Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy każdemu należy się druga szansa?
Autor Wiadomość
Mundzior
Zaawansowany

Wysłany: 2007-10-25, 14:11   Czy każdemu należy się druga szansa?

Czy uważasz że każdemu należy sie druga szansa na "dobre pierwsze wrażenie"? czy jednak pięć pierwszych słów i pięć pierwszych gestów wystarczy aby ocenić drugą osobę?

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-25, 14:13   

Sznse zawsze trzeba dawać - każdy z czasem się zmienia.. może i na lepsze może i na gorsze ..

Kasia 
Moderator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-10-25, 14:25   

Mundzior napisał/a:
Czy uważasz że każdemu należy sie druga szansa na "dobre pierwsze wrażenie"? czy jednak pięć pierwszych słów i pięć pierwszych gestów wystarczy aby ocenić drugą osobę?

Wiadomo że zawsze liczy się pierwsze wrażenie jakie zaprezentujemy danej osobie. Ale to nie powód żeby juz kogoś przekreslić. Każdemu należy sie druga szansa.

OverMyHead 
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2007-10-26, 14:31   

Michu napisał/a:
Sznse zawsze trzeba dawać - każdy z czasem się zmienia.. może i na lepsze może i na gorsze ..

a może po prostu my przyzwyczajamy się do danej osoby i dlatego wydaje nam się, że zmieniła się na lepsze?

Wojtek 
Profesjonalista

Wysłany: 2007-10-26, 15:06   

wszystko zależy od danej sytuacji ...
w jakiej sytuacji dana osoba straciła swoją pierwszą szansę ...
są rzeczy w których nie można dać już drugiej szansy więc niema na to
pytanie jednej odpowiedzi ponieważ jest to temat rzeka i możemy na ten temat
polemizować ...

pozdrawiam

Mundzior
Zaawansowany

Wysłany: 2007-10-26, 17:07   

No właśnie mi chodzi o konkretną rzecz - "o pierwsze wrażenie "
Czyli jak np: spotkasz się z kimś pierwszy raz i nie "wypadnie" dobrze to czy od razu stwierdzasz jednoznacznie, że dana osoba jest juz w Twoich oczach "skreślona"??

Ja osobiście nigdy nie robię dobrego pierwszego wrażenia i dlatego daję każdemu wiele szans a najmniej dwie :-)

Krystian 
Zaawansowany

Wysłany: 2007-10-26, 21:11   

Pierwsze wrażenie jest ważne ale nie wystarczy do ocenienia danej osoby. Powinno się lepiej poznć tą osobę. Po co oceniać innych nie wiedzac nic o nich? Ja nie lubie ludzi, którzy tak robią. Trzeba dać szansę na pokazanie się i w tedy oceniać daną osobę a nie odrazu.

Łukasz 
Profesjonalista

Wysłany: 2007-10-27, 15:30   

Również sądzę, że nie powinno się oceniać ludzi na podstawie pierwszego wrażenia i nie lubię tego.Jednak w pewnych kwestiach jes to bardzo ważne i może być decydujące np. w spotkaniu w sprawie pracy itp.

Anka 
Profesjonalista

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-10-28, 20:56   

Moim zdaniem każdy zasługuje na poznanie...Pierwsze wrażenie odgrywa dużą rolę w znajomości, ale dopiero kolejne spotkania umozliwiaja ocene danej osoby...

Damian 
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2007-10-28, 23:02   

Ja tam nigdy nie oceniam ludzi po pierwszym razie.Tak jak nie wierze w miłość od pierwszego wejrzenia :cool:

chemik 
Uczestnik

Wysłany: 2007-12-30, 21:56   

Myślę że nie należy przekreślać innych. W dawaniu szansy ważna jest świadomość osoby, której tą szansę się daję. Szansa przyjęta świadomie to więcej niż połowa sukcesu na możliwe zmiany. Reszta to min. czas.

Michał_ziom 
Zaawansowany

Wysłany: 2007-12-31, 01:33   

Jeśli pierwsza szansa i ten ktoś się nie postarał, to przy drugiej chyba będzie gorzej. Pierwsze wrażenie najważniejsze. Ale jestem za tym aby dawać szansę nie tylko dwa, ale nawet trzy razy.

OverMyHead 
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2008-01-02, 23:17   

Ja tez jestem za dawaniem jeszcze jednej szansy.. chociaż nie zawsze... są sytuacje, w których drugiej szansy bym nie dała...
Jeżeli chodzi o pierwsze wrażenie tak jak napisała Mundzior, to oczywiście powinno się dać szanse :) Przyznam się, że nie zawsze ją daje:/ chociaż wiem, że powinnam ...

Julka 
Początkujący

Wysłany: 2008-01-03, 14:49   

Też uważam, że trzeba dać człowiekowi drugą szansę!!! Choć wiele razy tak się stało, że oceniłam kogoś negatywnie zaraz na początku i poźniej już tylko się w tym utwierdzałam... jeśli ktoś np. traktuje "z góry" od początku to raczej już ma taką osobowość i wątpię żeby się to zmieniło...ale np. mówiąc o nowo poznanej osobie, że jest nieśmiała - możemy się mylić, bo może być wstydliwa tylko w stosunku do obcych i tak wygladają tylko jej początki...
Tak ja sądzie :-)

Zydek 
Zaawansowany

Wysłany: 2008-01-27, 20:10   

W sumie to ludzie nie znają nawet samych siebie i to jest w 100 % racja. Więc uważam, że trzeba dawać szanse nawet osobie która na nią nie zasługuje..zawsze jest możliwość że dana osoba się np. zmieni :D

Bartek 
Ekspert

Zaproszone osoby: 7
Wysłany: 2008-01-28, 11:27   

Michu napisał/a:

Też tak myślę

Odpowiedz do tematu