|
Bydgoszcz - co o niej sądzisz? |
| Autor |
Wiadomość |
Łukasz
Profesjonalista

Wiek: 19 Dołączył: 13 Sty 2007 Posty: 718 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2007-04-21, 16:30 Bydgoszcz - co o niej sądzisz?
|
|
|
No to teraz może wypowiedzcie się na temat miasta Bydgoszczy.
Według mnie Bydgoszcz w stosunku do innych dużych Polskich miast jest mało atrakcyjna. Nie za dużo się tu dzieje jeśli chodzi o wydażenia kulturowe chodzi mi tutaj np. o koncerty dawno już u nas nie było żadnej gwiazdy muzyki. Nie widać również aby miasto promowało się w jakiś sposób jak np. Szczecin czy Gdansk. Lecz jedmak w jakis sposob lubie to miasto.Wkoncu mieszkam tu od urodzenia.
W albumie znajdziecie kilka fotek Grodu nad Brda. |
|
|
|
 |
Anka
Profesjonalista

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 2007-04-22, 11:19
|
|
|
| Moja siostra studiuje w Bydgoszczy na UMK...No i zawsze jak wraca to się cieszy,że będzie miała spokój i ciszę. Moim zdaniem Bydgoszcz nie jest taka najgorsza w porównaniu z innymi dużymi miastami w Polsce. No ale faktycznie ostatnio nie słyszałam, żeby działo się tam coś co pozwoliłoby wypromować w jakiś sposób to miasto. |
|
|
|
 |
phaedra
Mistrz

|
Wysłany: 2007-04-22, 13:15
|
|
|
Bydgoszcz zawsze mi się kojarzyła z szarym brudnym, przemysłowym miastem. Kiedy byłem młodszy i jezdziłem do lekarza na ul. Jastrzębia, to pamiętam w Bydgoszczy korki, rozkopy, wleczącą się budowę Opery, rozkopane chodniki, ulice, ludzi spieszących się do domów. Bardzo mi się jednak podoba starówka w Bydgoszczy, ul. Dworcowa oraz osiedla domków jednorodzinnych. Z czasów młodości pamiętam, że kolosalne wrażenie zawsze robił na mnie dworzec PKP i PKS, dziś już nieco przestarzały. Bydgoszcz ma dobrą infrastrukturę, jeśli chodzi o tramwaje, autobusy miejskie i dalekobieżne. Nawet na dworcu PKP w Bydgoszczy mi się podoba, bo lubie popatrzeć na ciągle zmieniające się tablice informacyjne. |
|
|
|
 |
Zydek
Zaawansowany

|
Wysłany: 2007-04-23, 09:55
|
|
|
Jeśli chodzi o Bydgoszcz to kiedyś często tam bywałem.. w tej chwili odwiedzam je okresowo (prawko), nie mam jakiś szczególnych wspomien jesli chodzi o tą miejscowość, choć była jedna szczególna chwila kiedy postanowiłem wybrać sie na mecz Zawiszy |
|
|
|
 |
Michał_ziom
Zaawansowany

Wiek: 33 Dołączył: 15 Sty 2007 Posty: 134 Skąd: kuj - pom
|
Wysłany: 2007-04-28, 13:47
|
|
|
| Hm Bydgoszcz - szara i jak wszystkie większe miasta dziurawa mieścina (chodzi o drogi), nie lubie żadnych wielkich miast. Toruń jest bardziej atrakcyjny. |
|
|
|
 |
phaedra
Mistrz

|
Wysłany: 2007-04-29, 11:09
|
|
|
| Ta, Toruń być może jest bardziej atrakcyjny, ale za jakiś czas będzie taki wielki jak Bydgoszcz, a więc i stanie się szarym, brudnym miastem. |
|
|
|
 |
Wasek
Ekspert

Zaproszone osoby: 3
Wiek: 19 Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 1368 Skąd: Kościuszki Pany
|
Wysłany: 2007-05-02, 07:29
|
|
|
| Ta, przejezdzajac przez Bydgoszcz można zauważyc ze jest cała rozkopana i to niszczy wyglad miasta, a co do brudnego, szarego to jest wtym duzo prawdy |
|
|
|
 |
Michu
Mistrz

Zaproszone osoby: 5
Wiek: 23 Dołączył: 12 Sty 2005 Posty: 3434 Skąd: Z Tąd :)
|
Wysłany: 2007-08-22, 14:58
|
|
|
| Zgadzam się z poprzednikiem ! Teraz Bydgoszcz wygląda jak jedna wielka dziura.. ale cóż bez remontów było by gorzej i gorzej więc może za jakiś czas będzie ładniej ?? |
|
|
|
 |
pinkusia
Nowicjusz

|
Wysłany: 2007-08-23, 09:08
|
|
|
| Bydgoszcz....hmmm....dla mnie to miasto zawsze będzie cudowne. Nazwijcie je rozkopaną dziurą, a dla mnie bedzie cudowną rozkopaną dziurą. Spędziłam tam całe studia, całonocne balangi w internacie budowlanki, juwenalia i koncerty, dysoteki, puby,fantastyczni ludzie, koledzy z roku, koledzy i koleżanki z internatu. Koncerty gitarowe w palarni.... Rock, drugs and.......a się rozmarzyłam. Dla mnie miasto to nie miejsce - to ludzie, którzy tworzą pewien specyficzny klimat. Szkoda ze to już nie wróci. No nic, wracam do rzeczywistosci i do pracy. Pozdrawiam wszytkich, którzy mają miłe wspomnienia związane z Bydgoszczą. |
|
|
|
 |
Dziobek
Zaawansowany

Wiek: 25 Dołączyła: 15 Lis 2008 Posty: 242 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 2009-05-27, 23:47
|
|
|
Nie lubie Bydgoszczy... Jest brudna, szara, i ma mnóstwo jednokierunkowych uliczek |
|
|
|
 |
Alzac
Użytkownik

|
Wysłany: 2009-05-30, 11:46
|
|
|
tiaa...zgadzam się z pinkusią... dobrze prawi... może wygląd miasta nie jest fascynujący...ale za to życie codzienne jest kolorowe |
|
|
|
 |
fauno
Mistrz

Zaproszone osoby: 4
Wiek: 25 Dołączył: 28 Wrz 2008 Posty: 1583 Skąd: Strzelecka
|
Wysłany: 2009-05-30, 14:29
|
|
|
Macie racje, że wygląd miasta to nie wszystko. Ale Bydgoszcz to ogólnie zaścianek. Dlaczego? Jest ósmym pod względem ludności miastem w Polsce, a wiele osób z całej Polski go nie zna, mimo, że zna miasta z pozycji 9-20 i nawet dalszych. To też oczywiście ma swoje powody - miasto robotnicze, oparte na przemyśle, w zasadzie bez swojej historii, bardzo mało kultury (próbują to ożywić dopiero w ostatnich latach), brak tradycji studenckiej, do tego nie ma atutów takich jak wspomniany wygląd, bardzo źle zorganizowany ruch uliczny (do niedawna także słabo oznakowane dla przejezdnych), na pierwszy rzut oka brzydkie, brudne, szare, nieciekawe miasto. Mam oczywiście sentyment do Bydgoszczy, bo z dużych miast zawsze tam się najpierw jeździło, ale ogólnie zdaję sobie sprawę, że jakiegoś obcego trudno byłoby przekonać do tego, że warto to miasto odwiedzić... bo sam nie wiedziałbym po co...
Żeby potwierdzić to, co napisałem - jakieś 2-3 lata temu była akcja dodatków lokalnych Gazety Wyborczej - co byś chciał zmienić w swoim mieście/co najbardziej ci się w nim nie podoba. I tak jak mieszkańcy innych miast odpowiadali konkretnie o jakichś zmianach wyglądu itd., tak mieszkańcy Bydgoszczy na pierwszym miejscu postawili "zaściankowość". Jeśli ktoś chce, to mogę poszukać gdzieś w internecie tych artykułów, bo była ich cała seria. Uważam, że Bydgoszcz długo będzie musiała się starać, żeby zmienić ten pogląd o sobie i szczerze wątpię, że kiedykolwiek się jej to uda, bo jest to zbyt głęboko zakorzenione w świadomości ludzi... |
|
|
|
 |
MonaLizka
Uczestnik

|
Wysłany: 2009-05-31, 17:36
|
|
|
ludzie są niemili bo narzekają na [L] |
|
|
|
 |
dzula
Mistrz

|
Wysłany: 2009-05-31, 20:35
|
|
|
Oj narzekać na eLki to jak jak wyzywać małe dzieci, każdy jeżdżący musiał zaliczyć ten etap, nie można tak uogólniać ludzi . Szare, zniszczone domy są wizytówką Bydgoszczy i kilkanaście, kilkadziesiąt lub tylko kilka (w przypadku radykalnych zmian wizualnych) następnych pokoleń będzie jeszcze pamiętać brudy tego miasta. Nie można jednak zapominać o mini-fontannach przed Drukarnią, Starym Rynku, czarny łukowaty most niedaleko Starego, nawet roboty w drodze na Fordon są naprawdę ładne. |
|
|
|
 |
Michu
Mistrz

|
Wysłany: 2009-05-31, 22:52
|
|
|
Ja jakoś tam Bydgoszczy nie oceniam ostatnio jestem średnio raz w tygodniu - ale jakoś mnie nie chwyta za serce - kwestia tego ile się tam bywa i obycia.
Co do "L" - ja mam uśmiech z innego powodu bo jak widzę "L" w stałych miejscach ( na jednych światłach 5-6 samochodów pod rząd) to śmieje się - " No WORD jeszcze trasy nie zmienił " Do "L" osobiście nic nie mam, tyle że jeśli jade przed to poprostu bardziej zwracam uwagę.. |
|
|
|
 |
fauno
Mistrz

|
Wysłany: 2009-06-01, 13:56
|
|
|
| MonaLizka napisał/a: | ludzie są niemili bo narzekają na [L] |
Przyznam się, że po przeczytaniu tego zdania pomyślałem o Legii, a nie o eLkach
Również nie mam nic do eLek, ale staram się trzymać od nich z daleka na drodze, bo po co jechać w strachu? |
|
|
|
 |
OverMyHead
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wiek: 20 Dołączyła: 11 Lis 2006 Posty: 2319 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2009-06-01, 18:50
|
|
|
Ogólnie do Bydgoszczy nic nie mam... al jak większości chyba kojarzy mi się z takim szarym, zaniedbanym miastem... Może po prostu wiąże się z tym, że jest to miasto dosyć dobrze nam znane |
|
|
|
 |
fauno
Mistrz

|
Wysłany: 2009-06-01, 20:16
|
|
|
No właśnie nie... znam mnóstwo osób, które tylko przejeżdżały przez Bydgoszcz, lub znają ją tylko z jakichś krótkich kilku pobytów i mają takie same spostrzeżenia... Miałem nawet wykładowcę, który stawiał zawsze na zajęciach Bydgoszcz jako wzór brzydkiego miasta i mówił na nią "Brzydgoszcz" |
|
|
|
 |
LinaPC
Zaawansowany

|
Wysłany: 2009-06-03, 00:13
|
|
|
Bydgoszcz jak Bydgoszcz nic ciekawego.
Bardzo cieżko znaleźć jakąś pracę w branży IT. Tak jak ktoś wspomniał to miasto przemysłowe. Ja osobiście przeglądałem oferty pracy z branży e-commerce i oferty z Bydgoszczy można policzyć na palcach jednej ręki i to jeszcze średnie jakościowo.
Raczej reklamować się tak jak Poznań (miasto know-how) długo nie będą mogli.
Ale z drugiej strony, jakby nie patrzeć to jest główne miasto do którego wędrują mieszkańcy naszej gminy w poszukiwaniu rozrywek, pracy czy też na studia. |
|
|
|
 |
Łukasz
Profesjonalista

Wiek: 19 Dołączył: 13 Sty 2007 Posty: 718 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2009-06-03, 17:05
|
|
|
Ja coraz lepiej czuję się w swoim mieście A czy znajdujecie jakieś pozytywne strony Bydgoszczy drodzy forumowicze? |
|
|
|
 |
fauno
Mistrz

|
Wysłany: 2009-06-03, 18:59
|
|
|
Focus Park (wiem, że zmienił nazwę, ale nie pamiętam na jaką), bo przed tym C.H. nawet sklepy w Bydgoszczy były biedne.
Na nic mądrzejszego nie mogłem wpaść |
|
|
|
 |
Cidius
Uczestnik

|
Wysłany: 2009-06-03, 20:13
|
|
|
Pozytywne strony Bydgoszczy? Koło mojej pracy otworzyli Biedronkę, już nie muszę łazić wydawać fortuny do Tesco... A tak poza tym to nic mi do głowy nie przychodzi. Mieszkam w Bydzi ledwie miesiąc i już mam dosyć T_T |
|
|
|
 |
zwyczajna
Zaawansowany

|
Wysłany: 2009-06-03, 21:43
|
|
|
| oranżeria na starym a w niej moja ulubiona herbata jaśminowa z sokiem pomarańczowym i kawałkami owoców no i koncerty koncerty koncerty |
|
|
|
 |
Michu
Mistrz

|
Wysłany: 2009-06-04, 23:15
|
|
|
Szczerze powiem Focus Park szału na mnie nie robi.. jeśli już wybrać to wolę Galerię Pomorską.
Pozytywna strona Bydgoszczy? Otwarte lokale w późnych godzinach nocnych |
|
|
|
 |
tiziano
Profesjonalista

|
Wysłany: 2009-06-05, 19:16
|
|
|
| Cidius napisał/a: | | Pozytywne strony Bydgoszczy? Koło mojej pracy otworzyli Biedronkę |
No to dla mnie pozytywne jest że pod moim blokiem otworzyli monopolowy 24 h/d
niezwykle przydatna rzecz. |
|
|
|
 |
|
|