|
Jaki masz stosunek do religii? |
| Czy jesteś wierzący ? |
| Tak |
|
79% |
[ 19 ] |
| Nie |
|
20% |
[ 5 ] |
|
| Głosowań: 24 |
| Wszystkich Głosów: 24 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Damian
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
|
Wysłany: 2006-12-04, 21:48 Jaki masz stosunek do religii?
|
|
|
Jestem ciekaw jaki jest wasz stosunek do religii.Jesteście wierzący ?? Każdy z was jest chrześcijaninem czy są tu wyznawcy innych religii ?? Jeżeli jesteś ateistą to dlaczego ??
PS. jeżeli masz wpisać tu jedno zdanie to lepiej się nie wypowiadaj. |
|
|
|
 |
OverMyHead
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wiek: 22 Dołączyła: 11 Lis 2006 Posty: 2345 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2006-12-05, 15:37
|
|
|
| Wierzę w Boga, jestem chrzescijanka chociaż nie zawsze praktykujaca... nie uwazam że chodzenie do kościoła co niedziele przyczyni sie do mojego "zbawienia". Ważne jest chyba to co czuję w sobie a nie to co pokazuję ludziom bedąć przykładną chrześcijanka... a znam ludzi którzy " głęboko wierza" na pokaz. Nienawidze gdy rodzice mówią mi ze mam iść do koscioła skoro byłam bierzmowana i chyba mam prawo decydować sama o swojej wierze.... |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2006-12-05, 16:05
|
|
|
Masz racje Magda.
"A gdy się modlicie ,nie bądźcie jak obłudnicy ,gdyż oni lubią modlić się ,stojąc w synagogach i na rogach ulic ,aby pokazać się ludziom; zaprawdę powiadam wam: Otrzymali zapłatę swoją"
Mat. 23,5.6
Również jestem wierzący lecz nie praktykuję chodzenia do kościoła co tydzień ,conajwyżej "od święta".Mam swoje powody ,oraz poglądy na ten temat i wg. mnie to czy modlimy się w domu czy w kościele nie powinno mieć większego znaczenia.Poza tym mozna to robić na różne sposoby niekoniecznie odmawiając "Zdrowaśki" czy "Ojcze nasz".Ogółem mówiąc mam się za chrześcijanina ,a nie katolika ponieważ ten drugi identyfikuje się z kościołem.
A tak na marginesie śmieszą mnie (pseudo)ateiści coraz więcej jest ich w dzisiejszych czasach ,bo taka jest moda.Najśmieszniejsze ,że większość z nich nie ma konkretnego zdania dlaczego odszedł od swojej wiary. |
|
|
|
 |
tiziano
Profesjonalista

|
Wysłany: 2006-12-05, 16:20
|
|
|
Ale czy ktoś modli się w domu? Ja raczej nie potrafię. Chdzę w niedziele do kościoła, bo to dla mnie jedyna okazja, żeby się o coś pomodlić. Myślę, że obecnością na mszy jakoś bardziej dziękuję Bogu za coś. Przy okazji mogę też poprosić Go o coś co jest dla mnie ważne. Ale bardzo nie lubię gdy ktoś np. śpiewa jakieś pieśni (często myląc słowa) jak najgłośniej żeby wszyscy słyszeli, jacy to oni są święci. Znam osoby nie praktykujące, które są o wiele lepszymi ludźmi od niektórych zdewociałych świętoszków. A msza nie powinna być moim zdaniem obowiązkiem każdego katolika, jedni czują większą potrzebę tej "uczty miłości" a inni mniejszą i każdy powinien sam dostosować życie religijne do swoich wewnętrznych potrzeb. |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2006-12-05, 16:29
|
|
|
| Tak jak powyżej napisałem modlitwa w domu nie musi polegać na odmawianiu "Ojcze Nasz".Równie dobrze w ramach modlitwy możemy codziennie czytać Biblię np. po 4 strony.Ilu z was przeczytało Biblię ?? Głównie mam na myśli nowy testament ,bo różni się on całkowicie od starego i ukazuje Boga w innym świetle. |
|
|
|
 |
OSL
Zaawansowany

|
Wysłany: 2006-12-05, 17:54
|
|
|
Jestem wierzący ale w kościele rzadko mnie mozna zobaczyć...
Czytam aktualnie Księge Kapłańską i jest najnudniejsza ze wszystkich Nie wszystko co jest w niej zawarte jest ciekawe, ale czytam bo chce przeczytać całość. |
|
|
|
 |
agafifka
Specjalista

|
Wysłany: 2006-12-05, 23:49
|
|
|
Religia jest sprawą prywatną. Gwarantuje to Konstytucja. To moja i tylko moja sprawa, czy, kiedy i do jakiego kościoła chodzę. Absolutnie nikt nie ma prawa kontrolować odgórnie rodzaju mojego wyznania i pilności w wypełnianiu obrządków. Religia nie może wpływać na zatrudnienie: ważne, jakie kto ma kompetencje, a nie to, czy symbolem jego wiary jest krzyż, czy gwiazda. Wypełnianie obowiązków z nią związanych nie powinno przeszkadzać w wypełnianiu obowiązków służbowych. Strażak nie może przerwać akcji gaśniczej, policjant - pościgu, bo akurat nadeszła pora na wychwalanie Allacha.
Ps. Jak najbardziej jestem wierząca. |
|
|
|
 |
Michu [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-12-07, 13:36
|
|
|
Jestem wierzącym - reszta to wyłącznie moja sprawa
Każdy w naszym kraju ma prawo być wierzącym czy też nie - tak jak mowiła agafifka konstucja nam to zapewnia |
|
|
|
 |
Zydek
Zaawansowany

|
Wysłany: 2006-12-10, 18:48
|
|
|
| Ja równiez jestem wierzący i nie przychodzi mi do głowy odstąpienie od tego w co wierzę itp. Bóg jest jeden i to on stworzył nasz "Całokształt" |
|
|
|
 |
agafifka
Specjalista

|
Wysłany: 2006-12-11, 19:07
|
|
|
| Jestem ciekawa, czy każdy z was uczęszcza na katechezy w szkole? |
|
|
|
 |
slu
Moderator

Wiek: 23 Dołączył: 28 Paź 2006 Posty: 3452 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2006-12-11, 19:25
|
|
|
Jeśli chodzi o mnie to jestem wierzący, bardziej wierzący niz praktykujący, niestety . Uważam, ze chrześcijaństwo w pewnym sensie wychowuje ludzi, pokazuje co jest złe, a co dobre. Oczywiście zdarzają się wyjątki (Rydzyk, Jankowski), ale jezeli religia działa pozytywnie na zachowanie ludzi to jest jak najbardziej potrzebna.
Na religie chodze i nawet pozdrawiam księdza Spoko człowiek:D |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2006-12-11, 21:28
|
|
|
slu wiara kościoła nazywa się katolicyzmem ,a w chrześcijanstwie nie są Ci potrzebni Rydzykowie |
| Ostatnio zmieniony przez Damian 2006-12-11, 21:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
slu
Moderator

|
Wysłany: 2006-12-11, 21:30
|
|
|
| Damian napisał/a: | slu wiara kościoła nazywa się katolicyzmem ,a w chrześcijanstwie nie są Ci potrzebni Rydzykowie |
Chodzilo o wiare. Wszyscy katolicy są chrześcijaninami. |
|
|
|
 |
Michu [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-12-11, 21:32
|
|
|
| No ja uczęszczam na Katechezy w szkole - kiedyś nie wiem ale zdawały się nudne - ale teraz ksiądz prowadzoncy jest dosłownie lepiej niż spoko ! Aż chce się iść - i dlatego w tym orku ani 1 godziny nieusprawiedliwonej z Religii nie mam. Nadal zostaje przy swojej wypowiedzi, wiara jest nasza i nie trzeba się nikomu tłumaczyć z niej. |
|
|
|
 |
OverMyHead
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wiek: 22 Dołączyła: 11 Lis 2006 Posty: 2345 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2006-12-11, 21:32
|
|
|
| dobra a czy nie uwazacie że wielu ludzie(przykładowo z Więcborka) przestało uuczeszczać regularnie do kościoła z powodu nacisku proboszcza(juz nieaktualnego), dla którego najwazniejszą oznaka wiary była znajomosć katechizmu na pamięc, było to wazniejsze od uczuć ludzi..., drugą wazna oznaka było regularne płacenie składek na rzecz kościoła.... |
|
|
|
 |
Wasek
Ekspert

Zaproszone osoby: 3
Wiek: 21 Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 1426 Skąd: Kościuszki Pany
|
Wysłany: 2006-12-11, 21:33
|
|
|
| hmmm, 7 grudnia "Rydzyk FM" obchodziło 15 urodziny... i sie podniecali tym w telewizji.... nie wiem kogo to interesuje, jakies specjalne msze za to radio.... =/ są chyba ważniejsze wprawy w polskim kościele? |
|
|
|
 |
phaedra
Mistrz

|
Wysłany: 2006-12-11, 22:53
|
|
|
| Niestety są oszołomy, które nie dorastają temu, co tak naprawdę powinno być szanowane (mam na myśli Jana Pawła II). To oni powinny przekazywać wartości, a nie to co robią w tej chwili. |
| Ostatnio zmieniony przez phaedra 2006-12-11, 22:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
OSL
Zaawansowany

|
Wysłany: 2006-12-12, 15:35
|
|
|
| agafifka napisał/a: | | Jestem ciekawa, czy każdy z was uczęszcza na katechezy w szkole? |
Co za pytanie ? |
|
|
|
 |
Wasek
Ekspert

|
Wysłany: 2006-12-12, 15:39
|
|
|
| agafifka napisał/a: | | Jestem ciekawa, czy każdy z was uczęszcza na katechezy w szkole? |
ja uczęszczam i czuje sie z tym dobrze. |
|
|
|
 |
agafifka
Specjalista

|
Wysłany: 2006-12-12, 16:19
|
|
|
| OSL napisał/a: | Co za pytanie ? |
Nie rozumiem...? Pytanie właściwe, a tym bardziej, że nie wiem czy na katechezy chodzisz....? Jakoś Cię tam nie widzę.... |
|
|
|
 |
OSL
Zaawansowany

|
Wysłany: 2006-12-12, 20:06
|
|
|
| agafifka napisał/a: | | OSL napisał/a: | Co za pytanie ? |
Nie rozumiem...? Pytanie właściwe, a tym bardziej, że nie wiem czy na katechezy chodzisz....? Jakoś Cię tam nie widzę.... |
Siedze z Tobą w ławce... |
|
|
|
 |
Wasek
Ekspert

|
Wysłany: 2006-12-12, 20:14
|
|
|
"Komendant toruńskiej policji nie złamał prawa, wożąc po mieście dyrektora Radia Maryja, ojca Tadeusza Rydzyka. Taki jest wynik postępowania wyjaśniającego, które przeprowadziła Komenda Wojewódzka Policji w Bydgoszczy." wp.pl
Ale społka policja i rydzyk FM ;D
Polski kościół roox, a co rydzolowi sie fura popsuła ?
pzdr ;/ |
|
|
|
 |
phaedra
Mistrz

|
Wysłany: 2006-12-12, 22:23
|
|
|
Popsuła ? Moim zdaniem to zwykłe wazeliniarstwo i jazda na koszt podatników. |
|
|
|
 |
agafifka
Specjalista

|
Wysłany: 2006-12-12, 22:46
|
|
|
| Zbliża się Gwiazdka-jedno z najwiekszych świąt kościelnych w ciągu roku... 24 XII godz 24.00 (bądź też północ-jak kto woli) a w kościele pasterka... idziecie? Jaki jest wasz stosunek do niej, czy macie jakąś rodzinną tradycję z nią związaną,,,? |
|
|
|
 |
slu
Moderator

|
Wysłany: 2006-12-12, 22:53
|
|
|
| agafifka napisał/a: | | Zbliża się Gwiazdka-jedno z najwiekszych świąt kościelnych w ciągu roku... 24 XII godz 24.00 (bądź też północ-jak kto woli) a w kościele pasterka... idziecie? Jaki jest wasz stosunek do niej, czy macie jakąś rodzinną tradycję z nią związaną,,,? |
Będzie ciekawie. PDK |
|
|
|
 |
|
|