Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Karmieni Kłamstwem

Człowiek na Księżycu ???
Prawda
68%
 68%  [ 11 ]
Kłamstwo
31%
 31%  [ 5 ]
Głosowań: 16
Wszystkich Głosów: 16

Autor Wiadomość
michelmanray 
Specjalista

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-11-18, 12:39   Karmieni Kłamstwem

Z pewnego ważnego dla mnie powodu kilka godzin spędziłem na poszukiwaniach informacji na temat kosmicznych podróży i moje "odkrycia" w pewien sposób mrożą krew w żyłach.

Zadziwiające jest to jak bardzo ludzie pozwalają sobą manipulować.
Zadziwiające jest to dlaczego najwięcej manipulacji wychodzi z rąch USA

Nadal kontrowersyjna sprawa 11 listopada w której ciągle "coś sie nie zgadza" jest tylko dopełnieniem illuzji.

Nawet Lot na księżyc był i jest fikcją . Pięknie brzmiące hasła o rozwoju technologicznym człowieka, o cudach techniki o podróżach w kosmos, o pierwszym kroku i pierwszych słowach na srebnym globie.... właśnie ! trudno uwierzyć że to fikcja a jednak !

Najgorsze jest to że wtedy w to uwierzyliśmy a teraz ? chcemy wierzyć !

Strach pomyśleć co jeszcze jest nieprawdą !

Jaki jest wasz stosunek do osławionego 11 września ? czy niemyślicie ze tak naprawde była to zagrywka polityczna na najwyższych szczeblach.
No i wreście czy zdajecie sobie sprawe że ten feralny lot (który jest powodem powstania tego tematu ) był tak naprawde mistyfikacją.Czy zdajecie sobie sprawe że człowiek na księżycu NIGDY nie był?

Przeczytałem mnóstwo ciekawych artykułów tak że można by było książke napisać na ten temat. Dla tych którym nie chce sie szukać podam trzy ciekawe fakty (tylko jedne z kilkudziesięciu) :

1) NASA "zagubila" taśmy archiwalne z lotami na księżyc z lat 60/70. Jedynym źródłem "prawdy i historii" są teraz tylko filmy :)
2) Pierwszy człowiek na księżycu nie udziela wywiadów i nie ujawnia się w mediach - niesamowite prawda? pomimo wszystko.
3) Nagrania z powierzchni księzyca pokazujące przechadzke kosmonauty odtworzone z 2 krotnym przyspieszeniem uwidaczniają że o ile sam ruch kosmonauty jest zbliżony do ruchu na planecie z 6-krotnie mniejszą grawitacją (podciąganie np na linach) o tyle już odlamki skalne i pył z pod nóg opada z identyczną prędkością co na ziemi. Obalenie praw Newtona ??

Larry 
Administrator

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2007-11-18, 14:37   

Czy masz rację - tego nie wiem. Jam mam tylko nieco inne zdanie.
Karmieni kłamstwem jesteśmy i będziemy zapewne codziennie, nieświadomie...

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2007-11-18, 14:56   

No więc podobnie jak autor tematu przeczytałem sporo ciekawych artykułów spiskowych na ten temat jak i inne.Osobiście staram się podejść z pewnym dystansem do tego co czytam.Zawsze znajdą się osoby szukające w jakimś ważnym wydarzeniu spisek ludzi z układu.Mimo wszystko nam zwykłym szarym ludziom trudno jest podważyć jakiś fakt ,bo poprostu nie dysponujemy materiałami które mogłyby udowodnić nasze teorie.Osobiście zaznajamiając się z wersjami obu stron trudno jest mi wydać jednoznaczną ocenę.

Bardzo dużo artykułów na temat teorii spiskowych można znaleźć na forum www.paranormalne.pl Polecam ,bardzo ciekawe forum ,tematyka również niczego sobie tylko nie zapominajmy o tym żeby nie łykać wszystkiego co tam piszą ,bo troche pomiesza nam się w głowie i możemy później zacząć głosić niespotykane rzeczy :)

michelmanray 
Specjalista

Wysłany: 2007-11-18, 15:23   

W tym wszystkim jednak jest jedno podstawowe pytanie i wcale nie przypadkowo skierowane akurat do was... i nas jako ogółu.

Czy warto prowadzić taką PRO Amerykańską Polityke ??? Bawić się w ustawianie Amerykańskich Tarcz w obliczu takich ciągle niepewnych historii w wydaniu tegóż państwa ?

Co do WTC mam wiele za i wiele przeciw tak jak zapewne każdy.
Jeżeli o kosmiczne wyprawy chodzi ... hmm to ten temat to taka iskierka uruchamiająca pewien tryb myślenia .. który niestety każe zwrócić uwagę na "teorie spiskowe" które często niestety mają negatywne znaczenie i są tak własnie pojmowane.

Nie potrafię jednak zrozumieć dlaczego w latach 60/70 możliwe były ekspedycje
na księżyc a teraz zwykły wylot na orbite okołoziemską i naprawy stacji orbitalnych są obarczone tak wielkim jak to podaje NASA .... ryzykiem.

Przyznam jednak że Larry bardzo trafnie zwrócił uwage na inny fakt :

"Moim zdaniem kategoryczne twierdzenie (przez nas), że człowiek nie był na księżycu to troszke tak jakby wykonać wyrok na kimś kto jest tylko podejrzany o przestępstwo."

I to jest szczera prawda i myśle że jakiekolwiek byśmy nie mieli poglądy to trzeba zawsze o tych słowach pamiętać. Podobny bład popełnił np niedawny ministrer sprawiedliwości Z.Ziobro który nie mając zebranego całego materiału dowodowego oskarżył lekarza o zabójstwo.

Jakkolwiek i ankiete i cały post utrzymuje w ważności. Zmieniając tylko jego charakter na
"wywiadowczy" z pierwotnie (nawet nie celowo) "Propagandowego".

He he co do orientacji jak to zgrabnie ujął Lary :) jestem na nie Amerykanskim Cudom i Wzniosłej wojnie w imie Pokoju. Jeżeli o wiedze chodzi "ostre zastanawianie się" nie jest potrzebne - wiedza napewno nie jest kompletna ale po to ten post by rozszeżyć swiatopogląd.

phaedra 
Mistrz

Wysłany: 2007-11-18, 15:43   

Jeśli chcecie również czytać o zjawiskach niewyjaśnionych, mistyfikacjach czy teoriach spiskowych, zapraszam na poniższe strony :

http://www.nautilus.org.pl/
http://www.npn.ehost.pl/

Są tam też artykuły na tematy, o których jest mowa wyżej.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2007-11-18, 15:47   

Cytat:
Czy warto prowadzić taką PRO Amerykańską Polityke ??? Bawić się w ustawianie Amerykańskich Tarcz w obliczu takich ciągle niepewnych historii w wydaniu tegóż państwa ?

Mimo wszystko co by nie mówić USA jest jakimś tam gwarantem światowego bezpieczeństwa.Lepsza proamerykańska polityka niż prorosyjska.Co do tarczy na terenie Polski jestem przeciw.Dobra to na tyle ,bo zboczyłem z tematu.

Larry 
Administrator

Wysłany: 2007-11-18, 17:40   

Mam kilka pytań do michelmanray:
Słyszałeś zapewne kiedyś o śmierci zakładników, którzy zgineli dlatego, że nie spełniono żądań porywaczy. Kto Twoim zdaniem w takiej sytuacji jest winny śmierci zakładników
(i powinien ponieść karę), porywarze czy ci którzy nie spełnili ich żądań?

michelmanray 
Specjalista

Wysłany: 2007-11-18, 18:57   

a czy czasami nie puka do drzwi terażniejszości historia
z etykietką "a to już kiedyś było " , czyli walka z wyimaginowanym wrogiem, wyścig zbrojeń.... itd itp

Trzymając sie tematu tego postu zwróce uwagę że podejrzenia o mistyfikacjie eksploracji kosmosu skierowują na poważne zastanawianie się nad sensem np takich tarcz antyrakietowych które zaostrzają polityke europejską w imie walki z wrogiem Ameryki ... wrogiem który może wcale nie mieć oblicza WTC i który wcale nie musi być naszym wrogiem.

Mysle że głównym celem tej gry są ekonomiczne korzyści ... czy odznaczymy się piękną kartą w historii brnąc w tę być może kolejną iluzje ?

Pomijam już fakt iż neutralność militarna Polski w obecnych czasach nie tylko jest wg. mnie rozwiązaniem nowoczesniejszym ale i przede wszystkim oszczędniejszym.

Co do hasła "Wojna w imie pokoju" odpowiedź była by oczywista gdyby nie fakt tematu tego postu ... tzn : ILUZJE. Wobec takiej tematyki odpowiedź już nie jest łatwa bo wkońcu polemika ma doprowadzić do określenia czy ten pokój był zburzony przez zewnetrznego agresora czy przez Kłamliwą propagande.

II wojna światowa to nie propaganda - to fakt w którym wojna stała się koniecznością
Nasze wojska stacjonują w wojnie o pokój świata ... ale czy aby napewno korzenie tej wojny są takie oczywiste ?

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2007-11-18, 19:58   

Z jednej strony można i wierzyć w teorie spiskowe dotyczące WTC aczkolwiek z drugiej nie zapominajmy ,że problem islamskich terrorystów nie istnieje od 2001r. Ja od kiedy zawsze pamiętam w wiadomosciach było często słychać o jakiś zamachach w Izraelu.Również tych nowszych po 2001 r. nie przeprowadzali przecież amerykanie.Dlaczego upodobali sobie teraz USA nietrudno zgadnąć.Prędzej już jestem w stanie uwierzyć ,że człowiek nie postawił stopy na księżycu ,bo naprawde to co się stało z metriałami największego niby osiągnięcia ludzkiego zakrawa o śmieszność.I jeszcze kwestia Wojska Polskiego.Nie popieram twoich myśli co do neutralności Polski.Mamy zbyt duże tradycje aby z tego zrezygnowac ,sąsiada od wschodu mamy też nieciekawego i nigdy nie wiadomo co mu odbije.Polska nie Szwajcaria ,oni mogą sobie na to pozwolić chyba tłumaczyć nie muszę dlaczego :)

michelmanray 
Specjalista

Wysłany: 2007-11-18, 20:29   

Nieciekawy sąsiad to też prawda :)
chociaż taka za bardzo proamerykańska polityka bardziej zaostrza sytuacje niż ją łagodzi.

Przed chwilą znalazłem ciekawy link na temat poruszony w tym poście i który jest tematem nr 1

http://prawda.neostrada.pl/moon.html

warto zajrzeć chociażby dlatego że nie jest to stos tekstu ale głównie fotki i opis co uprzyjemnia pobyt na tej witrynie i nie męczy za nadto :)

Nie jest zastanawiające to że np. nie podważa się kwestii Wielu bardzo ważnych odkryć, badań, ekspedycji a akurat w tej dziedzinie od samego początku jest tysiąc znaków zapytania ?

Mamy 3 do 2 :>

PS
Co do wojska przelałbym pieniądze przeznaczone na Zbrojenie się w F-16 :) (jastrzębie czy jak im tam) na rozwój Sportu :) Partyzantka od dawien dawna lepiej nam wychodziła od samej bezpośredniej walki :) (na podstawie ksiąg historycznych:]) a w tej przydaje się lepiej sprawność fizyczna niż kupa złomu.

slu 
Moderator

Wysłany: 2007-11-18, 20:51   

Widocznie w tym wszystkim ktos ma jakiś interes. Wiele jest tez, które wykluczają siebie wzajemnie. Dlatego należy podchodzić do wszystkich "niesamowitych odkryć" z dystansem.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2007-11-18, 21:27   

Zdjęcia naprawdę robią wrażenia ,widziałem już je oraz wiele innych.Ogólnia cała ta sprawa jest bardzo interesująca.Mimo wszystko wątpię abyśmy dowiedzieli się prawdy oczywiście przyjmując ,ze to całe lądowanie na księżycu to fikcja.A tak jeszcze nawiasem (bo mamy temat w tym dziale o wojsku) zobacz z drugiej strony gdyby zlikwidować armię ,pracę straciłoby kilkadzięsiąt tysięcy żołnierzy także nie jest to tak proste jak się mówi ,poza tym możemy poszczycić się naprawdę jedną z najlepiej wyszkolonych armii na świecie więc mimo wszystko można być dumnym z naszych wojaków :) Ale mówię jeżeli chcesz to możemy tą rozmowę przenieść do tematu "wojsko" ,bo nie ma co tu syfu robić ,temat tyczy się zupełnie czegoś innego :)

michelmanray 
Specjalista

Wysłany: 2007-11-18, 21:44   

heheh myśle że nie ma sensu polemiki na temat wojska ciągnąć gdyż zdecydowanie masz racje :) nie tylko utrata pracy ale i tradycji wiąże się z neutralnościa militarną Polski.
Chociaż nie twierdze że zmieniam pogląd odnośnie pakowania się w wojne o "światowy pokój" i o rope naftową :P

Utrzymujemy post w temacie illuzji.

Zdaje sobie sprawe że teoria spiskowa to też dziurawa teoria.

Dobre stwierdzenie "należy z dystansem podchodzić do odkryć naukowych"

Co do teorii spiskowych myśle że pomimo wszyskto powinno się brac je bardziej na poważnie. Skoro się pojawiają to jest coś nie tak. A gdy brak sensownych zaprzeczeń i dowodów ... to już staje się bardzo podejrzane.

Jedną z takich teorii był zamach na JPII . Przez wiele lat był to zwykły zamach szaleńca i mowa o jakichkolwiek innych przesłankach była traktowana jak brednie.

Jak się teraz okazuje, mogło być to polecenie z samej "Ziemi Ojczystej".
Czyż to nie powala na kolana !!!

Podkreślam jeszcze raz temat Ladowania na Księżycu to tylko pretekst do rozmowy na temat illuzji.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2007-11-18, 21:58   

Prawde mówiąc cały ten dział obejmuje dużo zagadnień.Bardzo dużo na świecie jest teorii spiskowych.A to o WTC ,a to o ufo.Trudno naprawdę ocenić jakieś wydarzenie które się podwarza szczególnie gdy ani jedna ze stron nie dysponuje tzw. asem z rękawa.

A tak skoro temat nie ma być tylko o lądowaniu na księżycu to czy ktoś z was spotkał się z teorią pustej Ziemii ?? :) Jakie jest wasze stanowisko w tejze sprawie ?? :cool:

michelmanray 
Specjalista

Wysłany: 2007-11-19, 10:00   

Zabawne jest że teoria pustej ziemi to już porównywana jest z herezją o jej płaskości:)

Jak kolwiek wydaje mi się że problem nadal będzie nieroztrzygnięty gdyż człowiek ze swoimi niedoskonałymi zmysłami jest wstanie pojąć bardzo mało i wyrabia sobię na wiele
rzeczy mylne wyobrażenia. Wystarczy poszukać w sieci testy na illuzje wzrokowe.
Sami się zdziwicie ile ograniczeń wynika zaledwie przez "ślepą plamke" i bezwładność oka.

Wkońcu ile kontrowersji wzbudziły teorie Einsteina który udowadniał że nie tylko można spojrzeć w przeszłość ale i poróżnić bliźniaków wiekiem :) A jednak jest to możliwe.

Niedawno jeszcze tak doskonała teoria Newtona okazała sie totalnym niewypałem przy opisie materii na poziomie mikorskopijnym z tego też względu jestem skłonny zainteresowac sie każdą nawet bardzo fantastyczną teorią. Gdyż to że się pojawia jest dowodem na to że jednak coś nie do końca gra.

Co do samej teorii pustej ziemi to jest to przede wszystkim model który zadziwiająco tłumaczy w znacznie prostszy sposób wiele trudnych zjawisk zachodzących na kuli ziemskiej. Modele znane są np z matematyki i zasadnicza ich cecha polega na tym ze pomija sie w nich często kilka rzeczy na rzecz uwydatnienia innych wartości czy struktur co ułatwia analize jakiegoś problemu. Matematycy tworzą wiele modeli i stosują je do róznych
zadań. W przypadku modeli typu "Puste Światy" natychmiast podnoszą się krzyki - ja ze swej strony jestem wstanie zaakceptować takie odkrycia - szczególnie gdy są one wytworem wielu światłych umysłów (Euler np.) Nawet mam za mały iloraz inteligencji hehe by móc kwestionować zdanie tak wielu wybitnych naukowców.

Należy także zwrócić uwage na to iż my podśmiewamy się z XVI wierzeń a za 100 lat ktoś śmiać się będzie z nas.
Zresztą myśle że nawet nie potrzeba już 100 lat. Wystarczy spojrzeć na powieści fantasy z lat 50-tych o "cudownych maszynach" . Jedna z nich stoi na moim biurku, i co wy na to ? :)

Mysle jednak że to już zaczyna być offtopic gdyż teoria teorią ... powstawały i powstają.

Co jednak z teoriami które mogły tak naprawde zostać nam wciśnięte na siłe a są poprostu błedne [LOt Na księżyc]?

michelmanray 
Specjalista

Wysłany: 2007-11-19, 10:09   

Kolejną do kolekcji iluzjią mogą być sprawozdania komisji od Broni Atomowych.

Komisja Amerykańska - która podobno tak wiele miejsc ich przechowywania bądź to produkcji znalazła.

Oczywiście po "misjach deaktywacyjnych" okazuje się że tak naprawde nic nie było .
A jeżeli coś znaleziono to wiekszość była made in usa.

Czy nie uważacie iż Europa powinna innaczej ustosunkować się do "Genialnych Pomysłów"
USA i "Prezydenta Świata"

Wasek 
Ekspert

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 2007-11-19, 20:12   

hmm... bardzo ciekawey temat, zainteresowały mnie przykłady larrego np. z oświetleniem flagi... poszukalem tu i tam i... :P moje zdanie jest takie że nie wierze w całe te lądowanie na księżycu i dla mnie to jest fikcja...

"To niewielki krok dla człowieka, ale ogromny skok dla ludzkości"

Te słowa tracą sens....

Jeden z internautów zadał ciekawe pytanie

Cytat:
Dlaczego flaga falowała?

Cytat:
Czarny
Aug 16 2006, 17:06
no dobra, pewnie masz racje.
Tylko co powiesz na flage ?
ViPeR
Aug 16 2006, 17:26
Flaga tylko na zdjeciu wyglada, jakby "falowala". Na filmie tego nie ma.

lub

Cytat:
Na zdjęciu powyżej cienie nie są do siebie równoległe. A raczej powinny, skoro jest tylko jedno źródło światła (Słońce).
A ta powiewająca flaga... Czyżby w ogóle nie rzucała cienia?

Wiecej tutaj ! -> http://prawda.neostrada.pl/moon.html

Bardzo ciekawe...

michelmanray 
Specjalista

Wysłany: 2007-11-19, 20:17   

Dziwie się Sowietom :P że pomimo wszystko nie chcieli dokonać exploracji jako kolejni!

Być może wyliczyli że to nie możliwe dla nich - że nie są to czasy do takiego wyczynu.

Wkońcu to tak jakby trafić piłką tenisową do kosza na śmieci oddalonego o 200 metrów.

Tak tak ! wiem że technike mamy już zaawansowaną tylko że Przyglądając się kolejnym nieudanym misjom próbników które nawet nie potrafią spokojnie wylądować na powierzchni plantety z porównywalnym ciążeniem - Jak uwierzyć w wyczyn z lat 70!!!

Wasek 
Ekspert

Wysłany: 2007-12-10, 09:20   

Własnie, niechec mi sie zabardzo uwieżyc w ten cały lot, bo on miał miejsce w latach 70-tych, teraz mamy XXI wiek i jakoś polecieć nie możemy ?:P

Wasek 
Ekspert

Wysłany: 2008-01-04, 22:34   

Odpowie ktoś na powyższe pytanie?;d

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2008-01-07, 17:15   

Wasek napisał/a:
Właśnie, niechęć mi sie za bardzo uwierzyć w ten cały lot, bo on miał miejsce w latach 70-tych, teraz mamy XXI wiek i jakoś polecieć nie możemy ?:P

Niedawno Japończycy wysłali sondę która krąży wokół Księżyca.W internecie można znaleźć nawet zdjęcia wykonane z tej sondy.Lądowanie na Księżycu szykowane jest bodajże na 2020 r. W planach oprócz postawienia stopy na Księżycu przez człowieka szykowana jest również budowa bazy w której czasowo mogłoby zamieszkać czterech astronautów.Do 2024 r. baza ma być zdolna do bezterminowego zamieszkania.

Krystian 
Zaawansowany

Wysłany: 2008-02-13, 20:14   

Według tego co wyczytałem, to lądowanie na Księżycu w lipcu 1969 r jest fikcją NASA. Rzecznik NASA powiedział: "Staramy się wyśledzić nagranie szukając, zmian w zapisach kartoteki archiwum. Ale po 35 latach jest to wyzwanie". NASA twierdzi,że ma nagrania z tego lądowania na Księżycu. Komu wierzyć? Rzecznikowi NASA, czy tym co zostało napisane w Internecie?

Wasek 
Ekspert

Wysłany: 2008-02-13, 20:36   

Cytat:
Lądowanie na Księżycu szykowane jest bodajże na 2020 r.

szykowany jest dopiero na 2020 rok, a udało się to w 1969 roku?

Pic na wodę fotomontaż :D

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2008-02-13, 20:39   

Poprostu jest to mało opłacalne ,wymaga dużych nakładów finansowych.

Larry 
Administrator

Wysłany: 2008-11-12, 10:15   

Dzięki temu, że mamy Internet możemy oglądać filmy, o którym wspomniałem na początku.
Link do filmu (lista odtwarzania - 13 części): http://pl.youtube.com/wat...ex=0&playnext=1

Link dodałm też do tematu "Sekta w Więcborku"
http://www.forum.wiecbork...orku-vt1572.htm

Odpowiedz do tematu