Więcbork - Forum Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Adopcja na odległość

Czy jesteś zwolennikiem adopcji na odległość ?
Tak
66%
 66%  [ 4 ]
Nie
33%
 33%  [ 2 ]
Głosowań: 6
Wszystkich Głosów: 6

Autor Wiadomość
Damian 
Mistrz

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2010-01-17, 16:40   Adopcja na odległość

Prawdopodobnie każdy z was słyszał o adopcji na odległość. Jeżeli nie to podpowiadam, że chodzi tutaj o pomoc dzieciom z krajów trzeciego świata. Chciałbym poznać wasze zdanie na temat tego typu przedsięwzięcia. Zapraszam do dyskusji.

fauno 
Mistrz

Zaproszone osoby: 4
Wysłany: 2010-01-17, 17:56   

Co może być złego w zapewnieniu w miarę normalnych warunków do życia dziecku, kosztem 5 dolarów miesięcznie?
Nie rozumiem, jak można być przeciwnikiem takiej adopcji.

phaedra 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-17, 19:32   

Adoptowałbyś?

fauno 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-17, 19:38   

Kiedy skończę studia i będę już normalnie pracował i zarabiał (teraz tylko częściowo sam się utrzymuję), to na pewno zaadoptuje niejedno takie dziecko.

Pamiętajmy, że to jest adopcja tylko z nazwy. Tak naprawdę polega to na wpłacaniu co miesiąc ok. 5 dolarów (zależy od organizacji) na dziecko, którego przysyłają ci zdjęcie, wymieniacie się w miarę możliwości jakąś korespondencją, starasz się interesować jego losem itp.

Czy nie lepiej tak wspomagać np. Afrykę, niż kiedy rządy pakują w nią ogromne środki, które są pożytkowane na skorumpowane władze, a przeciętnemu głodującemu mieszkańcowi Afryki nie dostaje się nic?

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-17, 21:07   

Otóż w ankiecie określiłem się jako przeciwnik adopcji na odległość. Dlaczego? A no bo dlatego, że my Polacy powinniśmy zadbać najpierw o swoje podwórko. Kiedyś ujawniono w telewizji statystki z których wynikało, iż co piąte dziecko chodzące do szkoły jest niedożywione. Smutne to trochę tym bardziej w dobie dzisiejszych czasów. Rozsądniejszym rozwiązaniem wydaje mi się przekazanie tych pieniędzy na dożywianie dzieci w szkołach podstawowych, gimnazjach i średnich. Przykładowo dwa posiłki dziennie, śniadanie + obiad.
A kasę dla dzieci z krajów trzeciego świata niech sobie ślą Kanadyjczycy, Niemcy, Holendrzy, oni na pewno mogą sobie na to pozwolić. My natomiast powinniśmy skupić się na sobie, a dopiero później na innych.

fauno 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-17, 21:21   

A więc uważam, że zagłosowałeś niezgodnie ze swoją opinią. Bo tak naprawdę nie jesteś przeciwnikiem adopcji na odległość, tylko chcesz, aby najpierw zadbać o ważniejsze sprawy.

Jeśli zadałbyś pytanie, czy jestem zwolennikiem ratowania bezdomnych psów, to odpowiedziałbym, że jestem, ale najpierw uratujmy bezdomnych ludzi.

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-17, 21:32   

Odniosłem się tutaj do naszego podwórka. Nic mi do tego co robią mieszkańcy zachodu. Uważam jednak, że gdybym był mieszkańcem podanej wyżej w przykładzie Holandii dalej nie zmieniłbym toku myślenia i dbałbym w pierwszej kolejności o swoich rodaków.
Mam nadzieję, że zrozumiesz o co mi chodzi :)

fauno 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-17, 21:39   

Powiedzmy, że rozumiem o co ci chodzi, jednak przy takiej filozofii, żadna pomoc humanitarna poza granicami własnego kraju nie ma sensu.

Poza tym wychodzi na to, że założyłeś ten temat wyłącznie w formie prowokacji, której wynikiem miało być twoje tryumfalne ogłoszenie, że "wszyscy nie macie racji, bo najpierw powinniśmy zadbać o ważniejsze rzeczy" :)

Damian 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-17, 21:46   

Sedno tkwi w tym, że martwię się wyłącznie o interesy naszego społeczeństwa, dlatego mieszkańcy zachodu niech sobie robią, co chcą ;)
Temat niech zostanie, może ktoś przedstawi fajne argumenty za. Żadną wyrocznią nie jestem i niczego swoim postem nie zmienię.

phaedra 
Mistrz

Wysłany: 2010-01-18, 20:30   

Powinniśmy nie tylko pomagać sobie, ale i innym.

OverMyHead 
Administrator

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2010-01-20, 20:26   

Nie mam nic przeciwko. Jeżeli kogoś stać i chce pomóc innym to dlaczego nie. Myślę, że wspomaganie dzieci w Polsce również można nazwać swego rodzaju "adopcją".

Kasia 
Moderator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2010-01-20, 21:28   

Dokładnie Over.

Podziwiam takich ludzi którzy decydują się na taki krok. Nie wiem sama czy bym się na taka adopcje odważyła.

Odpowiedz do tematu