|
Kościół a WOŚP |
| Autor |
Wiadomość |
misiek
Uczestnik

|
Wysłany: 2010-01-11, 20:30 Kościół a WOŚP
|
|
|
| Dlaczego tak bardzo przeciwny jest kościół zbiórce na rzecz chorych dzieci. WOŚP robi tak dobrą robotę jak nikt inny. Jak myślicie co jest tego powodem... |
|
|
|
 |
tiziano
Profesjonalista

|
Wysłany: 2010-01-12, 01:36
|
|
|
to że Owsiak nie jest katolikiem i propaguje ruch religijny Hare Kryszna, czy coś takiego (takie łyse ludzie w pomarańczowych prześcieradłach i z Indii) |
|
|
|
 |
patryk_84a
Profesjonalista

|
Wysłany: 2010-01-12, 02:13
|
|
|
| To, że jak dasz Owsiakowi na chore dzieci to księdzu nie dasz na nowe auto, które zresztą i tak będzie w garażu stało kiedy jest najbardziej potrzebne, bo na kolędę to pojedziesz swoim autem po księdza. |
|
|
|
 |
Larry
Administrator

Zaproszone osoby: 9
Wiek: 32 Dołączył: 12 Sty 2005 Posty: 3452 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2010-01-12, 06:54
|
|
|
| Nie wiem czy wypada mówić o jakiejkolwiek konkurencji podczas takich działań ale może WOŚP to konkurencja dla Caritasu? |
|
|
|
 |
patryk_84a
Profesjonalista

|
Wysłany: 2010-01-12, 09:32
|
|
|
| Może po prostu zazdrość? Pewnie też chcieli by uzbierać taką sumkę w ciągu 1 dnia. |
|
|
|
 |
slu
Moderator

Wiek: 22 Dołączył: 28 Paź 2006 Posty: 3420 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2010-01-12, 10:08
|
|
|
| Larry napisał/a: | | Nie wiem czy wypada mówić o jakiejkolwiek konkurencji podczas takich działań ale może WOŚP to konkurencja dla Caritasu? |
Myślę, że tutaj nie ma mowy o konkurencji. Kościół zarzuca Owsiakowi wprowadzenie do Polski sekty Hare Kryszna oraz organizacje "piekła" czyli Przystanku Woodstock.
| Cytat: | | W grupie proboszczów sceptycznie oceniających akcję padały zarzuty pod adresem samego J. Owsiaka, który - zdaniem wielu - jest "postacią kontrowersyjną". Na przykład proboszcz parafii Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Krakowie Mydlnikach, ks. dr Stefan Dobrzanowski, uważa, że Jerzy *Owsiak jedną ręką czyni dobro, a drugą zło*, dlatego pozwoli wolontariuszom na kwestowanie przed kościołem dopiero wówczas, kiedy lider Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy - nawróci się. Ks. Dobrzanowski przypomniał, że w katolickim miesięczniku "W drodze" wydawanym przez dominikanów ukazał się reportaż z "Przystanku Woodstock" w Żarach pt. "Byłam w przedsionkach piekła". - Owsiak dawał parom wedyjskie śluby, rozdawał prezerwatywy, szerzył sekty, wulgarnie się odzywał i w końcu zabronił ewangelizować wolontariuszom z "Przystanku Jezus" - wyjaśnił. A potem my mamy pełne ręce roboty, żeby tych ludzi przywrócić do normalności - dodaje ks. Bogdan Bartołd z kościoła św. Anny w Warszawie.. |
KAI |
|
|
|
 |
fauno
Mistrz

Zaproszone osoby: 4
Wiek: 26 Dołączył: 28 Wrz 2008 Posty: 1879 Skąd: Strzelecka
|
Wysłany: 2010-01-12, 10:19
|
|
|
Caritas przynosi dużo większe pieniądze potrzebującym niż WOŚP Tyle, że oni robią to równo, po cichu przez cały rok, a WOŚP głównie jednego dnia i z wielką pompą.
Myślę, że kościołowi chodzi akurat o to, co napisał slu, a głównie o Woodstock. Z kolei Rydzykowi chodzi o kasę. |
|
|
|
 |
patryk_84a
Profesjonalista

|
Wysłany: 2010-01-12, 12:03
|
|
|
| To niech pilnują swojego nosa, a nie ludziom swoje prawdy nakazują. Już dawno skończyły się czasy gdy kościół miał wielką władzę. Gdzie tolerancja do której niby kościół tak namawia? |
|
|
|
 |
OverMyHead
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wiek: 21 Dołączyła: 11 Lis 2006 Posty: 2339 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2010-01-12, 12:19
|
|
|
| slu napisał/a: | | Kościół zarzuca Owsiakowi wprowadzenie do Polski sekty Hare Kryszna oraz organizacje "piekła" czyli Przystanku Woodstock. |
I to przesłania im jak bardzo WOŚP i Owsiak pomagają dzieciakom.
To tak jakby bardziej liczyła się sama wiara niż dobro jakie się czyni. |
|
|
|
 |
LinaPC
Zaawansowany

|
Wysłany: 2010-01-12, 13:20
|
|
|
| Odkąd dowiedziałem się że część darowizn na chore dzieci idzie na organizację Przystanku Woodstock to nie uczestniczę w WOŚP. Po prostu nie podoba mi się to. Preferuję wysyłanie SMSów na Fundacje TVN i inne tego typu rzeczy. |
|
|
|
 |
OverMyHead
Administrator

|
Wysłany: 2010-01-12, 14:24
|
|
|
| Woodstock jest organizowany z pieniędzy uzyskanych od sponsorów i z odsetek które narastają z darowizn... a nie z samych pieniędzy, które zostają zebrane. |
|
|
|
 |
LinaPC
Zaawansowany

|
Wysłany: 2010-01-12, 21:02
|
|
|
| 40.000.000 x 5% = 2.000.000 (przykładowo) zysku z odsetek, które mogłyby pójść na chore dzieci a idą na impreze narko-alkoholową. |
|
|
|
 |
zwyczajna
Specjalista

|
Wysłany: 2010-01-12, 22:56
|
|
|
Narko- alkoholową oj tak... 420 tysięcy narkomanów i alkoholików w jednym miejscu to raj dla terapeutów. Ludzie dzielą się na tych co o im się wydaje, że wiedzą jak wygląda woodstock i na tych, którzy tam byli. Jak będziesz (czego nie życze) kiedyś potrzebował krwi to zapytaj, czy aby nie z łudstoku(XV PW to 2357 litrów krwi)- bo może narkomana-alkoholika.
Chciałabym zwrócić uwagę, że finansuje się też takie programy jak:
Program powszechnych przesiewowych badań słuchu u noworodków
Program retinopatii wcześniaków
Program nieinwazyjnego wspomagania oddychania u noworodków
Program leczenia dzieci osobistymi pompami insulinowymi
Ratujemy i uczymy ratować
| Cytat: | Fundacja WOŚP środki zebrane w corocznej zbiórce publicznej w całości przeznacza na zakup sprzętu medycznego i finansowanie programów medycznych.
Koszty działalności administracyjnej pokrywamy z części odsetek bankowych oraz innych wpłat, które darczyńcy przekazują na nasze konto w ciągu roku.
Koszty organizacji Przystanku Woodstock i Finału pokrywane są z wpłat sponsorów, o które Fundacja każdorazowo zabiega | http://www.wosp.org.pl/fundacja/rozliczeniafinansowe
Co do kościoła, to Caritas organizuje dużo akcji dla dzieci z rodzin najuboższych, świetlice, mikołajki, kolonie itp. Nie mam pojęcia jak się rozlicza. Jak dla mnie jedna organizacja drugiej nie przeszkadza, bo w tej dziedzinie nie chodzi chyba o rywalizacje. A co do krisznowców, to oni nie tylko czerpali z woodstocku, na Żarowych jeszcze PW, organizowali świetne koncerty, poza tym mieli jakiś udział w podłączeniu wody itp, a osoby z Przystanka Jezus, chciały być nie dając nic od siebie. |
| Ostatnio zmieniony przez zwyczajna 2010-01-12, 23:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
fauno
Mistrz

|
Wysłany: 2010-01-12, 23:16
|
|
|
Bardzo podoba mi się wypowiedź zwyczajnej.
(z zastrzeżeniem, że wydaje mi się, że może być jeszcze ktoś, kto ma znajomych, którzy są co roku na PW i dużo opowiadają, pokazują zdjęcia itd. ) |
|
|
|
 |
zwyczajna
Specjalista

|
Wysłany: 2010-01-12, 23:25
|
|
|
Kurcze, Fauno - to chyba pierwszy raz, aż się ucieszyłam i musiałam się tym podzielić . Oczywiście znajomi, którzy byli i opowiadają - jak najbardziej. Uprzedzając innych: babcia, która słuchała w RM - nie. |
|
|
|
 |
OverMyHead
Administrator

|
Wysłany: 2010-01-12, 23:31
|
|
|
| zwyczajna napisał/a: | | Ludzie dzielą się na tych co o im się wydaje, że wiedzą jak wygląda woodstock i na tych, którzy tam byli. |
zwyczajna uprzedziłaś mnie z tym stwierdzeniem. |
|
|
|
 |
LinaPC
Zaawansowany

|
Wysłany: 2010-01-13, 10:12
|
|
|
Moja wypowiedz nie tyczyłą sie ogółu odwiedzających Przystanek Woodstock, ale tak jak napisał ktoś wyżej z relacji naocznych świadków (osób które jeżdzą na PW) mam pogląd jak to wygląda od wewnątrz. I nikt mi nie wmówi że to jest zjazd aniołków, którzy się tylko bawią, tańczą i śpiewają, a jeśli macie takie przekonanie to jesteście w błędzie.
2400 litrów krwi, licząc że każdy odda 0,5 litra daje 4800 ludzi z 420tys. Dużo?
Fani PW zawsze będą wyolbrzymiać jego znaczenie. Ja tam swoje wiem i nie martwcie się, bo nigdy nie pojadę na ową "imprezę". Znam osoby, które jeżdżą regularnie na PW i opowiadali ze szczegółami co się tam dzieje/działo i nie mam ochoty być uczestnikiem czegoś takiego. |
|
|
|
 |
sasek
Początkujący

|
Wysłany: 2010-01-13, 10:25
|
|
|
| Lepiej być uczestnikiem dyskotek klubowych gdzie polowa dziewczyn nosi dekolty do pasa i miniówki wyglądające jak pasek do spodni? Lepiej chodzić tam, gdzie zamiast muzyki słychać wyłącznie umc umc umc, i gdzie do drinków dosypuje się środki, aby dziewczyna była "łatwiejsza"? Lepiej być tam, gdzie ludzie są tak naćpani, że nie wiedzą co robią i zapominaja o swoim człowieczeństwie? Dzięki, ale 100 razy bardziej wole Woodstock od jakiejkolwiek dyskoteki typu terminal itp. |
|
|
|
 |
fauno
Mistrz

|
Wysłany: 2010-01-13, 12:13
|
|
|
Ludzie dzielą się na takich, którzy wiedzą, co to znaczy kultura klubowa i na tych, którzy g*wno wiedzą i się wypowiadają.
sasek, Dzula - nie wypowiadajcie się na te tematy, bo naprawdę g*wno wiecie i przy każdym kolejnym razie, kiedy coś o tym napiszecie - po prostu obrażacie ludzi.
Jeśli nie umiecie rozróżnić wiksy / pigsy / świń / terminala / bandy buraków / technojebów / wiochy od normalnej kultury klubowej, to jest wasz problem i naprawdę nic was nie upoważnia, żeby obrażać. |
|
|
|
 |
slu
Moderator

|
Wysłany: 2010-01-13, 14:52
|
|
|
| Na każdym młodzieżowym festiwalu znajdzie się spora liczba cpunów i alkoholików. Muzyka z Przystanku Woodstock nie jest mi szczególnie bliska, ale uważam go za bardzo trafne przedsięwzięcie. Ubolewam, że nie ma podobnego z muzyką hip-hopową. |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wiek: 23 Dołączył: 13 Sty 2005 Posty: 4734 Skąd: z dhrugiej Ihrlandii
|
Wysłany: 2010-01-13, 21:12
|
|
|
| sasek napisał/a: | | Lepiej być tam, gdzie ludzie są tak naćpani, że nie wiedzą co robią i zapominaja o swoim człowieczeństwie? | Tzn. mówisz teraz o PW czy o dyskotekach ? Myślę, że wypominanie używek na jednych jak i drugich imprezach powinno zostać pominięte, bo trudno tutaj ocenić gdzie jest tego więcej, a gdzie mniej. Wg. mnie różnica tkwi w mentalności uczestników porównanych wyżej imprez. Mnie np. odraża widok ludzi tarzających się w błocie. I nie mówcie, że to jakiś stereotyp, bo widziałem multum takich zdjęć z Woodstocku. Wolę jednak dekolty do pasa i miniówy wyglądające jak pasek do spodni jak to sam określiłeś.
| sasek napisał/a: | | Lepiej chodzić tam, gdzie zamiast muzyki słychać wyłącznie umc umc umc | Masz trochę ograniczoną wizję dyskoteki. Może dlatego, że nigdzie więcej poza Okrąglakiem nie byłeś ?
| sasek napisał/a: | | i gdzie do drinków dosypuje się środki, aby dziewczyna była "łatwiejsza" | Poza opowieściami o takim środku nigdy nie słyszałem aby w naszych okolicach coś takiego miało miejsce. A jeżeli nawet gdzieś ktoś takie coś dosypał komuś do drinka to i jestem skłonny uwierzyć w to, że na tak dużej imprezie jak Woodstock takie przypadki również mają miejsce.
I żeby nie było nie jestem żadnym dyskotekowym ziomem. Preferuję imprezy innego rodzaju. |
|
|
|
 |
slu
Moderator

|
Wysłany: 2010-01-16, 14:01
|
|
|
| Myślę, że powinniśmy rozgraniczyć dwie sprawy: samą imprezę WOŚP i jej twórcę Jurka Owsiaka. Co do koncertu to wydaje mi się, ze jest to fenomenalne przedsięwzięcie. Natomiast Owsiak jest postacią kontrowersyjną, która z jednej strony nie powinna byc autorytetem, natomiast z drugiej anty autorytetem. Z jednej strony zrobił wiele dobrego, z drugiej jego zachowanie często odbiega od szeroko przyjętych norm. Każdy jednak powinien miec do niego szacunek za to co robi. |
|
|
|
 |
|
|