|
Gdzie się rodzimy, tak żyjemy? |
| Autor |
Wiadomość |
jerry
Ekspert

Zaproszone osoby: 2
Wiek: 25 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 1498 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2009-01-28, 11:54 Gdzie się rodzimy, tak żyjemy?
|
|
|
| Na nasze życie ma wpływ otoczenie prawda? Ale nie tylko rodzice. Zastanawialiście się kiedyś na ile ważne jest to w jakim kraju się urodziliśmy? |
|
|
|
 |
monique1985
Specjalista

Wiek: 27 Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 496 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2009-01-28, 12:00
|
|
|
Tak to gdzie się urodziliśmy ma ogromny wpływ na dalsze nasze życie,bo przykładowo gdybym urodziła sie np. w Afryce to byłabym zupełnie innym człowiekiem o innych poglądach i obyczajach,aczkolwiek myślę,że to jakimi jesteśmy ludźmi nie zależy od naszego miejsca pochodzenia. |
|
|
|
 |
Michu [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-01-29, 17:40
|
|
|
| To jakimi jesteśmy ludzmi nie zależy od miejsca nardodziń czy też młodości, lecz od nas samych. Moniko zgodzę się z Tobą - gdybyśmy urodzili się w Afryce czy Indiach mieli byśmy inne obyczaje, religie styl życia. Ale charakter i usposobienie zostało by to samo. Miejsce wpływa tylko na kulture, język, styl życia lecz nie to jaki człowiek jest. Bandytów i innych tym podobnych ludzi mamy w każdym kraju.. |
|
|
|
 |
monique1985
Specjalista

Wiek: 27 Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 496 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2009-01-29, 18:57
|
|
|
Tak Michał ja uważam tak samo źle odczytałeś mój post,pointa jego właśnie o tym mówi. |
|
|
|
 |
Larry
Administrator

Zaproszone osoby: 9
Wiek: 33 Dołączył: 12 Sty 2005 Posty: 3483 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2009-01-30, 12:43
|
|
|
| Michu napisał/a: | | To jakimi jesteśmy ludzmi nie zależy od miejsca nardodziń czy też młodości, lecz od nas samych. Miejsce wpływa tylko na kulture, język, styl życia lecz nie to jaki człowiek jest. |
Z tym akurat sie nie zgadzam.
Miejsce naszych narodzin ma ogromny wpływ na późniejsze postrzeganie Świata co bezpośrednio przekłada sie na nasz charakter. |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2009-01-30, 13:32
|
|
|
| Popieram Larrego.To gdzie się urodziliśmy ma ogromny wpływ na to jak postrzegamy świat.Przekłada się to również na nasz charakter.Podobnie sprawa ma się z tym w jakim otoczeniu się obracamy. |
|
|
|
 |
Michu [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-01-30, 13:39
|
|
|
| Czyli sądzicie że np w USA jest więcej dobrych ludzi niż w Polsce? Jeśli tak to czemu w USA jest 2,5 mln ludzi za kratkami (1/4 ludzi w więzieniach na świecie ) |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2009-01-30, 13:44
|
|
|
| Nie rozumiem teraz Twojego postu.Dlaczego w USA miałoby być więcej dobrych ludzi niż w Polsce ?? |
|
|
|
 |
Michu [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-01-30, 14:44
|
|
|
Bo ten temat jest szeroki jak rzeka..
Mi chodzi o to że fakt jak napisałeś Damianie wyżej miejsce urodzenia ma wpływ na to jak spoglądamy na świat, to samo larry tak zgodzę się też. Ale mi tu chodzi o perspektywa jaki jest człowiek czy jest wredny, czy jest szczery, miły dobry i wychowany - na to według mnie nie wpływa miejsce zamieszkania lecz to jak zostaliśmy wychowani. |
|
|
|
 |
Larry
Administrator

|
Wysłany: 2009-01-30, 15:50
|
|
|
| Michu napisał/a: | | Ale mi tu chodzi o perspektywa jaki jest człowiek czy jest wredny, czy jest szczery, miły dobry i wychowany - na to według mnie nie wpływa miejsce zamieszkania lecz to jak zostaliśmy wychowani. |
Też się z Toba nie zgodzę.
Moim zdaniem wychowanie jest zależne od tego gdzie mieszkamy, od kultury, norm społecznych, otoczenia (ludzi z jakimi się stykamy)... |
|
|
|
 |
Michu [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-01-30, 16:15
|
|
|
| Larry napisał/a: | | Moim zdaniem wychowanie jest zależne od tego gdzie mieszkamy, od kultury, norm społecznych, otoczenia (ludzi z jakimi się stykamy)... |
Czyli jesteś zdania że jeśli spotykasz się ze znajomymi a większość nich np. ćpa czy też pali to ty też będziesz to robił? Mi chodzi że niezależnie od otoczenia my jesteśmy władcami swojego losu i my decydujemy kim w życiu będziemy i co będziemy robić, jak będziemy się odnosić do innych itp. Fakt żyjesz w danym otoczeniu to znasz daną kulture, zwyczaje czy obyczaje ale to jest zmiennie dla otoczenia - nie mówię że nie ale czy to ma wielki wpływ na to jakim będziesz człowiekiem? Jak będziesz postępował w życiu ? |
|
|
|
 |
Larry
Administrator

|
Wysłany: 2009-01-30, 16:37
|
|
|
A więc odpowiadam poraz kolejny.
Moim zdaniem miejsce naszych narodzin ma ogromny wpływ na późniejsze postrzeganie Świata co bezpośrednio przekłada sie na nasz charakter.
| Michu napisał/a: | | Czyli jesteś zdania że jeśli spotykasz się ze znajomymi a większość nich np. ćpa czy też pali to ty też będziesz to robił? |
Jeśli już napisałeś o "ćpaniu"... Chodzi o to, że większość a nie wszyscy.
W takim wypadku możemy mówić tylko o tym, że możesz nabyć zwyczaje tych, którzy ćpają. Inaczej wygląda sprawa gdyby to była norma w twoim otoczeniu.
Podtrzymuje też to co napisałem wcześniej:
Moim zdaniem wychowanie jest zależne od tego gdzie mieszkamy, od kultury, norm społecznych, otoczenia (ludzi z jakimi się stykamy)... |
|
|
|
 |
SonJah
Początkujący

|
Wysłany: 2009-01-30, 16:45
|
|
|
Wiecie, to, że rodzimy się w bogatej czy w biednej rodzinie to tylko traf, ale to nie zależy od tego czy jesteśmy dobrzy czy źli.To siedzi w naszym sercu i sami decydujemy o tym kim chcemy być.Nikt nie rodzi się zły.A czy w USA jest więcej dobrych ludzi to nie wiem, bo tam nie mieszkam, a nawet jak bym mieszkał to i tak bym się do tego nie przekonał, bo nie znałbym wszystkich ludzi, ale moim zdaniem jest równowaga między dobrem a złem ponieważ ciężko to stwierdzić czy ktoś jest dobry czy zły. Ale kto ma dobre myśli ten ma dobre serce! A miłość to wszystko co można ludziom dać!
Blesss |
|
|
|
 |
Michu [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-01-30, 16:53
|
|
|
Larry ty masz swój pogląd na sprawe ja mam swój i tyle |
|
|
|
 |
Larry
Administrator

|
Wysłany: 2009-01-30, 18:31
|
|
|
Podobno tylko krowa nie zmienia poglądów
| SonJah napisał/a: | | Wiecie to że rodzimy się w bogatej czy w biednej rodzinie to tylko traf ale to nie zależy od tego czy jesteśmy dobrzy czy źli. |
Pieniądze nie mają tutaj nic do tego. Przecież nikt wcześniej o pieniądzach chyba nie pisał.
Chodzi o kulturę, normy społeczne, otoczenie (ludzi z jakimi się stykamy)...
To w znacznym stopniu kształtuje nasz charakter.
To jacy jesteśmy zależy od tego jak zostaliśmy wychowani.
Wychowanie to wpływ otoczenia, kultury, innych osób na nasze postrzeganie świata.
Człowiek dobry/zły. Ja myślę, że nie o to w tym temacie chodzi.
Dla przykładu, ktoś Tobie wpoi od dziecka, że mordowanie Amerykanów jest największym dobrem. Będziesz chciał być dobry to zaczniesz ich mordować.
Chodzi bardziej o sam wpływ otoczenia na Twoje życie i postępowanie.
Urodziliśmy się w Polsce więc wpierdzielamy ziemniaki i schabowego z kapustą.
Urodziliśmy się w Polsce więc oglądamy polskie filmy.
Urodziliśmy się w Polsce więc borykamy się z problemami naszego kraju.
Urodziliśmy się w Polsce więc...
nie piszcie, że nie ma wpływu na nasze życie i postepowanie to gdzie się urodziliśmy i żyjemy.
Czy Wy naprawdę myślicie, że jesteście tacy a nie inni tylko dlatego, że tego chcieliście?
Teraz możecie zmieniać swoje zachowanie kształtować przyszłość, na którą i tak będzie miało wpływ otoczenie |
|
|
|
 |
SonJah
Początkujący

|
Wysłany: 2009-01-31, 11:21
|
|
|
| Larry napisał/a: | Podobno tylko krowa nie zmienia poglądów |
Najlepiej wszystkie zmiany zaczynać od siebie:) |
|
|
|
 |
Damian
Mistrz

|
Wysłany: 2009-01-31, 12:11
|
|
|
| O właśnie.Larry doskonale wytłumaczył to co chociażby ja mam na myśli.Niepotrzebnie temat został sprowadzony do cechy charakteru dobry/zły. |
|
|
|
 |
|
|