Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Depresja...
Autor Wiadomość
Mundzior
Zaawansowany

Wysłany: 2007-10-27, 16:10   Depresja...

Depresja... z czym Ci się kojarzy?

phaedra 
Mistrz

Wysłany: 2007-10-27, 19:18   

Depresja kojarzy mi się z załamaniem nerwowym, poczuciem bezsilności oraz osamotnienia. Wystarczy jeden duży kryzys (praca,dom czy inne) i już przeciętny człowiek może sobie nie radzić z tym wszystkim. Tutaj potrzebna jest pomoc psychologa.

Wojtek 
Profesjonalista

Wysłany: 2007-10-27, 23:33   

nie zawsze pomoc psychologa , bo w depresję nie popada się po jednej sytuacji w pierwszej kolejce jest potrzebna bliskość i wsparcie rodziny

phaedra 
Mistrz

Wysłany: 2007-10-28, 07:59   

Ale ktoś musi objawy zdiagnozować. :sad:

Anka 
Profesjonalista

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-10-28, 20:53   

Depresja kojarzy mi się z nieprzespanymi nocami i płaczem po kątach...Teraz mamy jesień, więc każdego z nas może dopaść ta choroba...Ważne jest wsparcie najbliższych i oczywiście silna psychika...

Damian 
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2007-10-28, 23:00   

Jak dla mnie depresja = załamka.

OverMyHead 
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2007-10-29, 08:28   

depresja... załamanie nerwowe, nie wiemy co mamy robić, zamykamy się w sobie, użalamy się nad sobą...
Przynajmniej ja tak to widzę...

Mundzior
Zaawansowany

Wysłany: 2007-10-29, 11:25   

depresja - każdy człowiek cierpiący psychicznie mówi, że jest to większy ból niż ból fizyczny....nawet nie ma siły wstać rano z łóżka, bardzo często
odczucie beznadziejności, braku własnej wartości, bezradności, winy, pesymizmu i smutku. Uczucia te, stan przygnębienia utrzymują się od rana do wieczora, prawie każdego dnia. Utrata zainteresowania pracą, nauką oraz trudności w utrzymaniu satysfakcjonujących kontaktów międzyludzkich, trudności w wykonywaniu codziennych zajęć to kolejne objawy....

jerry 
Ekspert

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2009-02-06, 10:57   

Według mnie depresja to nastrój smutku, żalu, obojętności - poczucie zmęczenia,
-utraty energii
-izolowanie się od otoczenia
-porzucenie zwykłych kontaktów
-brak zainteresowania tym co zawsze pociągało, a także ważnymi obowiązkami
-drażliwość
-wpadanie w gniew, płaczliwość
- frustracja - ciągłe niezadowolenie
-bóle głowy
- wzrost lub brak apetytu i wzrost lub spadek wagi
-zaburzenia snu
-poczucie małej wartości
-brak nadziei
-myśli samobójcze

Depresja jest uleczalna.
Depresja jest chorobą; gdy chorujesz udajesz się do lekarza i przyjmujesz zapisane leki. Przychodzisz na kontrole. Lekarz prowadzący Cię bierze odpowiedzialność za Twoje leczenie - reszta zależy od Twojej współpracy z nim.

monique1985 
Specjalista

Wysłany: 2009-02-06, 11:48   

Depresja to okropny stan. Są różne podrodzaje depresji,np.depresja powracająca, stała, poodwykowa itp. Jest to naprawdę ciężki stan psychiczny i faktycznie tylko specjalnie wykwalifikowane osoby potrafią pomóc takim osobom. Najważniejsze aby owa pomoc dotarła do tej osoby nie za późno. Najgorsze jest to, że osoba cierpiąca na depresję nie potrafi wołać o pomoc więc to my, bliskie osoby, jestesmy odpowiedzialni za to by ją odpowiednio pokierować. Znam ten przypadek bardzo dobrze i nikomu nie życzę takiego stanu psychicznego.

Solaris 
Zaawansowany

Wysłany: 2009-02-06, 12:05   

Ja przeszłam depresje, ale chyba kobiety po porodzie mają tak często. To wniknęło przede wszystkim z samotności i bezsilności, pozostawiona sama sobie. Teraz jest super, Dziecko daje mi tyle energii do życia jak nikt inny :) .

Odpowiedz do tematu