Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Ateizm

Czy jesteś ateistą ?
Tak
10%
 10%  [ 2 ]
Nie
89%
 89%  [ 17 ]
Głosowań: 19
Wszystkich Głosów: 19

Autor Wiadomość
Damian 
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2008-04-29, 23:59   Ateizm

Jaki jest wasz stosunek do ateistów i tego całego zjawiska w ostatnich latach ? Od jakiegoś czasu widać rozprzestrzenianie się ateizmu na świecie.Czym spowodowany może być brak wiary w Boga ?? Czy jest to wpływ nauki czy po prostu brak chęci na zapoznanie się z religią ?? A może większość uznających się za ateistów robi to dla mody, a tak w głębi duszy kiedy dojdzie do wypadku prosi Boga o pomoc ?? Piszcie co o tym wszystkim myślicie.Mile widziane wpisy użytkowników którzy są ateistami.

michelmanray 
Specjalista

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2008-04-30, 00:16   

Na samym wstępie powiem, że nie jestem ateistą.

Wierzę w istnienie Boga, ale zaznaczam, iż nie ma to nic wspólnego z religią.

Być może wielu może to dziwić, a nawet szokować. Religia jest jednak wg. mnie dodatkiem
do wiary, upiększeniem bo takie skłonności mają po prostu ludzie.
Zresztą wystarczy przyjrzeć się wielu obrzędom czynnościom oraz tradycjom religijnym by zauważyć, że nie tylko mało pokrywają się treścią np. Biblii, ale także i ewidentnie są współczesnym wręcz upiększeniem.

Kiedy mam okazję "znaleźć się" w temacie ateizmu powtarzam zawsze takie zdanie (cytuje siebie :P ) :

Przeciętny iloraz inteligencji człowieka wynosi ok 110 IQ. Ludzi o ilorazie powyżej 140 IQ określamy jako bardzo inteligentnych, a tych z ilorazem w granicach 160 IQ za geniuszy.
Nadal jednak głowimy się - Pomimo iż przeciez mamy na kuli ziemskiej sporo tych z ilorazem ponad 160 IQ - nad podstawowymi , wręcz elementarnymi prawami fizyki.
Nadal nie wiemy nawet co tak naprawde sprawia iż ciała się przyciągają .. co to jest ta grawitacja?

160 IQ daje nam prawo myśleć, że Boga nie ma. Przecież może po prostu nie mamy szans go zrozumieć, jego Istoty. Tak niedawno wydawało nam się że ziemia jest płaska, a piekło jest pod ziemią. Boga nie ma czy to tylko nasze zadufanie w sobie ?

Prawda jest też taka że każdy ateista w ostatnim okresie swego życia powraca do Boga.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2008-04-30, 19:22   

Mam podobne podejście do wiary.Wierzę w istnienie Boga, wierzą w Jezusa, ba wierzę w różnego typu cuda chociażby dokonywane przez takie osobistości jak ojciec Padre Pio (chociaż tu chyba nie ma w co wierzyć, bo cuda dokonane przez niego są faktem).Natomiast całe te opowieści religijne, mówienie o tym co będzie po śmierci i jak to będzie wyglądać można włożyć między bajki.Nikt tak naprawdę nie wie co będzie po śmierci.

A teraz trochę o ateizmie.Wg. mnie skala tego zjawiska spowodowana jest modą na ateizm.W dzisiejszych czasach większe wrażenie przed towarzystwem robi się mówiąc jestem ateistą aniżeli jestem chrześcijaninem.Oczywiście nie wykluczam przypadków gdy ktoś kieruje się czymś innym wybierając taką drogę aczkolwiek wydaje mi sie to głupie.Oczywiście istnienie Boga nie da się udowodnić, bo na tym polega cały sens wiary, ale biorąc to na logikę przecież nic w świecie nie powstaje z niczego.Zawsze musi być coś przed tym aby móc zapoczątkować coś nowego.Wszechświat sam z siebie nie powstał.

I na koniec przyznaję absolutną rację manryowi, który słusznie zauważył, że:

Cytat:
Prawda jest też taka że każdy ateista w ostatnim okresie swego życia powraca do Boga.

OverMyHead 
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2008-04-30, 19:33   

Damian napisał/a:
Natomiast całe te opowieści religijne, mówienie o tym co będzie po śmierci i jak to będzie wyglądać można włożyć między bajki.Nikt tak naprawdę nie wie co będzie po śmierci.

Na tym właśnie polega wiara ;]

Mam w sumie podobne podejście do tej sprawy... wierzę w Boga, ale nie czuję jakieś wielkiej potrzeby "afiszowania się" tym...
Zresztą na ten temat już rozmawialiśmy chyba w innym temacie...

Macie rację.. ateizm ostatnio jest jakoś częściej spotykany... możliwe ze jest to spowodowane czymś w stylu mody... bo nie wiem czy religię lub jej brak można zaliczyć do mody...
Młodzi się buntują....

slu 
Moderator

Wysłany: 2008-04-30, 19:47   

Wydaje mi się, że kościół po części ułatwia ludziom, swoim zachowaniem przejście na ateizm. Jankowski, Rydzyk tych dwóch decydentów z pewnością odpycha ludzi od kościoła, a w rezultacie od wiary, bo jeśli Prałat Jankowski używa słowa "(cenzura)" to wychodzi na to, że z czystością ma mało wspólnego.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2008-04-30, 19:54   

Bardziej stwierdziłbym, że odpychają ludzi od kościoła aniżeli od wiary.Ja np. nie chodzę do kościoła a jestem wierzący.To co powie jakiś ksiądz konkretnie mi zwisa.Jeżeli dla kogoś wiarą jest chodzenie do kościoła to gratuluję głupoty.

slu 
Moderator

Wysłany: 2008-04-30, 20:43   

Dlatego napisałem, że po części. Nie rozumiem dlaczego poprzednie słowo określające męski narząd zostało ocenzurowane, skoro wypowiada je jeden z głównych przedstawicieli kościoła katolickiego w Polsce. Nie przesadzajcie, w TV pokazują to przed 20

Krystian 
Zaawansowany

Wysłany: 2008-04-30, 22:23   

Zgadzam się z waszym zdaniem dotyczącym sytuacji w kościele i, że to dociąga ludzi od religii ale nie od wiary w Boga. Osobiście jestem osoba wierząca ale nie chodzę do kościoła bo nie czuje potrzeby pokazywania wszystkim tej mojej wiary. Inaczej mówiąc manifestowania tego.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2008-05-01, 01:36   

slu napisał/a:
Dlatego napisałem, że po części. Nie rozumiem dlaczego poprzednie słowo określające męski narząd zostało ocenzurowane, skoro wypowiada je jeden z głównych przedstawicieli kościoła katolickiego w Polsce. Nie przesadzajcie, w TV pokazują to przed 20

Określiłbym ich bardziej mianem kontrowersyjnych.Jankowski znany był zawsze z różnego typu uprzedzeń, zresztą Rydzyk też.Druga sprawa jest też taka, że media w jakiś tam sposób kreują negatywny wizerunek kościoła.Gdyby pokazali, że jest cacy to i każdy chodziłby zadowolony.Ale każdy ma po części swoją rację.Osobiście cenię kościół za to co robił dla kraju w trudnych momentach (chociażby czasy komuny), ale nie popieram mieszania się do polityki.

slu 
Moderator

Wysłany: 2008-05-01, 01:42   

Kościół zdał egzamin lojalności, co pokazała historia. Jednak masz racje, mieszanie się do polityki jest największym grzechem.

Larry 
Administrator

Wysłany: 2008-05-01, 10:00   

Damian napisał/a:
Druga sprawa jest też taka, że media w jakiś tam sposób kreują negatywny wizerunek kościoła.

Słowa "media kreują" stało się ostatnio popularne.
Posługują się nimi bardzo często wyznawcy ojca dyrektora oraz poprzedni rząd.
Jedni jak i drudzy dodają obowiązkowo słowo "negatywnie".
Działa to na zasadzie:
A - Jesteś głupi bo (tutaj podane argumenty)...!
B - Nie. Ty jesteś głupi!
A - Dlaczego niby jestem głupi?
B - Bo dla Ciebie ja jestem głupi.

Jeśli coś nie jest dobre to podanie samych faktów będzie kreowaniem negatywnego wizerunku. A może nazywać "szambo perfumerią" i mówić aby "nie nazywać szamba perfumerią"? :)

Dlaczego polityka i kościół?
"Niektórzy" politycy (napewno wiesz jacy) skumali się z "kościelnymi" chcąc zyskać wielki elektorat. "Kościelni" z politykami aby "wejść na polityczne salony". Nic w tym odkrywczego. Dla mnie jednak wykorzystywanie religii i kościoła do gier politycznych zdecydowanie dyskwalifikuje taką partię!!!

Co do ateizmu:
Jak miałem lat naście mówiłem, że jestem ateistą. Brało się to bardziej z buntu przed światem niż z rzeczywistości. Teraz kiedy wiem co znaczy słowo ateista powiem, że nie jestem i nie byłem ateistą. Czy ktoś widział prawdziwego ateistę?

slu 
Moderator

Wysłany: 2008-05-01, 10:24   

Nie przesadzaj z tą nagonką na kościół. Bo zaraz wyjdzie, że na Listkiewicza też jest tylko nagonka w mediach. Kościół pokazywany jest w sposób żetelny. Dlaczego nie mają pokazywać prawdy?? Przecież wiemy jaka ona jest. Rydzyk ma władzę nad wieloma politykami , co pokazały materiały dziennikarzy śledczych, to jak politycy mu ulegają, to jak podróżóje sobie najelpszymi klasami. Np. z jakiej racji ten zły człowiek jest zapraszany na wszelkie uroczystości?? Kim on jest? Co on zrobił? Politycy trzymają mu palec w tylku bo to przeciez elektorat. Dla mnie Rydzyk to człowiek chory psychicznie i jeśli kościół katolicki nie zrobi z nim porządku to z pewnością ludzie sie zbuntują.

Larry 
Administrator

Wysłany: 2008-05-01, 10:35   

slu napisał/a:
Nie przesadzaj z tą nagonką na kościół. Bo zaraz wyjdzie, że na Listkiewicza też jest tylko nagonka w mediach.

Slu to co napisałeś jest odpowiedzią na mój post?
Jeśli tak to z czym mam "nie przesadzać"? :)

slu 
Moderator

Wysłany: 2008-05-01, 10:49   

Nie, to a propps negatywnego przedstawiania kościoła w mediach :D

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2008-05-01, 12:32   

No ale tak nie jest, że kościół przede wszystkim w mediach przedstawia się w negatywnym świetle ?? Spójrzcie na to, że mówi sie non stop o tych samych osobistościach.Dlaczego mówi się tylko o negatywach ?? Nie pamiętam ostatnio aby w wiadomościach był przedstawiony jakiś pozytyw związany z kościołem.Na pewno takich nie brakuje.Po prostu to się nie sprzedaje i taka jest prawda.W Polsce są dobrzy jak i źli duchowni.Tak jest wszędzie, ale nie wystawiajmy kościołowi oceny na podstawie 2 osób o których non stop trąbi telewizja.Ja znam wielu dobrych księży i co mam ich oceniać przez pryzmat telewizji w której tylko czekają aby oczernić ich środowisko ??

Cytat:
Słowa "media kreują" stało się ostatnio popularne.
Posługują się nimi bardzo często wyznawcy ojca dyrektora oraz poprzedni rząd.

Nie tylko te środowiska posługują się tym pojęciem.Chyba nie zdajesz sobie sprawy z siły mediów.Idąc innym przykładem zobacz co mówią na temat Iraku.Wmawiają ludziom, że w tym wszystkim idzie o wojnę z terroryzmem i 70% telewidzów wierzy w to, choć Ci bardziej siedzący w temacie mają na to inne zdanie.

Poza tym nie mówcie mi, że w jakiś sposób nie wystawiacie oceny kościołowi przez pryzmat telewizji.Jestem przekonany, że nawet nie znacie połowy księży z Więcborka.

Podsumowując nie twierdzę, że kościół w Polsce jest cacy bo nie jest.Jest naprawdę różnie, ale nie starajmy się uogólniać wszystkich duchowych na podstawie Rydzyka czy Jankowskiego lub innego materialisty.

Larry 
Administrator

Wysłany: 2008-05-01, 13:43   

Damian napisał/a:
Idąc innym przykładem zobacz co mówią na temat Iraku.Wmawiają ludziom, że w tym wszystkim idzie o wojnę z terroryzmem i 70% telewidzów wierzy w to, choć Ci bardziej siedzący w temacie mają na to inne zdanie.

W mediach jest dużo filmów na temat wojny w Iraku. Przedstawiają one wojnę z różnych stron. Ja sam na Discovery oglądałem film, w którym pokazywano jak rząd USA okłamywał ludzi w związku z tymi zamachami a potem wojną w Iraku.

Niestety filmu, który stawia w pozytywnym świetle Radio Maryja i TV Trwam osobiście nie wiedziałem nawet na antenie TV Trwam :)

Damian napisał/a:
Poza tym nie mówcie mi, że w jakiś sposób nie wystawiacie oceny kościołowi przez pryzmat telewizji.

Oczywiście, że tak. Ale dlaczego z góry zakładasz, że ta opinia jest zła?
A jeśli jest zła to wina mediów...?

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2008-05-01, 14:30   

Cytat:
W mediach jest dużo filmów na temat wojny w Iraku. Przedstawiają one wojnę z różnych stron. Ja sam na Discovery oglądałem film, w którym pokazywano jak rząd USA okłamywał ludzi w związku z tymi zamachami a potem wojną w Iraku.

Oczywiście, ale bardziej chodziło mi o wiadomości.Chyba zgodzisz się ze mną, że program na kanale Discovery nie obejrzy nawet 10% widzów Panoramy ? :)

Cytat:
Niestety filmu, który stawia w pozytywnym świetle Radio Maryja i TV Trwam osobiście nie wiedziałem nawet na antenie TV Trwam :)

Ale mi nie chodzi o Radio Maryja, czy TV TRWAM, chodzi mi ogólnie o cały kościół.Dlaczego w temacie kiedy piszemy o całym kościele musisz poraz kolejny uciec się do tych pseudo mediów skoro już stwierdziliśmy, że są be ??

Cytat:
Oczywiście, że tak. Ale dlaczego z góry zakładasz, że ta opinia jest zła?

A zaprzeczysz, że nie ?
Cytat:
A jeśli jest zła to wina mediów...?

Po części tak, po części nie.Oczywiście media nie mają wpływu na to co się dzieje w kościele i na wszelkiego typu patologie, ale z drugiej strony mogą ukazać również drugą stronę medalu, tą lepszą.A tego po prostu nie robią i w tym tkwi całe sedno sprawy.

slu 
Moderator

Wysłany: 2008-05-01, 14:48   

Przecież nigdzie nie napisałem, ze kościół jest zły, że księża są źli. A co do przekonania ze nie znamy połowy księzy to trochę jest ono śmieszne. Uważam, że 80 czy nawet 90% kapłanów to dobrzy, uczynni ludzie. Nie mogę powiedzieć nic złego na obecnych księży w Więcborku, bo mogę wypowiadać się w samych superlatywach o nich. W tym całym sporze chodzi bardziej o sposób zarządzania kościołem o tolerowanie Rydzyka i Jankowskiego, o mieszanie sie do polityki i o zbyt duże afiszowanie się bogactwem przez duchownych. Mam wrażenie, że masz jakiś kompleks względem telewizji. Wszyscy knują nikt nie pokazuje prawdy. To co pokazała telewizja jest wstrząsające i nawet jeśli była to prowokacja to kapłani nie powinni sie tak zachowywać. To, że TVN ujawnił, że Jankowski ma wszędzie długi i oszukuje ludzie to jest złe? No tak bo lepiej wszystko ukrywać i skarżyć sie na złą telewizję. Ale tak jak napisałem wcześnie kościół nie jest zły tylko popiera niewłaściwych ludzi. Napisze nawet, że Radio Maryja czy TV Trwam nie byłoby złe, gdyby nie było tam polityki.

Piszesz, że niem pokazuje sie dobrych stron kościoła. Wielokrotnie były programy o Caritasie o tym, ze kościół świetnie przeszedł próbę komunizmu, więc nie uważam żeby o kościele mówiono tylko źle.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2008-05-01, 15:03   

Oczywiście powinno pokazywać się różnego typu negatywy na temat takiej patologii jak Rydzyk czy Jankowski, ale bez przesady.Taki TVN to już wpadł w manię.Nie pamiętam kiedy na TVNie puszczono jakiś pozytyw związany z polskim kościołem.Bardziej promowaniem kościoła zajmuje się TVP.Tym przykładem można zauważyć, że komercji bardziej zależy na gnojeniu polskich duchownych.Jedynie publiczna telewizja próbuje w pozytywnym świetle przedstawić kościół katolicki różnego typu programami, filmami dokumentalnymi.

phaedra 
Mistrz

Wysłany: 2008-05-01, 16:35   

Czy ktoś jest ateistą czy nie, to i tak każdy ma prawo do decydowania, czy będzie chodził do Kościoła czy nie. Każdy wierzy w Boga na swój sposób, może nie pokazuje tego chodząc do Kościoła,czy na lekcjach religii, ale w głębi duszy każdego zawsze jest duchowa cząstka. Dzisiejszy Kościół niestety przeżywa głęboki kryzys, o czym żeście pisali powyżej. I niestety, do wszystkiego wtrąca sie polityka, ale patrząc z perspektywy czasu, wcześniej też tak było, zajrzyjcie np. do czasów średniowiecza.

Łukasz 
Profesjonalista

Wysłany: 2008-05-02, 14:51   

Osobiście znam kilka osób w moim wieku które mówią iż są ateistami. Jednak wynika to raczej z buntu. Wg mnie człowiek to taka istota która po prostu w coś wierzyć musi bo jego życie i wszelkie zachowania mogą stracić sens. Wiara daje człowiekowi siłę.

Larry 
Administrator

Wysłany: 2008-05-02, 16:20   

Łukasz, zgadzam sie z tym co napisałeś w 100%
Jak pisałem wcześniej - sam kiedyś mówiłem, że jestem ateistą nie znając dokładnie znaczenia tego słowa.

tiziano 
Profesjonalista

Wysłany: 2008-05-02, 16:59   

Myślę, że człowiek który staje się prawdziwym ateistą traci pewną bardzo ważną część swojego istnienia, a konkretniej pewien podświadomy jego sens... Często zdaża się nam mówić, że nie wierzymy w Boga (mi np. zdarza się to nadal, choć coraz rzadziej), a tak naprawdę gdzieś w głębi nas zawsze jest jakaś świadomość tego, że po śmierci musi coś być, a więc istnieje życie duchowe, a idąc tym tokiem myślenia, musi być jakaś duchowa siła, która to wszystko stworzyła... Od wieków nazywamy tą siłę Bogiem. Tak jak już wcześniej się wypowiadaliście- religia to tylko taki ozdobnik do wiary, coś co wielu zbliża i wiąże z Bogiem, ale myślę, że nie jest konieczne przestrzeganie tych wszystkich, czasem wręcz dziwacznych zasad religii, aby człowiek dobrze i godnie przeżył życie, a następnie szczęśliwie żył w "raju"...

rose 
Zaawansowany

Wysłany: 2008-05-02, 20:30   

Nie jestem ateistą. Wierzę w istnienie Boga, ale zaznaczam, że Kościół i te wszystkie inne obrzędy z tym związane to już dla mnie druga odrębna historia.Sądzę, że wiara nie jest na pokaz i takie chodzenie do Kościoła i w ogóle to jest troche dziwne. Przecież kościół to tak naprawdę jak manray bardzo trafnie powiedział jest dekoracją do wiary.

michelmanray 
Specjalista

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2008-05-02, 20:46   

Na całe szczęście Bóg jest ponad politykę i instytucje Kościoła.

Damian słusznie zauważył, że Telewizja pokazuje tylko to co złe, a istnieje wiele prawdziwych duchownych z powołania, o których nic się nie mówi, bo dobro nie jest sensacją, a więc się nie sprzedaje. Takich ludzi powinno się zapytać czym / kim jest
Bóg.

Dla mnie Bóg to sławny wzór E=mc2 jak i czerwień zachodzącego słońca.
Nie uznaje spowiedzi. Czy zatem w takim układzie jestem ateistą ?

Jednakże Ateizm to też pewien bardzo jasno określony pogląd. Zwięzły i z dobrym zapleczem filozoficznym. Jednak ja spotkałem się za tą gorszą postacią ateizmu, a raczej pseudoateizmu, który jest raczej buntem młodocianego, a nie dojrzałą decyzją i przemyśleniem oraz zrozumieniem tematu.

Odpowiedz do tematu