Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Kara Śmierci ? - Boski Przywilej dla nie-boskich ludzi.

Kara Śmierci ?
TAK
46%
 46%  [ 6 ]
NIE
53%
 53%  [ 7 ]
Głosowań: 13
Wszystkich Głosów: 13

Autor Wiadomość
michelmanray 
Specjalista

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2008-04-21, 19:01   Kara Śmierci ? - Boski Przywilej dla nie-boskich ludzi.

Kilka dni temu miałem okazje odświeżyć sobie fabułe znanego filmu "Zielona Mila".
Bardzo dobry scenariusz balansujący na granicy dramatu i baśni.
Tematyka filmu skłania jednakże do jak najbardziej nie baśniowych zastanowień :

Czy mamy prawo odbierać w majestacie prawa życie drugiemu człowiekowi ?

Uznając istnienie Boga - Siły Tworczej - jedynej uznanej przez naszą kulture,
wydaje mi się że wyglądamy "blado" w takim kontekscie - chyląc czoła przed obliczem wiary i jednocześnie nadając sobie boskie prawo.

No i mniej patetycznie : Czy naprawde w naszej omylności która tak bardzo wyróżnia nasz gatunek możemy nieomylnie stwierdzić nie tylko o winie, ale i o przeznaczeniu drugiego czlowieka ?

Jakie jest wasze zdanie ?

rose 
Zaawansowany

Wysłany: 2008-04-21, 19:26   

Każdy człowiek wielokrotne w swym życiu znajduje się w sytuacji wyboru. Czasem jest to wybór trudny, niezwykle ważny, decydujący o naszej postawie życiowej, a także odpowiedzialności moralnej za własne czyny. Człowiek nie jest istotą nieomylną. Uważam że kara śmierci nie jest najlepszym rozwiązaniem dla skazanego tylko wręcz przeciwnie ucieczka przed karą psychiczną. Kara śmierci to tylko kilku-sekundowie cierpienie fizyczne. A chyba nie o to chodzi by skazany za popełniony czyn odpowiadał w ten sposób czyli ucieczką przed światem, odpowiedzialnością przed „sądem” najbliższych.

Cierpienie uszlachetnia człowieka… ale czy można uszlachetnić kogoś kto zostaje skazany na śmierć??

michelmanray 
Specjalista

Wysłany: 2008-04-21, 19:28   

OOOO ! Dobre ! :)

phaedra 
Mistrz

Wysłany: 2008-04-21, 19:48   

Można powiedzieć, że dusza takiego człowieka też cierpi. :???:

ashley 
Zaawansowany

Wysłany: 2008-04-21, 19:51   

Ktoś kto świadomie i/lub z premedytacją zabija nie ma prawa żyć! Jestem zdecydowanie za karą śmierci pomimo tego, że chodzę do kościoła i jestem wierzący, nie zgadzam się aby mordercy żyli w więzieniach z moich podatków - na ich utrzymanie daje się więcej niż zarabia niejeden z nas. Zrozumiałe jest, że nie możemy egzekwować kary śmierci w każdym przypadku jednak szczególne okrucieństwo do jakiego dopuszczają się niejednokrotnie mordercy to wystarczający powód dla którego nie warto "przechowywać" ich w naszym świecie.

rose 
Zaawansowany

Wysłany: 2008-04-21, 20:00   

Hmm któs tutaj pokusił się o stwierdzenie, które można tłumaczyć, iż autor tych słów jest materialistą.Pieniądze to chyba w życiu nie jest najważniejsze, przynajmiej są jeszcze ludzie ktorzy tak uważają. A i jeszcze jedno co mnie też trochę zniesmaczyło : czy tylko jedynym przestępstwem jest morderstwo?? Aby zostać skazanym na karę śmierci??

michelmanray 
Specjalista

Wysłany: 2008-04-21, 20:13   

ashley napisał/a:
nie zgadzam się aby mordercy żyli w więzieniach z moich podatków

Czyli jednak marzą nam się Boskie Przywileje decydowania o życiu i śmierci.

Podatki to tylko konsekwencja życia w społeczenstwie. Są korzyści, są też obowiązki. Kara śmierci to już wg. mnie inna materia.

Zapytam jednak Ashley wprost : Stoi przed tobą zabójca - skazujesz go na śmierć. Jaką masz pewność, iż w przyszłości on nie uratuje kogoś. Jaką masz pewność że jego życie wraz z popełnieniem przestepstwa traci ważność ?Dlaczego nie skazujemy na śmierć dowódców wojskowych ? Żołnierzy wykonujących niejasne i zupełnie dla nich niezrozumiałe rozkazy tylko odwołujące się do złudnych ideii. Jaka jest różnica między myślami zabójcy który strzela do policjanta w czasie ucieczki z napadu na sklep, a żołnierza strzelającego w czasie ucieczki z terytorium wroga ?

Damian 
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2008-04-21, 20:16   

Trudny temat.Z jednej strony jestem na nie.Głównie chodzi mi o przypadki gdzie można mieć wątpliwości co do popełnienia przez kogoś tam morderstwa.Z drugiej zaś strony jestem na tak, ale wyłącznie w przypadku seryjnych morderców, którzy robią to z premedytacją, na wielką skalę.

Z filmów przedstawiających odsiadkę za morderstwo polecam "Odkupienie".Film obrazuje dzieje Stanleya Williamsa, byłego przywódcy gangu "Crips", który podczas odsiadki zaangażował się w walkę z przestępczością zorganizowaną, kilkakrotnie nominowany do Pokojowej Nagrody Nobla.
Ostatecznie w 2005 r. został stracony.Więcej o tym panu tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanley_Williams
Wg. mnie powinien pozostać on przy życiu, przynajmniej mogli zamienić mu karę śmierci na dożywocie.W jakimś stopniu odpokutował swoje grzeszki.

Cytat:
czy tylko jedynym przestępstwem jest morderstwo?? Aby zostać skazanym na karę śmierci??

Tak.

rose 
Zaawansowany

Wysłany: 2008-04-21, 20:40   

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem damiana że jedynym przestępstwem, które mogłoby zasługiwać na karę śmierci jest morderstwo.Jak manray dobrze zauważył, dlaczego więc wtedy nie zostają osądzeni żołnierze, którzy zabijąją przeciwnika, aby zyskać nad nim przewagę. Uważam że okrutniejszym czynem jest gwałt.Chodzi tutaj o gwałt z premedytacją na oczach innych.To jest straszne tym bardziej, iż coraz częściej spotykamy się z gwałtem już nawet małych dzieci, czy one są czegos winne?Tych przestępców uważam za najgorszych, gdyż dla osoby skrzywdzonej przez tego typu przestępstwo najtrudniej jest się odnaleśc w świecie oraz zaakceptować drugiego człowieka. Zawsze zostaje lęk.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2008-04-21, 21:16   

Cytat:
jak manray dobrze zauważył, dlaczego więc wtedy nie zostają osądzeni żołnierze, którzy zabijąją przeciwnika, aby zyskac nad nim przewagę...

Ponieważ żołnierz nie ma wyboru.Jeżeli nie zabije przeciwnika, to przeciwnik zabije jego.Żołnierze mają swój regulamin i nie mogą użyć broni od tak.
Równie dobrze problem ten można by sprowadzić nie tylko do wojska, ale chociażby policji.Policjanci też niekiedy muszą sięgnąć po broń w ostateczności.

Takie zawody...Świata nie zmienisz.

Cytat:
Uważam że okrutniejszym czynem jest gwałt.Chodzi tutaj o gwałt z premedytacją na oczach innych.To jest straszne tym bardziej, iż coraz częściej spotykamy się z gwałtem już nawet małych dzieci.Czy one są czegos winne?

Wg. mnie gwałt nie powinien zaliczać się go kary śmierci.Nie chciałabyś wiedzieć co dzieje się w więzieniu z ludźmi, którzy odsiadują wyroki za gwałt.Wielu z nich z pewnością zamieniłoby odsiadkę na karę śmierci.

rose 
Zaawansowany

Wysłany: 2008-04-21, 21:52   

Cytat:
Wg. mnie gwałt nie powinien zaliczać się go kary śmierci.Nie chciałabyś wiedzieć co dzieje się w więzieniu z ludźmi którzy odsiadują wyroki za gwałt.Wielu z nich z pewnością zamieniłoby odsiadkę na karę śmierci

No właśnie tu się mylisz, że gwałt nie jest gorszy. Skoro twierdzisz, że mają tak źle w więzieniu, to tylko dlatego, że sami na to zasłużyli i akurat nie jest mi żal, a nie współczuje im tego co przechodzą w więzieniu. Stwierdziłeś, że woleliby odsiadkę w więzieniu zamienić na karę śmierci. Wcale im się nie dziwię, bo oni po prostu szukają ucieczki przed odpowiedzialnością za popełnione czyny, a to wcale nie chodzi o to jeśli popełnili przestępstwo, to niech odpowiedzą za te czyny.

ashley 
Zaawansowany

Wysłany: 2008-04-21, 21:52   

michelmanray napisał/a:

Zapytam jednak Ashley wprost : Stoi przed tobą zabójca - skazujesz go na śmierć. Jaką masz pewność iż w przyszłości on nie uratuje kogoś. Jaką masz pewność że jego życie wraz z popełnieniem przestepstwa traci ważność ?Dlaczego nie skazujemy na śmierć dowódców wojskowych ? żołnierzy wykonujących niejasne i zupełnie dla nich niezrozumiałe rozkazy tylko odwołujące sie do złudnych ideii. Jaka jest różnica między myślami zabójcy który strzela do policjanta w czasie ucieczki z napadu na sklep a żołnierza strzelającego w czasie ucieczki z terytorium wroga ?

ja Ciebie również zapytam wprost: stoi przed Tobą zabójca - skazujesz go na więzienie. Jaką masz pewność, że w przyszłości nie wyjdzie z więzienia i nie zabije ponownie? Jaką masz pewność, że jego przedłużone życie nie stanie się przyczyną śmierci kolejnych osób? Porównywanie myśli zabójcy z żołnierzem nie na miejscu

Każdy z nas jest w jakimś stopniu materialistą rose - środki materialne są podstawą naszego bytu - dla nich pracujemy... Co do morderstwa jako jedynego "przewinienia" zasługującego na śmierć - nie uważasz, że jest to pierwszy czyn który się narzuca w dyskusji w rozmowie o karze śmierci?

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2008-04-21, 22:49   

Cytat:
No właśnie tu się mylisz że gwałt nie jest gorszy…

Znajdź mi zdanie w którym stwierdziłem, że gwałt nie jest gorszy.Tego nie napisałem.Stwierdziłem po prostu, że odsiadywanie wyroku za gwałt jest gorszym przeżyciem od samej kary śmierci.

Wasek 
Ekspert

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 2008-04-22, 06:34   

Kara śmierci powinna być stosowana w specjalnych przypadkach brutalnych, licznych morderstw i dzieciobójstwa

michelmanray 
Specjalista

Wysłany: 2008-04-22, 14:43   

ashley napisał/a:

ja Ciebie również zapytam wprost: stoi przed Tobą zabójca - skazujesz go na więzienie. Jaką masz pewność, że w przyszłości nie wyjdzie z więzienia i nie zabije ponownie?

Trafiłeś w sedno Ashley : nie mam żadnej (!) pewności...

dlatego jestem zdecydowanie na nie karze śmierci bo za dużo jest tych znaków "?" by
decydować o życiu.

Poza tym to że by wyszedł i zabił ponownie to już inna bajka. Ktoś by zaniedbał sprawe przetrzymania tego człowieka w więzieniu.

Damian zwrócił uwage na seryjnych morderców. Przyznam iż to moje pełne zdecydowanie na "nie" jest nadal zdecydowane ale troche już mniej. Resocjalizacja seryjnych morderców jest podobno niemożliwa. Jednakże ciągle istnieje ten pierwiastek niepewności. Możemy przecież kooś posądzić o morderstwa nawet w wielkiej ilości... a to może być pomyłka.

Co do wojskowych ...hmmm skoro nie sądzić i nie karać żołnierskich zastępów to może dowódców. Zakładając iż żołnierz podlega prawu wojskowemu to czemu podlega dowódca ?. Przecież któryś z tych elemntów układanki musi odpowiadać także przed społeczenstwem.
A jeżeli tak to nie może być ponad prawem.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2008-04-22, 14:58   

Cytat:
Możemy przecież kooś posądzić o morderstwa nawet w wielkiej ilości... a to może być pomyłka.

Dlatego zwracam szczególną uwagę na to, że karani śmiercią powinni być pewniacy, a takimi są seryjni mordercy którzy zabijają swoje ofiary z premedytacją.Co innego jeżeli kogoś ukarać karą śmierci za jeden występek gdzie za dowód posłużyły dajmy na to odciski palców, a sprawca nie przyznaje się do winy.

Cytat:
Co do wojskowych ...hmmm skoro nie sądzić i nie karać żołnierskich zastępów to może dowódców. Zakładając iż żołnierz podlega prawu wojskowemu to czemu podlega dowódca ?. Przecież któryś z tych elemntów układanki musi odpowiadać także przed społeczenstwem.
A jeżeli tak to nie może być ponad prawem.

Za wojny odpowiadają politycy.Żołnierz podlega dowódcą, dowódcy politykom, a to właśnie Ci ostatni są sprawcami wszelkich nieszczęść dokonanych na wojnie.Nasi żołnierze sami od siebie nie pojechali do Iraku czy też Afganistanu.To nasze władze zdecydowały, gdzie, co i jak nie pytając żołnierzy o to czy im się to podoba czy nie.

OverMyHead 
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2008-04-22, 23:47   

Kara śmierci? jestem na nie! Gorszą karą jest dożywocie.Oczywiście w dobrze pilnowanym więzieniu.Śmierć to dla nich po prostu ucieczka od konsekwencji.

michelmanray 
Specjalista

Wysłany: 2008-04-23, 11:17   

Dokładnie !

Naturalna jest chęć zemsty która pojawia się gdy ktoś bliski zginie z rąk przykładowo mordercy skazanego na kare śmierci. Jestem pewien że widząc go - miałbym ochote rozszarpać go gołymi rękoma (albo i też nie gołymi :P )

Zgadzam się z OverMyHead iż - to zabrzmi może odważnie - przyjemniej było by przyglądać się gościowi jak gnije w więzieniu niż zaoferowac mu przywilej w postaci uwolnienia się od siebie samego - a więc podstawowych tęsknot takich jak wolność chociażby.

Warto się także zastanowić nad sensem kary dożywotniego więzienia bez możliwości skrócenia kary. Wyklucza to absolutnie możliwość resocjalizacji albo przynajmniej niebywale ją krępuje. Co o tym myślicie?

tiziano 
Profesjonalista

Wysłany: 2008-04-29, 14:23   

Załóżmy, że istnieje bóg/bogowie oraz piekło i niebo po życiu...
jeśli tak właśnie jest to przestępcy będą i tak ukarani po śmierci, bez względu na to czy ich zabijemy czy nie. Jest też taka możliwość, że przestępca może żałować za swoje grzechy (wrrr, nie lubię pisać jak jakiś ksiądz, ale zakładam teraz, że kościół ma rację...) i bóg może mu wybaczyć. Wtedy zabijając takiego kogoś nagradzamy go życiem wiecznym w raju...
Więc jeśli chcemy kogoś karać za czyny popełnione tu na ziemi, w tym życiu, to róbmy to tak żeby odczuł on karę właśnie w tym życiu!

A co jeśli po życiu nic nie ma?
No to tym bardziej nie zabijajmy takiego 'delikwenta' bo tylko skrócimy jego cierpienie, a przecież nie o to chodzi, prawda?

Jestem jak najbardziej za wyrokami dożywotnimi w więzieniach o zaostrzonym rygorze, a jeśli mowa o zwolnieniach warunkowych to niech mają taką możliwość tylko ci więźniowie, którzy naprawdę w jakiś szczególny sposób okazują swoją zmianę na lepsze.

OverMyHead 
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2008-04-29, 15:57   

O właśnie.... nikt jeszcze nie przedstawił tutaj kwestii religijnej....
tiziano dobrze, ze zwróciłeś na to uwagę...
Idąc dalej w kontekst religijny tego tematu..... ludzie wierzący zapewne sprzeciwiliby się karze śmierci... no bo życie jest czymś świętym...
A z drugiej strony.. "Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie" ..?

michelmanray 
Specjalista

Wysłany: 2008-04-29, 23:34   

Tiziano : Ta twoja logicznośc jest powalająca.

Bez względu na to czy życie po życiu jest czy też nie ma, kara śmierci zawsze jest swoistym uwolnieniem od odpowiedzialności.

Wątek religijnośći i wiary ogólnie narzucał sie w tym temacie od samego początku.
Jednakże wręcz celowo na wstępie nie chciałem by był skonfrontowany właśnie z pojeciami wierzeń gdyż przestałby byc uniewrsany i tylko na obliczach wiary zapewne by się zakonczyło.

Słusznie jednak OverMyHead zauważyła że taka kwestia jest tu niemal niezbędna gdyż
ateizm jakkolwiek jest w znaczącej mniejszości .. przynajmniej w naszej kulturze.

Przysłowie "Jak Bóg Kubie tak .. " jednak bym nie wiązał ściśle z wiarą... i jej założeniami oraz aksjomatami. Dlaczego? Chociażby podążając śladem logiki Tizano :

Na podobieństwo jesteśmy ale wcale nie równi .

Krystian 
Zaawansowany

Wysłany: 2008-04-29, 23:44   

Głosowałem za karą śmierci dla morderców seryjnych, dla których to jedyna kara. Moim zdaniem tacy ludzie się nie zmienia i całe życie będą zagrożeniem dla ludzi. Gwałty moim zdaniem powinny być karane bardziej surowo nie śmiercią ale co najmniej 20 latami za kratami, a gwałt na dzieciach to na dożywocie.

michelmanray 
Specjalista

Wysłany: 2008-04-29, 23:55   

Gwałciciele to niejednokrotnie ludzie chorzy i należy to uwzglednić w rozmyślaniach nad karą w takich przypadkach.

Krystian napisał/a:
Moim zdaniem tacy ludzie się nie zmienia i całe życie będą zagrożeniem dla ludzi.

Możliwe ale, wystarczy położyć nacisk na słowa "Moim zdaniem" i wtedy już nie jest tak łatwo się zdecydować :

Za czy Przeciwko karze śmierci.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2008-04-30, 00:04   

Jak na razie ankieta mówi sama za siebie.Niewielka przewaga przeciwników kary śmierci.Mimo wszystko myślę, że podobnie kształtują się poglądy innych Polaków.Polsce ogólnie nie grozi wprowadzenie kary śmierci.O ile się nie mylę w UE wprowadzony jest zakaz kary śmierci.Bynajmniej na papierze, a jak jest w praktyce we wszystkich krajach wspólnoty nie wiem.

Krystian 
Zaawansowany

Wysłany: 2008-04-30, 22:57   

Poczytajcie sobie na temat kary śmierci w UE.
http://www.consilium.euro...oad/09199PL.pdf

Odpowiedz do tematu