Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Asertywność
Autor Wiadomość
Kasia 
Moderator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-10-29, 20:33   Asertywność

Czy jesteś asertywna/asertywny??

phaedra 
Mistrz

Wysłany: 2007-10-29, 20:33   

Tak, bo miałem szkolenia z tego zakresu. :grin:

Łukasz 
Profesjonalista

Wysłany: 2007-10-29, 23:15   

Ja też jestem osobą asertywną

Wojtek 
Profesjonalista

Wysłany: 2007-10-30, 00:01   

a co rozumiecie pod pojęciem asertywność ???

Mundzior
Zaawansowany

Wysłany: 2007-10-30, 01:46   

Ja nie - przydałby mi się bardzo szybki kurs asertywności....

Anka 
Profesjonalista

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-10-30, 10:18   

Z tego co mi mówią, to nie jestem asertywna... :cry: Czasami daję sobą manipulować, nie potrafię odmówić znajomym gdy czegoś ode mnie potrzebują...Zawsze sobie myślę, że jeśli im np. czegoś nie pożyczę to się obrażą! (no i w sumie tak jest-tacy są moi znajomi... :cry: - nie wszyscy na szczęście ale spora część!!!)

Mundzior
Zaawansowany

Wysłany: 2007-10-30, 14:52   

ja mam podobnie tzn nie umiem odmówić bo czuję, że danej osobie może się zrobić przykro....mi większość odmawia i wiem jak się wtedy taka osoba może poczuć....

Michu
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-31, 19:38   

Ja nie jestem asertywny ... ktoś powie idziemy na browar ? - jo ide ;) choć zapalić (... ) hhmm no ok ;d ale troche ;) itp itd..;d

Damian 
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2007-10-31, 19:40   

W sumie zależy od sytuacji.Niektórych rzeczy nie da się odmówić ;)

Larry 
Administrator

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2009-02-02, 14:06   

Jeśli chcesz zachowywać się asertywnie spróbuj już dziś:

- Używać otwarcie słów TAK i NIE.
- Nie przepraszaj jeśli nie zawiniłeś.
- Nie usprawiedliwiaj się, ani nie tłumacz nadmiernie, natomiast wyjaśniaj powody swojego postępowania jeżeli chcesz być dobrze zrozumiany.
- Nie napadaj na rozmówcę, nie strasz go, nie poddawaj w wątpliwość jego charakteru lub myślenia.
- Używaj komunikatów typu JA, a nie komunikatów typu TY, dla przykładu - jeżeli ktoś się spóźnia na spotkanie z Tobą, nie napadaj go słowami "jesteś nieodpowiedzialny, lekceważysz mój czas" tylko powiedz "czuję złość/jest mi przykro kiedy się spóźniasz".
- Gdy jesteś atakowany - broń się. Nie pozwalaj na naruszanie Twojej godności osobistej. Nie zgadzaj się na to, aby ktoś Cię traktował w sposób raniący Twoje uczucia. Pomocą mogą być takie zdania: "Nie podoba mi się sposób, w jaki do mnie mówisz", "Nie życzę sobie być tak traktowana", "Nie chcę, żebyś zwracał się do mnie w ten sposób", itp.
- Staraj się nie kłamać - masz prawo być sobą, nie wstydź się siebie, nawet jeśli popełniasz błędy.
- Mów jasno i wprost, o co Ci chodzi.
- Pytaj otwarcie, gdy czegoś nie rozumiesz.
- Mów, że nie wiesz, gdy czegoś nie wiesz; mów, że nie chcesz o czymś mówić, jeśli nie chcesz o tym mówić.
- Zwróć uwagę by realizować swoje zamiary nie krzywdząc innych.
- Przyznaj innym dokładnie takie same prawa do asertywnego zachowania, jakie przyznajesz sobie.
- Wyrażaj otwarcie swoje oczekiwania, jeżeli ktoś narusza Twoje terytorium powiedz mu o tym oraz wskaż jak chcesz być na przyszłość traktowany np. Czuję złość kiedy zwracasz się do mnie w ten sposób wolę/oczekuję abyś konstruktywnie mnie oceniał.

Źródło: all4men.pl
Aneta Styńska,
psycholog
Pracownia psychologiczna

Odpowiedz do tematu