|
Jaki aparat kompaktowy kupić? |
| Autor |
Wiadomość |
Larry
Administrator

Zaproszone osoby: 9
Wiek: 32 Dołączył: 12 Sty 2005 Posty: 3451 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2008-07-16, 12:14 Jaki aparat kompaktowy kupić?
|
|
|
Chcesz kupić aparat kompaktowy? Taki którym zrobisz bez problemu np. zdjęcia rodzinne, z imprez lub innych okoliczności. Chcesz potem wydrukować te zdjęcia w formacie 10x15 (rozmiar pocztówki)? Przeczytaj ten wpis
01. Myślisz, że dzięki "profesjonalnemu" aparatowi będziesz robić lepsze zdjęcia?
02. Uważasz, że najważniejszym czynnikiem wyboru aparatu jest ilość megapikseli na matrycy?
03. Im większy zoom tym lepiej?
04. A może parametr czułości ISO?
Moim zdaniem nic bardziej mylnego.
Właśnie do takich rzeczy przyzwyczaili nas marketingowcy.
Upychają niekiedy rzeczy, które potem tylko ładnie wyglądają na plakietce produktu w sklepie Oczywiście odbija się to na wzroście ceny produktu! Czy tak naprawdę dopłacamy za coś bezużytecznego?
odp. 01. Zwykle nie jest to prawdą. Dobre zdjęcia robi się głową a nie aparatem. A więc wszystkimi dostępnymi obecnie w sklepie aparatami możemy zrobić dobre zdjęcia
odp. 02. W kompaktach 12Mpix - moim zdaniem jest to przesada. Kto będzie drukował zdjęcia w formacie A0. Dodatkowo trzeba pamiętać, że większe upchanie pikseli na matrycy to większe zaszumienie zdjęć. Oczywiście producenci i o tym pomyśleli wprowadzając autokorektę tych szumów - Uwaga! Przez ich rozmywanie! Efekt jest taki, że niekiedy aparat z matrycą 4Mpix zrobi zdjęcia o lepszej jakości niż aparat z 12Mpix matrycą. Pakowanie do małego kompaktu matrycę 12 mpix. To po prostu wykorzystywanie niewiedzy klientów.
odp. 03. Często jest tak, że długi zoom (np. pow. 4x) w kompaktach jest kłopotem - mniej światła, większe rozmiary, wyższa cena.
odp. 04. Tutaj marketingowcy wymyślają wartości nawet 6400 dla ISO i pewnie większe Tymczasem aby zdjęcie wyglądało znośnie (nie było zlepkiem szumów) w kompaktach często nie możemy ustawiać ISO na wartość więcej niż 400. No ale jakby co mamy jeszcze zakres ISO800, ISO1600, ISO3200, ISO6400
Na co moim zdaniem powinniśmy zwracać uwagę podczas zakupu aparatu kompaktowego:
- aby miał w miarę jasnym obiektyw, którego ogniskowa zaczynałaby się w okolicach 28 - 30 mm.
- szeroki kont, bez którego ciężko robi się zdjęcia w pomieszczeniach (np. na imprezie).
- stabilizacja obrazu
Polecam też przed zakupem konkretnego modelu poczytać sobie w internecie opinię jego użytkowników (np. jakieś forum dyskusyjne).
Zadowalający aparat kompaktowy nie kosztuje więcej niż 600zł. !!!
Droższe to już tylko bajka, w którą często wierzą klienci |
|
|
|
 |
michelmanray
Specjalista

Zaproszone osoby: 1
Wiek: 27 Dołączył: 17 Lis 2007 Posty: 416 Skąd: skoraczewo, więcbork
|
Wysłany: 2008-08-05, 10:18
|
|
|
Ja bardzo zadowolony jestem z aparatu Cannon seri A4** (np A460)
Tani (wartość w granicach 350 - 420 zł)robiący zdjęcia do zwykłego domowego oglądania i drukowania w normalnych rozmiarach.
Ciekawy post Larry - zastanawiałem się ostatnio co to jest to ISO 400. Teraz już wiem |
|
|
|
 |
Larry
Administrator

|
Wysłany: 2008-08-05, 13:35
|
|
|
| michelmanray napisał/a: | | Ja bardzo zadowolony jestem z aparatu Cannon seri A4** (np A460) |
Zgadzam się z Tobą - seria A4xx firmy Cannon to naprawdę udane aparaty (kompaktowe) w dobrej cenie. |
|
|
|
 |
dzula
Mistrz

|
Wysłany: 2009-12-27, 11:37
|
|
|
| Chciałabym gdzieś w Więcborku kupić jakiś aparat, nie zwykłą cyfrówkę, raczej kompakt, bo 6stów mnie ogranicza a lustrzanki za to nie kupię, mógłby ktoś coś polecić? |
|
|
|
 |
slu
Moderator

Wiek: 22 Dołączył: 28 Paź 2006 Posty: 3420 Skąd: Więcbork
|
Wysłany: 2009-12-29, 00:43
|
|
|
Kompakt?? Zwykłe cyfrówki to właśnie kompakty. Szczerze mówiąc wszystko zależy do tego do czego owy aparat ma służyć. Jeśli ma to być sprzęt typowo rodzinny to owszem cyfrówka podoła, jeśli coś więcej to już nie.
Chyba, ze chodzi ci o aparat analogowy? |
|
|
|
 |
dzula
Mistrz

|
Wysłany: 2009-12-29, 12:11
|
|
|
| Ładny, czarny z matrycą, jak się wtedy nazywają takie aparaty kompaktowe? Nie no cele troszeczkę ambitniejsze, w sumie lepiej poczekam i zainwestuję w lustrzankę, bo po co kupować droższą cyfrówkę, jak wnioskuję niewiele różni się od tańszej bez matrycy? |
|
|
|
 |
fauno
Mistrz

Zaproszone osoby: 4
Wiek: 26 Dołączył: 28 Wrz 2008 Posty: 1878 Skąd: Strzelecka
|
Wysłany: 2009-12-29, 13:54
|
|
|
A jaki znasz aparat cyfrowy, który nie posiada matrycy? |
|
|
|
 |
dzula
Mistrz

|
Wysłany: 2009-12-29, 14:10
|
|
|
| Chciałam dopisać, że mówię o większej, zewnętrznej, że tak powiem wystającej z pokrętłami, ale wydało mi się to oczywiste. |
|
|
|
 |
slu
Moderator

|
Wysłany: 2009-12-29, 14:24
|
|
|
| Ciężko mi przypiąć twoje wymagania do jakiegokolwiek aparatu. |
|
|
|
 |
dzula
Mistrz

|
Wysłany: 2009-12-29, 14:33
|
|
|
O na przykład Jeszcze się lepiej dobrze zastanowię czy nie opłaca się wydać więcej, ale na lustrzankę.
Tymczasem powiedzcie mi proszę, gdzie w Więcborku oprócz sklepu Avans są aparaty? |
|
|
|
 |
slu
Moderator

|
Wysłany: 2009-12-29, 14:39
|
|
|
| dzula napisał/a: | | Jeszcze się lepiej dobrze zastanowię czy nie opłaca się wydać więcej, ale na lustrzankę. |
Zastanów się zastanów, bo ja już nigdy w życiu cyfrówki nie kupie. Fakt, że moja lustrzanka szału nie robi, ale dla mnie - fotoamatora wystarczy.
Tak na marginesie, jeśli interesują ciebie tego typu aparaty co powyżej to musisz wiedziec, że na nie trzeba również wydać ponad 1000 zł, a za 1500 zł masz, jak dla amatora, ciekawy sprzęt w postaci lustra. |
|
|
|
 |
Larry
Administrator

|
Wysłany: 2009-12-29, 17:46
|
|
|
Lustrzanka jaką masz to jest "cyfrówka" (lustrzanka cyfrowa) tak aby było wszystko jasne.
Jeśli chcesz się pobawić w fotografa to jakąś lustrzankę cyfrową sobie kup.
Jeśli chcesz tylko robić zdjęcia to zdecydowanie dobry cyfrowy aparat kompaktowy. |
|
|
|
 |
slu
Moderator

|
Wysłany: 2009-12-29, 17:49
|
|
|
| No tak Larry, ale trzymajmy się potocznych określenia kompakt cyfrowy - cyfrówka, cyfrowa lustrzanka - lustrzanka. O analogowych aparatach nie ma pisac, bo to już przeszłośc. |
|
|
|
 |
Larry
Administrator

|
Wysłany: 2009-12-29, 17:51
|
|
|
W sumie możemy pominąć słowo cyfrówka/cyfrowy (wiadomo, że o nich tutaj mowa) ale w takim wypadku konsekwentnie.
1. Kompakt
2. Lustrzanka |
|
|
|
 |
iwon
Kandydat

|
Wysłany: 2010-02-07, 20:50
|
|
|
Witam
Mam straszny problem z wyborem fajnego aparatu cyfrowego.
Uważam, że najlepsze są cyfrówki canon, ale który wybrać, chciałabym aparacik taki uniwersalny na imprezy, zdjęcia rodzinne, ale też do fotografowania przyrody jakieś fajne krajobraziki nie wiem na co mam zwrócić uwagę, jest ich tak wiele niby polecają taki, a później okazuje się, że zdjęcia wychodzą fatalnie sztuczne jak np w panasonicu są jaskrawe z domieszką dużej ilości czerwieni, proszę doradźcie coś |
|
|
|
 |
Larry
Administrator

|
Wysłany: 2010-02-07, 21:57
|
|
|
| iwon napisał/a: | cyfrówki canon ale który wybrać, chcialabym aparacik taki uniwersalny na imprezy, zdjęcia rodzinne, ale też do fotografowania przyrody jakieś fajne krajobraziki |
Powinnaś sama poszperać w serii A (PowerShot) i coś sobie wybrać.
Wyżej opisałem na co warto zwrócić uwagę.
Jeśli byś chciała coś lepszego np. lustrzankę cyfrową to na niższych półkach Canon nie wypada najlepiej
(w stosunku cena/jakość) |
|
|
|
 |
iwon
Kandydat

|
Wysłany: 2010-02-07, 22:09
|
|
|
PowerShot A1000 IS
PowerShot A2000 IS
PowerShot A2100 IS
właściwie moją największą uwagę zwróciły te 3 aparaty tylko nie chcę przepłacać różnią się naprawdę przynajmniej dla mnie mało czym |
|
|
|
 |
Larry
Administrator

|
|
|
|
 |
iwon
Kandydat

|
Wysłany: 2010-02-07, 23:44
|
|
|
Dzięki Ci bardzo
W tym pierwszym aparacie Canon PowerShot A1000 IS zauważyłam, że różni się od tych dwóch tym, że ma wizjer optyczny, to w ogóle ma jakieś znaczenie? |
|
|
|
 |
Larry
Administrator

|
Wysłany: 2010-02-09, 15:24
|
|
|
Ma znaczenie dla osób, które z niego korzystają.
Nie ma oczywiście wpływu na jakość zdjęć tylko na sposób wykonywania.
Sama musisz się zastanowić czy jest potrzebny Tobie wizjer optyczny. |
|
|
|
 |
fauno
Mistrz

|
Wysłany: 2010-02-09, 15:29
|
|
|
| Profesjonaliści nie kupują aparatów bez wizjera optycznego. Spróbuj zrobić zdjęcie przy dużym słońcu korzystając z wyświetlacza... w zasadzie robisz je na chybił-trafił, widząc tylko kontury/zarys. |
|
|
|
 |
Larry
Administrator

|
Wysłany: 2010-02-09, 15:52
|
|
|
| fauno napisał/a: | | Profesjonaliści nie kupują aparatów bez wizjera optycznego. |
Nie rozmawiamy o profesjonalnych zastosowaniach. Trudno tutaj nawet mówić o "półprofesjonalnych" zastosowaniach omawiając aparaty tej klasy.
Moim zdaniem w aparacie tej klasy wizjer optyczny to kwestia bardziej Twoich upodobań niż konieczność. Jak napisał fauno w pewnych sytuacjach takie rozwiązanie jest potrzebne. |
|
|
|
 |
fauno
Mistrz

|
Wysłany: 2010-02-09, 16:23
|
|
|
Masz rację.
Dodam jeszcze, że wizjer optyczny w tej klasy aparatach, to często gadżet, a nie faktyczna pomoc: zakres obrazu, który w nim widać często nie odpowiada zakresowi, który naprawdę zostanie utrwalony na zdjęciu... Mówię to z własnego doświadczenia. |
|
|
|
 |
Wuzetka1979
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-04-03, 12:30
|
|
|
Witam! Przeczytałam Twój post - Larry bo chcę kupić aparat cyfrowy kompaktowy, taki mały, wygodny, do torebki, na wypady, na imprezy itp. Chcialabym taki w okolicach 400-600 zł. Na pikselach mi nie zależy, zoom może mieć 3x, LCD może nie najmniejszy tylko np. 2,7, zależy mi na stabilizacji obrazu, żeby można nagrywać filmiki video bez czasowego ograniczenia, żeby dźwięk był w filmikach no i fajnie jakby był zoom w czasie nagrywania fimiku. Wczytałam się w Twoje porady i wybrałam kilka modeli o takich opcjach jak podpowiedzialeś. Dodam, że szukam telefonu w odcieniu jasnego różu lub lila I takie szukałam, niestety 10 Mpixelowych za bardzo nei było do wyboru. Mam pytanie, co jest lepsze baterie czy akumulatorki? Bo myślałam, ze baterie, bo jak się gdzieś pojecdzie to można mieć drugie na zapas albo kupić w kiosku a akumulatorki? Też można mieć drugie w zapasie? A oto modele, które wybrałam:
1. Canon IXUS 105
2. Canon IXUS 95
3. Canon PowerShot A1100]
4. Olympus FE-4040
5. Olympus FE-4030
6. Olympus FE-5030
7. Sony DSC-W220
8. Sony DSC-W350
Przejrzałam tylko modele firm: Sony, Olympus, Canon i Nikon. Nie wiem, ktora firma jest OK, nie znam się na tym.
Może ktoś mi coś doradzi w zakupie?
Czekam na posty... |
|
|
|
 |
pacyfka99
Nowicjusz

|
Wysłany: 2011-07-04, 09:45 Jaki parat
|
|
|
Szukam aparatu z dobrym zumem aparat będzie wykorzystywany głównie do fotografii kwiatków jednak nie chciał bym przeznaczać na taki zakup zbyt dużej kwoty.
Znalazłem aparat FUJIFILM S2950HD
http://www.zadowolenie.pl...hd,37084?prt=66
Czy warto kupić taki aparat?
Zupełnie się nie orientuję w aparatach dlatego mam nadzieje że ktoś pomoże
Dużą zaletą był by aparat który miał by interwał czasowy i potrafił sam pstrykać zdjęcia co godzinę w celu uwiecznienia jak kwiatek rośnie
Moje pytanie czy znajdę coś lepszego w niższej cenie z takim zumem
i czy może w tej cenie coś nawet z mniejszym zumem ale z interwałem czasowym
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|