, a innych np. ratuje i wspiera ? Nie tędy droga ! |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2010-01-17, 14:33
|
|
|
| Kasia napisał/a: | To dlaczego w ankiecie jest pytanie: "Czy marihuana powinna zostać zalegalizowana w naszym kraju?"
Gdyby było jak mówisz to pytanie by brzmiało inaczej np: " Legalizacja marihuany! ". A tak nie jest i ja odpowiedziałam na pytanie. | Przeczytaj jeszcze raz swój post, bo nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
| phaedra napisał/a: |
Są jeszcze gorsze ? | Przecież dopalacze to sama chemia.
| phaedra napisał/a: | | Popierałbyś dwulicowe Państwo, że jednych niszczy i demoralizuje, a innych np. ratuje i wspiera ? Nie tędy droga ! | A na dziś dzień jaka jest różnica ? Jedynie taka, że kto chce to i tak pali i ma łatwy dostęp do tego, a państwo na tym nie zarabia + sponsoruje wizytę na odwyku dla uzależnionych i utrzymuje kolejnych więźniów skazanych za posiadanie kilku gramów marihuany. |
|
|
|
 |
phaedra
Mistrz

|
Wysłany: 2010-01-17, 14:42
|
|
|
| Cytat: | | Przecież dopalacze to sama chemia. |
A papierosy to też chemia, też nie lepsze ...
| Damian napisał/a: | | a państwo na tym nie zarabia + sponsoruje wizytę na odwyku dla uzależnionych i utrzymuje kolejnych więźniów skazanych za posiadanie kilku gramów marihuany. | .
Płacą obywatele, którzy pracują i oddają "składki" do budżetu państwa. I gdyby było referendum w sprawie legalizacji marihuany, byliby na nie. |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2010-01-17, 15:54
|
|
|
| phaedra napisał/a: | Cytat:
Przecież dopalacze to sama chemia.
A papierosy to też chemia, też nie lepsze ... |
I dlatego różnica byłaby taka, że gdyby kontrolowano jakość towar, to nikt nie ładowałby tam chemii.
| phaedra napisał/a: | | Płacą obywatele, którzy pracują i oddają "składki" do budżetu państwa. | No i dlatego ja nie zgadzam się na to aby z moich podatków utrzymywano ludzi skazanych za posiadanie marihuany czy też leczących się z uzależnienia od tegoż środka.
| phaedra napisał/a: | | I gdyby było referendum w sprawie legalizacji marihuany, byliby na nie. | Pisz za siebie. Przejrzałem wiele sondażów na temat legalizacji marihuany i może Cię zaskoczę, ale za każdym razem większość ludzi była za. Zdziwiłbyś się zakładając, że większość Polaków jest na nie |
| Ostatnio zmieniony przez Damian 2010-01-17, 15:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
fauno
Mistrz

Zaproszone osoby: 4
Wiek: 26 Dołączył: 28 Wrz 2008 Posty: 1879 Skąd: Strzelecka
|
Wysłany: 2010-01-17, 17:43
|
|
|
| phaedra napisał/a: | | To gorsze niż dopalacze i papierosy razem wzięte. |
Drobne mi się w kieszeni nie zgadzają, jak czytam takie bzdury.
Widać, że jesteś kompletnym laikiem i nie wiesz, co piszesz.
Ja nie jestem jakimś fanem palenia marihuany, popalam sobie średnio pewnie raz na pół roku, ale mierzi mnie nierówność prawa wobec różnych używek. Dla mnie to jest po prostu totalnie chore, że ja przychodząc ze szkoły i zapalając sobie skręta dla relaksu, jestem przestępcą i w oczach ludzi "narkomanem", a sąsiad przychodzący nawalony do domu, w zaciszu domowym robiący burdy, awantury, bijący dzieci, żonę, ale chodzący przy tym w niedziele do kościoła - ma społeczne przyzwolenie ciemnej masy mieszkającej obok. Ba - ciemna masa uważa go za porządnego człowieka. |
|
|
|
 |
phaedra
Mistrz

|
Wysłany: 2010-01-17, 19:22
|
|
|
| Damian napisał/a: | | Pisz za siebie. Przejrzałem wiele sondażów na temat legalizacji marihuany i może Cię zaskoczę, ale za każdym razem większość ludzi była za |
Wynik na pewno był zmanipulowany.
| fauno napisał/a: | Widać, że jesteś kompletnym laikiem i nie wiesz, co piszesz.
|
Może i jestem, ale wg Ciebie. Swoje zdanie mam i marihuanę będę uważał za narkotyk, tak jak papieros.
| fauno napisał/a: | | Dla mnie to jest po prostu totalnie chore, że ja przychodząc ze szkoły i zapalając sobie skręta dla relaksu, jestem przestępcą i w oczach ludzi "narkomanem", a sąsiad przychodzący nawalony do domu, w zaciszu domowym robiący burdy, awantury, bijący dzieci, żonę, ale chodzący przy tym w niedziele do kościoła - ma społeczne przyzwolenie ciemnej masy mieszkającej obok. |
Jedno i drugie jest złe, co tu dużo mówić. Nie wypada, będąc w szkole, palić skrętów. |
|
|
|
 |
slu
Moderator

Wiek: 22 Dołączył: 28 Paź 2006 Posty: 3420 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2010-01-17, 19:24
|
|
|
| phaedra napisał/a: | | Wynik na pewno był zmanipulowany. |
Jarosław K.? |
|
|
|
 |
phaedra
Mistrz

|
Wysłany: 2010-01-17, 19:25
|
|
|
| Wszystko jest możliwe. |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2010-01-17, 20:49
|
|
|
| phaedra napisał/a: | | Wynik na pewno był zmanipulowany. | Również na wielu internetowych forach administratorzy fałszują wyniki?
| phaedra napisał/a: |
Może i jestem, ale wg Ciebie. Swoje zdanie mam i marihuanę będę uważał za narkotyk, tak jak papieros. | Jakoś nie zauważyłem aby ktokolwiek próbował negować, to, że marihuana jest narkotykiem. Owszem, racja, ale nie zapominaj, że należy do grupy tzw. miękkich narkotyków, które nie uzależniają fizycznie. W zestawieniu z alkoholem na pewno nie wypada gorzej. Nie znam osoby, która by po zapaleniu małego skręta wybuchała agresją czy też traciła film, wstydząc się tym samym tego co wyprawiała dzień wcześniej, czego nie można powiedzieć o alkoholu. Sam mogę się pod tym podpisać, ba na pewno każdy z was miał różnego typu akcje po spożyciu nadmiernej ilości napojów wyskokowych.
| phaedra napisał/a: | | Jedno i drugie jest złe, co tu dużo mówić. | W dzisiejszych czasach do tej grupy możesz zaliczyć również nafaszerowane chemią jedzenie, że już o napojach nie wspomnę.
Pozostając przy używkach - skoro alkohol jest legalny to dlaczego marihuana nie? Zakaz ten godzi w naszą wolność. Prosiłbym o jakieś argumenty, bo na razie przeciwnicy wypowiadają się na zasadzie "nie, bo nie". |
|
|
|
 |
Larry
Administrator

Wiek: 32 Dołączył: 12 Sty 2005 Posty: 3452 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2010-01-17, 22:04
|
|
|
Jak mówił chyba Stefan Kisielewski
"Kłamstwo bywa logiczniejsze niż prawda" |
|
|
|
 |
zwyczajna
Specjalista

|
Wysłany: 2010-01-17, 23:21
|
|
|
Ja mam mieszane uczucia na ten temat. Z jednej strony zgadzam się z tym co pisaliście wyżej, że alkohol powoduje większe zniszczenia czy to w organiźmie czy społeczne, z drugiej strony, gdy rozmawiam z moimi znajomymi, którzy zajmują się terapią narkomanów to oni przypominają mi, że jak była ustawa zezwalająca posiadanie na swój użytek to dookoła szkół kręciło się wielu drobnych dilerków, sprzedających teksty policji "to dla mnie", i że żaden z ich pacjentów nie zaczynał od amfy czy hery. Z trzeciej strony, myśle sobie, że gdyby marihuana była legalna, to ktoś kontrolowałby jaki to jest towar no i dorośli mieliby większą świadomość tego, że ich dziecko może mieć takie doświadczenia. Bo ja najczęściej słyszę, że to W-rk- małe miasto tu takie rzeczy nie mają miejsca. Damian zakazy zazwyczaj godzą w czyjąś wolność:)
| Cytat: | | Na Zachodzie w ostatnich 30 latach spożycie narkotyków systematycznie rosło. Co ciekawe, w Holandii, gdzie miękkie narkotyki są legalne od początku lat 70., odnotowano najniższy przyrost liczby osób uzależnionych od tzw. twardych narkotyków. W tym kraju przeprowadzono też badania dowodzące, że marihuana korzystnie wpływa na proces leczenia choroby Parkinsona i łagodzi skutki stwardnienia rozsianego. W wielu państwach zaczęto się więc zastanawiać, czy delegalizacja marihuany ma w ogóle sens. W Belgii wyliczono, że budżet kraju traci rocznie 1,4 mld zł (w przeliczeniu) z powodu nieopodatkowania sprzedaży marihuany | http://www.wprost.pl/ar/?O=13578&pg=0 |
|
|
|
 |
dzula
Mistrz

|
Wysłany: 2010-01-17, 23:43
|
|
|
| Jak ktoś chce mieć marihuanę, to i tak ją będzie miał, legalnie lub nielegalnie, turystyka itd mogą tylko na tym zyskać. |
|
|
|
 |
patryk_84a
Profesjonalista

|
Wysłany: 2010-01-18, 08:35
|
|
|
Ja nie jestem za legalizacją marysi. Nie potrzeba jeszcze więcej ćpunów na ulicach! A jak ktoś sobie pali, to niech pali dalej. Na legalizacji zyskają chyba tylko firmy tytoniowe, które rozpoczną może produkcję skrętów . |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2010-01-18, 13:22
|
|
|
Tak, lepiej żeby dilerzy zarabiali rocznie setki milionów.
Odnośnie sprzedaży marihuany byłbym za tym aby państwo było jedynym dystrybutorem marihuany, a nie jakieś prywatne korporacje.
Więcej ćpunów? Sorry, ale w tłumie nie wychwyciłbyś ani jednej osoby pod wpływem THC, w przeciwności do nachlanego menela.
| patryk_84a napisał/a: | | Na legalizacji zyskają chyba tylko firmy tytoniowe | Od początku tematu wałkujemy, że zyskałoby na tym państwo i to w różnych strukturach gospodarki. |
|
|
|
 |
phaedra
Mistrz

|
Wysłany: 2010-01-18, 20:33
|
|
|
| Damian napisał/a: | | W dzisiejszych czasach do tej grupy możesz zaliczyć również nafaszerowane chemią jedzenie, że już o napojach nie wspomnę. |
Racja. Ja jestem tego przykładem, że nie mogę jeść wszystkiego, bo zaraz jestem chory. |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2010-01-18, 22:33
|
|
|
| Cytat: | Holenderska policja pokazała polskiej statystyki, z których wynika, że odkąd zalegalizowano w Holandii sprzedaż marihuany, wcale nie przybyło jej narkomanów. Wprost przeciwnie - narkotyk kupuje tam porównywalna liczba osób, co w Polsce. Tyle że u nas handel odbywa się w podziemiu. Polskich policjantów to jednak nie przekonało.
"Spożycie marihuany w Holandii jest niskie, a przestępcy czerpią mniejsze wpływy z jej sprzedaży" - powiedział Jan Wiarda, wieloletni szef policji w Ultrechcie i Hadze na polsko-holenderskiej konferencji poświęconej narkotykom. Zapewniał, że liberalizacja przepisów wyszła im na dobre. Strona polska odpowiadała: "O złagodzeniu przepisów nie ma u nas mowy". Polacy mówili tak choć statystyki pokazują, że w Polsce - mimo zakazów i surowych sankcji za posiadanie narkotyków i handlowanie nimi - zażywa się o wiele więcej znacznie groźniejszej amfetaminy.
Czego o marihuanie nauczyła się holenderska policja? - to tytuł debaty jaka w środę odbyła się w Warszawie. Wzięli w niej udział polscy i holendersy poolicjanci. Nie doszli jednak do konsensusu. Okazało się, że holenderska policja o marihuanie nauczyła się tyle, że dzięki wprowadzeniu coffee shopów, gdzie legalnie można kupić marihuanę i haszysz, wcale nie wzrosła im liczba narkomanów. A do tego 70 proc. sprzedaży narkotyków znalazło się pod kontrolą państwa. Wedle statystyk w Polsce używa się nieco mniej marihuany niż w Holandii, ale za to o wiele więcej znacznie groźniejszej amfetaminy, która jest twardym narkotykiem.
Holenderskiej policji nie dał się jednak uwieść Rrzecznik Komendy Głównej Policji Mariusz Sokołowski. "Do 2000 r. mieliśmy w Polsce ustawę pozwalającą na posiadanie narkotyków na własny użytek. Korzystali z tego wszyscy przestępcy, którzy nosili przy sobie niewielkie ilości nielegalnych substancji przeznaczonych na handel i nic im nie można było zrobić" - argumentował Sokołowski.
W Polsce nawet najmniejsza ilość narkotyków jest zabroniona. Za posiadanie niewielkiej ilości nielegalnych substancji grozi do 3 lat więzienia, za większą ilość - aż do 10 lat pozbawienia wolności. |
Nie, bo nie - oto argument Polskiej policji. Lepiej szczycić się wysoką wykrywalnością przestępstwa i karać młodych chłopaków za posiadanie 1g skazując ich tym samym na "resocjalizację" w Polskich więzieniach.
Wielu jak widać nie rozumie tego, że palić będą nadal te same osoby, zmieni się tylko status legalności, towar nie będzie nafaszerowany chemią, a i państwo na tym zarobi.
Mam pytanie do przeciwników legalizacji marihuany w Polsce. Jakie jest wasze stanowisko w sprawie dopalaczy, które obecnie na dziś dzień są legalne?
Następna nowinka:
| Cytat: | | W Kopenhadze mają powstać zarządzane przez ich niniejszy urząd miasta i prowadzone przez wykwalifikowany personel medyczny sklepy z marihuaną. Wszystko to po to, aby wyrwać cannabisowy biznes z rąk gangów. Cena grama suszu ma wynosić około 50 koron czyli taka sama jak towaru na ulicy. Zachęcić do zakupów ma dobra jakość i bezpieczeństwo zakupu. |
|
|
|
|
 |
OverMyHead
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wiek: 21 Dołączyła: 11 Lis 2006 Posty: 2339 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2010-01-20, 20:16
|
|
|
Nie mam na ten temat wyrobionego konkretnego zdania, ale się wypowiem. Marihuana jest jak na razie nielegalna, a jak wiadomo to co zakazane smakuje lepiej. Ludzie palą i będą palić nawet jeżeli nie zostanie zalegalizowana. I tutaj pojawił się argument, że jeżeli marihuana będzie legalna to to nie będzie w niej tyle chemii... i to jest moim zdaniem dobry argument za legalizacją... bo skoro tak czy siak będzie się palić to lepiej, aby było to jak najmniej szkodliwe. Ktoś napisał, że legalizacja marihuany przyniesie zyski państwu... tylko czy gdyby faktycznie miałoby to być tak korzystne to państwo już by jej zalegalizowało?
| dzula napisał/a: | | Jak ktoś chce mieć marihuanę, to i tak ją będzie miał, legalnie lub nielegalnie, |
Dokładnie. |
|
|
|
 |
|
|